logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ograniczyć transfer użytkownikowi na routerze BM-500?

kamahonda 29 Lip 2004 20:19 2568 22
REKLAMA
  • #1 767652
    kamahonda
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam ,potrzebna informacja jak w tym ruterku ograniczyć transfer jednemu osobnikowi ssącemu 24 godziny na dobę który blokuje sieć.

kamahonda
    Nie pisz dużymi literami /tytuł/- REGULAMIN. [h]
  • REKLAMA
  • #2 768637
    adam_ha
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Całkiem normalnie.
    Trzeba zrobić regółki QoS osobno dla każdego usera. Temu, co ciągnie ustaw mniej... i tyle.
  • #3 768942
    paawel
    Poziom 21  
    witam
    mam pytanko do kolegi który uzytkuje BM-a jak on sie sprawuje ,ilu jest wpietych uzytkowników, czy sie wiesza, czy wogole warto w niego zainwestowac bo cztyałem kilka postow na ten temat i ludzie niebardzo sobie chwalą
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 769487
    kamahonda
    Poziom 17  
    U mnie chodzi to b dobrze mam to już jakis czas ,w sieci mam 10 komputerów. Podstawa to dobra konfig.
  • #5 770095
    telkon
    Poziom 12  
    Wyśmienity sprzęt . Polecam. 70-ciu userów i od trzech tygodni żadnych zwiech. Oczywiście potrzebne pewne doświadczenie z ustawianiem regół. Niestety instrukcja do bani. Zalecam nie czytać.
  • #6 807957
    paawel
    Poziom 21  
    czy na BM-500 jest podgląd graficzny (lub liczbowy) jak konkretne IP kożysta z netu ?
  • #7 808253
    kamahonda
    Poziom 17  
    TAK w ciągu 1godziny 1doby lub 1 miesiąca kazdego IP z osobna.
  • #8 808804
    paawel
    Poziom 21  
    dzięki za szybką odpowiedz- bo zamierzam kupić ten sprzet
    pozdr.
  • #9 820248
    paawel
    Poziom 21  
    w tyn co ja kupiłem są wykresy userów co minute, godzinę i dzień czyżby mój bm miał stare oprogramowanie ?
    A wogóle to szukam instrukcji do niego bo ta co dają jet do bani -- własciwie to nic w niej niema oprócz tego "jak czyściś obudoew routera00 hihihih) jak ktoś ma takowa instrukcję to pliss-
    pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #10 821149
    paawel
    Poziom 21  
    pilnie potrzebna instrukcja obsługi BM-500 w jezyku polskim
    pozdr.
  • #12 839904
    paawel
    Poziom 21  
    tyle co tam jest to mam w instrukcji razem z ruterem a w nim jest wiecej ustawień, których nie opisano.
  • #13 842649
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Calkiem obszerna instrukcje (niestety nie po polsku...) mozna znalec na stronie producenta... :-)
    ftp://ftp1.planet.com.tw/BandwidthManagement/BM-500/EM-BM500.pdf
  • #14 844362
    paawel
    Poziom 21  
    po angielsku też mam instrukcję -jest ona razem z ruterem ale niestety w niej też jest niedokładnie opisany ruter. szukam czegoś kto być może sam napisał z praktycznego używania sprzetu.
    pozdr.
  • #15 845474
    kysu
    Poziom 20  
    Wlasnie konfig. BM-500 nie korzystajac wogole z instrukcji... no i siec w ktorej pracuje nareszcie odzyla a byla tak nekana przez uzytkownikow P2P ze praktycznie pozostali urzytkownicy nie mogli juz nawet korzystac z www ... ;-) nie mialem wiekszych problemow z jego konfiguracja gdyz jakis czas temu "meczylem" sie z konfig. MS ISA Serwer i wiekszosc mechanizmow dot. konfig. jest bardzo podobna... w sumie jakby nie szybkosc "slimaka BM-500" przy jego konfig. uznal bym ze jest o wiele prostrzy przy konfig. niz ISA tak wiec polecam poczytac na temat konfig. ISA Microsoftu a wtedy prawidlowe skonfig. BM-500 nie przysporzy wiekszych problemow... powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #16 846575
    paawel
    Poziom 21  
    A mógłbyś pokierować mnie jak skutecznie ograniczyć na nim p2p , bo po przydzieleniu mniejszego Qos-a działa ale niestety ma to wpływ również na szybkość otwierania się stron a to jest denerwujące jak sie czeka na stronke 3-4 sekudy.
  • #17 877020
    riu
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    dla zainteresowanych mam bardzo obszerną instrukcje bm-500 po polsku tylko zajmuje ona 1 mb jak cos to moge wysłać na mail
  • #18 911404
    janek10
    Poziom 1  
    Bardzo polecam, jak sie go dobrze skonfiguruje to dzieli pasmo bardzo dobrze, u mnie przy 25 userach daje sobie rady bez problemu. Wogole sie nie zdazylo zeby sie zawiesil. :)
  • #19 912367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 914366
    kysu
    Poziom 20  
    BM-500 dobrze mi dzialal do czasu kiedy liczba userow w mojej sieci wzrosla do 55... i BM-500 wymiekl :( ...do mniej wiecej 40 userow bylo oki ...potem coraz gorzej... kazdy nastepny wpis (adress, QOS , POLICY) powoduje ze urzadzenie tak sie wlecze ze mialem wrazenie ze zastosowano w nim jakis procesor ktory dobrze sprawuje sie ale w kuchence mikrofalowej ;) i koczylo sie ze np. dodanie kolejnego usera musialem robic przez kilka do kilkunascie minut ...tym samym ew. zmiany konfiguracji sa meczace... ...jesli ktos ma BM-500 obslugujacego ok55 userow i/lub wiecej a userzy w tej sieci nie narzekaja na internet ;) prosze o podeslanie zrzutu konfiguracji z BM-a bo moze popelnilem jednak jakis blad w jego konfig?... moje lacze to DSL 2Mb...
  • #21 914431
    icemain
    Poziom 1  
    A jak w zablokować konkretny port np 4662
    robiłem tak service - custom i pojawi się tabela 8 wierszowa do wyboru protokoły TCP, UDP, Other , zaznaczam wszystkie trzy a w Cient Port daje wszędzie numer portu 4662 ale nie działa. Jak blokuje port predefiniowany to działa Ok ale jak jakiś dodany to nie :(.
    Co robie źle :?:
  • #22 917060
    paawel
    Poziom 21  
    Panowie ja z nim walcze od 3 miechów i nic----wszelkie ustewienia i tak prawie nic nie zmieniają a w planecie to gość mnie tak rozbawił że w przedszkolu takich bzdur nie mówią dzieci. Ale poza tym to urządzonko jkoś tam sobie działa co prawda muł jak stąd do ameryki ale po 30 minutach wreszcie coś na nim można zrobić . Mam tylko jedno pytanko jak zablokować skutecznie p2p a puścić na całość www. oczywiście na BM-500.
    pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem ograniczenia transferu dla pojedynczego użytkownika w routerze BM-500, który intensywnie korzysta z łącza i blokuje sieć. Zalecanym rozwiązaniem jest konfiguracja reguł QoS (Quality of Service) indywidualnie dla każdego użytkownika, przy czym użytkownikowi nadmiernie obciążającemu sieć należy przydzielić niższy priorytet lub limit transferu. Router BM-500 posiada funkcje monitoringu zużycia pasma dla poszczególnych adresów IP z podglądem graficznym i liczbowym w różnych przedziałach czasowych (minuta, godzina, dzień, miesiąc). Konfiguracja urządzenia wymaga doświadczenia, gdyż instrukcja obsługi jest niepełna i często nieadekwatna, co utrudnia optymalne ustawienia. Użytkownicy polecają samodzielne eksperymentowanie z ustawieniami QoS oraz zapoznanie się z konfiguracją serwera ISA Microsoftu, która jest podobna pod względem mechanizmów zarządzania ruchem. BM-500 dobrze radzi sobie w sieciach do około 40 użytkowników, przy większej liczbie pojawiają się problemy z wydajnością i czasem reakcji urządzenia. Istnieją trudności z blokowaniem konkretnych portów niestandardowych, a także z selektywnym ograniczaniem ruchu P2P bez wpływu na szybkość ładowania stron WWW. Dostępne są polskie i angielskie instrukcje, jednak często niekompletne; użytkownicy dzielą się linkami do dokumentacji oraz oferują pomoc w przesłaniu obszerniejszych materiałów. BM-500 może pracować jako urządzenie zarządzające pasmem w sieci z modemem DSL i switchami, jednak nie współpracuje bezpośrednio z łączami wielokanałowymi typu POLPAK. Ogólnie sprzęt jest polecany, ale wymaga zaawansowanej konfiguracji i cierpliwości przy dostosowywaniu reguł QoS i polityk sieciowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA