logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Wykonanie nietypowego dziurkacza jednootworowego, średnica 10mm, do papieru i tektury

kokoko 03 Lis 2020 09:17 930 9
REKLAMA
  • #1 19017754
    kokoko
    Poziom 10  
    Witam. Poszukuję kogoś, kto wykonałby trochę nietypowy dziurkacz:
    - jednootworowy
    - średnica oczka 10mm okrągła
    - do dziurkowania papieru (1-50 kartek), papieru w folii (laminowany) ewentualnie cienka tektura.
    Do użytku własnego.
    Schemat poglądowy:
    [Zlecę] Wykonanie nietypowego dziurkacza jednootworowego, średnica 10mm, do papieru i tektury
    Nie mam pojęcia jaki może być koszt. Ewentualnie jakieś inne rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #3 19017847
    kokoko
    Poziom 10  
    No właśnie szukałem gotowych rozwiązań. Tylko, że potrzebuję narzędzia ręcznego, a druga sprawa - cena.
  • REKLAMA
  • #4 19017851
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Ja do wycinania otworów o średnicy 30mm używam prasy ręcznej o nacisku 3T i gotowych wykrojników http://www.sim-sandvik.pl/produkty/wykrojniki_otworowe_-_gerdins/
    W kilku warstwach cienkiej tektury jeszcze daje się wyciąć otwór. Prasa musi być jednak przykręcona do solidnego stołu a jej obsługa zastępuje ćwiczenia na siłowni.
  • REKLAMA
  • #5 19017856
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    Cena- wykonanie od podstaw w miarę solidnej konstrukcji plus matryca i stempel z twardego materiału to moim zdaniem tanio nie wyjdzie.
    To co wrzuciłem wyżej to przykład, może gdzieś się trafi tańszy, a przeróbka na ręczny napęd też możliwa, a masz już to co najważniejsze w komplecie.
    V.
  • #6 19017869
    TvWidget
    Poziom 39  
    vorlog napisał:
    a masz już to co najważniejsze w komplecie.

To jest dziurkacz to pojedynczych kartek z cienkiego papieru. Autor napisał o 50 kartkach, tekturze i folii. To tego potrzeba nacisku rzędu wielu ton.
  • REKLAMA
  • #8 19017924
    kokoko
    Poziom 10  
    Zaznaczam - to jest do własnego (niekomercyjnego użytku).
    Z ilością kartek - mogę to ograniczyć do kilku - wykroję więcej razy po mniej sztuk.
    Folia - kartka papieru 80-120g zalaminowana folią 75 - tutaj raczej pojedyncza sztuka.
    Tektura - grubość ok 1mm (500-600g) - również pojedyncze cięcie.
    Zaznaczę, że z powyższym zwykły domowy dziurkacz do papieru radzi sobie bez problemu - jedynie czego potrzebuję - to otworu o średnicy 10mm. Dostępne są dziurkacze ozdobne 16mm, ale to jest już za duża średnica i z jakością takich dziurkaczy jest kiepsko. (Testowałem ozdobny, ale zamiast kółka było "jajo", rozleciał się po kilku wycięciach)
  • #9 19017971
    TvWidget
    Poziom 39  
    Używam twardej tektury o grubości 0.3mm. Otwór 30mm przy użyciu prasy ważącej około 70kg wycinam maksymalnie w 4 warstwach. Masz 3 razy mniejszą długość cięcia więc będzie łatwiej.
    Wykrojniki jakie używam mają płaskie czoło. Czyli nie potrzebna jest matryca w jaką wsuwa się wykrojnik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wykonania nietypowego dziurkacza jednootworowego o średnicy 10mm, przeznaczonego do dziurkowania papieru, folii laminowanej oraz cienkiej tektury. Użytkownik poszukiwał ręcznego narzędzia, które byłoby w stanie wyciąć do 50 kartek jednocześnie. Zasugerowano kilka rozwiązań, w tym przeróbkę pneumatycznego dziurkacza z Aliexpress na ręczny oraz użycie prasy ręcznej z wykrojnikami. Wskazano, że wykonanie takiego narzędzia od podstaw może być kosztowne, a dostępne na rynku dziurkacze ozdobne nie spełniają oczekiwań co do jakości. Użytkownik zaznaczył, że standardowy domowy dziurkacz radzi sobie z papierem, ale potrzebuje narzędzia do wycinania otworów o specyficznej średnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA