logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...:

kyzrej89 22 Lut 2010 13:26 1886 11
REKLAMA
  • #1 7733278
    kyzrej89
    Poziom 10  
    Witam ludziska. Właśnie uporałem się z instalacją rotera (TP-LINK TD-W8901G) no i wszystko jest ok stronki normalnie śmigają tylko martwi mnie fakt samego typu połączenia... Mianowicie jak łączyłem sie przez modem to we właściwościach połączenia miałem zakładkę,że łączę się przez kanał ISDN a nie poprzez Modem-smart link 56k itd... Teraz takiego "oznakowania" nie mam w nowym połączeniu jakim jest router... I martwie się czy przypadkiem to nowe połączenie nie działa tak jakbym łączył się z internetem poprzez "kabelek" który zżerał impulsy tak samo jakby się rozmawiało przez tel...?? Poniżej załączał zdjęcia jak u mnie wyglądają te połączenia sieciowe. proszę o Waszą pomoc...
    Pozdrawiam Krzych
    Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...: Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...: Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...:

Druga sprawa to to,że przy otwarciu nowej strony wyskakuje mi okno "łączenia z 192..." Obrazek poniżej jak to wygląda. Jak można to okno"skasować"...?

proszę o Waszą pomoc...
    Pozdrawiam Krzych
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7733316
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Nie chociaż ustawienie zapewne nie jest najlepsze gdyż nie powinno nić się pokazywać przy łączeniu z internetem. Skonfiguruj inaczej ruter aby nie było tego połączenia w ustawieniach sieciowych (usuń je) tylko te z karty ethernet.
    Tu ustawienia do konfiguracji neostrady http://komputery.katalogi.pl/TP_LINK_TD_W8901G_Konfiguracja-t130936.html
  • #3 7733340
    kyzrej89
    Poziom 10  
    Dzięki kolego za odzew :) Kamień z serca,że nie nabija mi na rachunek... Kurczę ten tutorial jest do Neostrady a ja mam @ od mało znanego operatora i nawet nie wiem pod kogo on podlega...:/ ni to Netia ni to TP...
    "aby nie było tego połączenia w ustawieniach sieciowych (usuń je) tylko te z karty ethernet." Mógłbyś to rozwinąć bardziej łopatologicznie...??
    Takie adresy IP mi wyskakują :
    Ten pierwszy wpisałem przy konfiguracji routera ten drugi nie wiem do czego się odnosi...? Do operatora? Do Modemu?...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7733375
    wgruza
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Hm...
    skoro korzystasz z routera to wywal połączenie Speedtouch, ono jest do modemu na USB a przecież nie możesz jednocześnie korzystać z modemu i rputera na tej samej linii telefonicznej.
    Wyłącz w komputerze i routerze UPnP, login, hasło wpisz tylko w router.
    Powinieneś mieć tylko połączenie lokalne, inne nie są potrzebne.
  • #5 7733449
    kyzrej89
    Poziom 10  
    Kolego wgruza A mógłbyś mini tutorial mi rozpisać gdzie muszę wchodzić krok po krok żeby wyłączyć ten UPnP...? Rozstawić tylko lokalne...? Hm no teraz łącze się poprzez to TP-LINK i net śmiga... tylko,że logowania przebiega podobnie,jeśli nie tak samo jak podczas łączenie z netem poprzez kabelek... :/ czy to jest normalne? No i to wyskakującego okienko podczas otwierania nowej strony... :/

Aha no i usunąłem to połączenie SPEEDTOUCH zostało teraz lokalne no i to TP-LINK...

Proszę o jakiś mały tutorial albo łopatologiczne wskazówki bo jeśli mi przyjdzie mega rachunek za telefon to nie wiem... :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7733470
    wgruza
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Jesteś rozliczany z czasu trwania połączenia? Czy bez ograniczeń?
    Wygląda na to że router działa jak zwykły modem, jest w trybie bridge a nawiązanie połączenia z internetem wymuszasz przez łączenie się poprzez PPoE ustawione na kompie. To jednak chyba nie chodzi o UPnP, jak coś będziesz wiedział na pierwsze pytania to napisz, przybliży to sprawę.
  • #7 7733485
    kyzrej89
    Poziom 10  
    Mam stałe łącze 256,i stałą opłatę za nie do tej pory poprzez modem korzystałem bez ograniczeń a rachunek przychodził taki sam...
  • REKLAMA
  • #8 7733595
    slvestr
    Poziom 32  
    Aby usunąć to połączenie wejdź w połączenia sieciowe i wybierając dane połączenie wybierz delete. Uruchom ponownie komputer i zobacz jak działa internet (jak się łączy) jak działa to Ok, a jak nie to. Wejdź za pomocą przeglądarki na ruter jego adres to 192.168.1.2 i pokaż co pokazuje ruter w ustawieniach WAN i LAN.
  • #9 7733881
    kyzrej89
    Poziom 10  
    No więc usunąłem połączenie SpeedTouch. Teraz mam 2. Połączenie Lokalne i TP-LINK... Sprawa wygląda tak.Aby połączyć się z netem najpierw muszę włączyć połączenie lokalne żeby "aktywować" IP? Potem włączam połączenie TP-LINK i @ jest... Gdy połączenie lokalne mam OFF a włączam jedynie TP-LINK-a to @ nie ma... No i komunikat podczas otwierania nowej strony nadal jest...:/ Kolego slvestr Czyli wg Ciebie mam usunąć połączenie TP-LINK i zostawić tylko to lokalne i wszystko będzie O.K.??...

Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...: Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...: Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...:

Dodano po 19 [minuty]:

No więc zostawiłem samo lokalne połączenie ale o @ nie ma mowy... Aktualnie korzystam ponownie ze speedtouch-a.Wychodzi więc na to,że musi być i połączenie lokalne i to feralne TP-LINK...? :| I do tego ten komunikat przy otwieraniu strony :/... Sposób łączenia z netem też niezbyt wygodny... Jeśli będę faktycznie musiał najpierw ON połączenie lokalne a dopiero potem ON połączenie TP-LINK i do tego wpisywanie hasła... Kurczę pomóżcie ludziska bo już mi ręce opadają...:| Takie mam ustawienia na stronie >>>Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...: Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...: Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...:
  • Pomocny post
    #10 7734054
    slvestr
    Poziom 32  
    Pokaż ustawienia interface setup-internet (tam masz wpisane hasło i login możesz to ukryć). Ma tam być tryb pracy ppoe a ruter ustawiony w tryb pracy ruter(zapewne jest bridge). Pokaż też zakładkę advanced setup-ruting. W ustawieniach w komputerze tam gdzie masz wpisane adresy IP i DNS wybierz automatycznie aby były pobierane. Jeżeli będzie ustawiony ruter w tryb ruter wtedy będzie można skasować w ustawieniach sieciowych połączenie TP Link. W tych zakładkach co pokazałeś jest OK.
  • #11 7734092
    kyzrej89
    Poziom 10  
    Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...: Czy przypadkiem router "nie zżera" mi impulsów...:

Dodano po 17 [minuty]:

Ustawiłem automatycznie pobieranie adresów. I czekam na kolejne wskazówki :). Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc ! :!:
  • #12 7734827
    slvestr
    Poziom 32  
    Wygląda w porządku daj screen z ipconfig /all. Rozumiem że hasło i login są poprawne. Usuń połączenia z ustawień sieciowych Neostrady oraz TP LINKa. Wtedy powinno być wszystko ok. Uruchom ponownie komputer.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował router TP-LINK TD-W8901G i obawia się, że nowe połączenie internetowe może działać jak tradycyjny modem, co mogłoby generować dodatkowe koszty. W odpowiedziach poruszono kwestie konfiguracji routera, w tym usunięcie zbędnych połączeń sieciowych oraz wyłączenie UPnP. Użytkownik dowiedział się, że powinien mieć tylko połączenie lokalne, a router powinien być ustawiony w tryb routingu, aby uniknąć problemów z połączeniem. Wskazówki obejmowały również automatyczne pobieranie adresów IP oraz sprawdzenie ustawień loginu i hasła. Użytkownik zaktualizował ustawienia, ale nadal miał problemy z komunikatami przy otwieraniu stron.
REKLAMA