logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz LC-250ATX L&C Technology - wybuchające kondensatory za diodami

Artur k. 29 Lip 2004 12:52 1552 8
REKLAMA
  • #1 766847
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam
    mam kłopot z zasialczem LC - 250ATX firmy L&C technology.

pala sie dwa kondensatory za diodami prostowniczymi podłączonymi do trafa przetwornicy SB. Jeden kondensator filtruje napięcie dla 7805, a drugi chyba do układu uruchamiana zasialcza bo ścieżka prowadzi do tranzystora.
    Diody sa sprawne trafo też wymieniłem na inne i bez zmian.

pomózcie
  • REKLAMA
  • #2 766972
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    LC ? dużo o tej firmie było na forum. Nie oplaca one są awaryjne - wyrzuć i kup nowy wyjdzie taniej!!!

Pozdrawiam.
  • #3 767015
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Sprawdź inne diody prostownicze po stronie wtórnej. Może to z pozoru dziwne, ale lecą kondzioły w innych gałęziach przy zwarciu np diody na 12V.
    Miałem kilka takich przypadków. Po wymianie diody i elków zasilacze normalnie pracują.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 767100
    Artur k.
    :arrow: robert
    nie moge bo dostałem go na serwis od kumpla, a wiesz jak jest "nasz kilent nasz pan"

:arrow: dariusz

sprawdze ale chciałbym zebyś mi napisał czemu tak twierdzisz bo faktycznie dziwna jest Twoja teoria, przecież 12V odpali sie dopiero po zwarciu zielonego z czarnym. Mi to sie wybucha jak tylko go do sieci podłącze.

pozdrawiam
  • #5 767108
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    może lm323 i załączona jest przetwornica nontoper a w dodatku przetwornica nie stabilizuje i idzie na full miałem tak i jak mi wysadziło kondzie w twarz to ja ten zasilacz wysadziłem do kosza.
  • #6 767146
    markus_katowice
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Wymienić elektrolit za tranzystorem sterującym - tj. 22uF i zaraz obok ceramiczny tj. albo 1n albo 10n :-)
  • REKLAMA
  • #7 767626
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam ! ... jak odpalisz zasilacz przez podłączoną żarówkę , a nie wymienisz ten elektrolit jaki pisze kolega to żarówka zapewnie będzie świeciła pełną mocą . Potem wymienisz ten elektrolit i zobaczysz ( o ile to będzie wszystko jeśli chodzi o stronę pierwotną ) że żarówka zabłyśnie i z gaśnie lub będzie się lekko żarzyć. Dziwisz się skąd +12V jak dobrze pamiętam właśnie takie napięcie w chodzi Ci na stabilizator 7805 . Elektrolity siadają ponieważ ta przetwornica pracuje cały czas . Pozdrawiam
  • #8 768350
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Tego nie napisałeś, że efekt występuje zaraz po podłączeniu do sieci.
    Zrób więc to co napisali Koledzy (pewnie napięcie z przetwornicy - tej od 5V jest za duże).
    Co do dziwnej teorii - na pierwszy rzut oka może wydawać się to dziwne że zwarcie diody np w 5V (przetwornicy głównej) powoduje wywalenie kondziołów w 12V, 3,3V - ale tak jest czego niejednokrotnie doświadczyłem.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 770825
    Artur k.
    :arrow: dariusz

ja słyszałem ze zaslilacze maja kontrole napięcia na 5V,więc dlatego może wywalać elki na innych jak sie komparator "pomyli".

dopiero co wróciłem z dwudniowej wyprawy na wieś ale jutro dam jakies nowe info.

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu LC-250ATX firmy L&C Technology występuje problem z wybuchającymi kondensatorami elektrolitycznymi za diodami prostowniczymi po stronie wtórnej przetwornicy impulsowej. Kondensatory te filtrują napięcie dla stabilizatora 7805 oraz układu sterującego zasilaczem. Diody prostownicze i transformator zostały sprawdzone i wymienione bez poprawy. Przyczyną może być uszkodzenie innych diod prostowniczych w gałęziach zasilania, co powoduje zwarcia i przeciążenia kondensatorów. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana elektrolitów, zwłaszcza kondensatora 22uF za tranzystorem sterującym oraz sąsiedniego kondensatora ceramicznego (1n lub 10n). Uruchamianie zasilacza przez żarówkę może pomóc w diagnozie – jeśli żarówka świeci pełną mocą, wskazuje to na uszkodzony kondensator lub problem z przetwornicą. Możliwe, że przetwornica nie stabilizuje napięcia prawidłowo i pracuje na pełnej mocy, co prowadzi do uszkodzeń. Kontrola napięcia na linii 5V i działanie komparatora sterującego może również wpływać na uszkodzenia kondensatorów na innych liniach napięć. W praktyce często zwarcie diody w jednej gałęzi (np. 5V) powoduje uszkodzenia kondensatorów w innych gałęziach (12V, 3,3V). W przypadku powtarzających się awarii zasilacz jest często nieopłacalny do naprawy i zaleca się wymianę na nowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA