logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja portów na BM 500 dla ograniczenia prędkości P2P w sieci 2 MB DSL

xradzik 25 Lis 2005 10:16 933 1
REKLAMA
  • #1 2024400
    xradzik
    Poziom 1  
    Witam wszystkich.
    Założyłem sieć na bm 500. Mam 16 uzytkowników na 2 MB DSL'u. Wszyscy mają dynamicznie przydzielaną prędkość. Jak nikt nie ściąga przez emule czy podobne programy to jest wszystko OKI. Gdy ktoś zaczyna ściągać inni nie moga wejśćna strone. Niby wszyscy ograniczają prędkość ściągania ale i tak sie zaczyna wszytsko mulić.
    Jak ktos mógłby mi powiedzieć jak ograniczyć wszystkim prędkość ściągnia p2p i tego podobne.
    Próbowałem każdemu przydzielić statycznie prędkość 256/32 ale i tak to za dużo nie dało.
    Czytałęm wcześniej formu na ten temat ale nikt dokłądnie nie powiedział jak się ogranicza porty.
    Jak ktoś by mógł mi to wytłumaczyć krok po kroku to byłbym wdzięczny
    Dzięki z góry.
  • REKLAMA
  • #2 2024458
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    problem zapewne jest w ilosci polaczen generowanych przez programy p2p, nie jestem pewien czy ten router ma wogole kontrole nad taka iloscia, ale przy wiekszej liczbie userow a i duzego ruchu p2p jednak sprzetowe routerki tej klasy nie daja rady, to ze poblokujesz porty wcale nei odciazy routera bo i tak bedzie sie nimi zajmowal. Konkretny router na konkretnym kompie i oczywiscie na linuxie.
REKLAMA