logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie połączyć elementy na PCB w Eagle? Problemy z polygonem jako masą

Jarus13 20 Lut 2010 15:23 4620 8
  • #1 7723758
    Jarus13
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Chciałem zrobić sobie zrobić płytkę dostosowaną do moich elementów jakie znalazłem w domu, więc postanowiłem zrobić schemat ideowy, a później użyć opcji switch to board. Niestety jak wykonam tą operacje elementy są nieprawidłowo połączone. Próbowałem jako masę ustawić polygon, ale najwidoczniej nie umiem tym się posługiwać.
    Zamieszczę schemat i płytkę w eagle i poprosiłbym by ktos powiedział mi co źle robię.
    Załączniki:
    • problem.zip (37.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 7724354
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Nie wszystkie sygnały prowadziłeś narzędziem NET .
    Rezystory były ze złej biblioteki , używaj "rcl.lbr"
    Jeżeli dobrze rysujesz schemat to połączenia elementów , sygnałów ( węzły ) program rysuje sam ( junction ) .
    Poprawiony schemat .
    Załączniki:
    • problem_poprawka.zip (46.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 7725040
    Jarus13
    Poziom 12  
    Cały czas ten schemat jest coś nie tak :/

Może zamieszcze schemat:
    Jak poprawnie połączyć elementy na PCB w Eagle? Problemy z polygonem jako masą

Ja z tego chcę usunąć zwory i diodę. Na twoim poprawionym projekcie dalej nie łączą się poprawnie elementy(tak jak to miało być na schemacie)
  • #4 7725536
    marco47
    Poziom 41  
    To znaczy jak się nie łączą ? Teraz to ja nie rozumiem Twojej uwagi . Jeżeli podświetlam jakiś sygnał na schemacie to dokładnie takie samo połączenie występuje na pcb .
  • #5 7725974
    Jarus13
    Poziom 12  
    Przepraszam, niejasno się wyraziłem. Wyszło kilka takich dziwnych rzeczy na schemacie takich jak masa sygnału audio jest połączona z kondensatorem 2200uF. Trzeba byłoby zastosować wspólną masę jak dla mnie. Widzę, że w zainteresowaniach masz audio, więc pewnie znasz się na tym to jak to w niczym nie przeszkadza to mnie popraw.
  • #7 7726363
    Jarus13
    Poziom 12  
    Układ TA8210AHQ z tego co patrzyłem po notach katalogowych ma identyczną budowę co układu TA8210AH, który posiadam w domu a nie figuruje w bibliotece . One różnią się nieznacznie.
  • Pomocny post
    #8 7726400
    marco47
    Poziom 41  
    Czyli teraz wszystko jest już dobrze z tego co widzę ?
  • #9 7726421
    Jarus13
    Poziom 12  
    Chyba już rozwiałem wszystkie swoje wątpliwości. Zostało mi odpowiednie rozmieszczenie elementów i chyba będzie można drukować. Dzięki serdeczne za pomoc. Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problemy z poprawnym połączeniem elementów na płytce PCB w programie Eagle, szczególnie z ustawieniem masy za pomocą polygonu. W odpowiedziach zasugerowano, aby upewnił się, że wszystkie sygnały są prowadzone narzędziem NET oraz że używa odpowiednich bibliotek, takich jak "rcl.lbr". Wskazano również na błędne połączenie kondensatora 2200uF w schemacie. Po poprawkach i konsultacjach z innymi użytkownikami, autor rozwiązał swoje wątpliwości i przygotował się do druku płytki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA