logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

źle skonfigurowany router ??ping rośnie tylko od 16 godziny

Cinio199 04 Sty 2012 18:41 1013 12
REKLAMA
  • #1 10348271
    Cinio199
    Poziom 9  
    witam panowie mam ciężki problem którego nie potrafię rozwiązać
    mianowicie mam neostradę 1 mb i mam problemy z pobieraniem i z pingiem po godzinie 16 - 17 do 22 posiadam router tp link td w8901g karta sieciowa edimax en-9130txl
    nie wiem czy to problem przeciążenia linii czy źle skonfigurowanego routera czy może jeszcze czegoś innego w ciągu dnia do godziny 15 wszystko jest ok ping 36 i pobieranie około 120 kb\s do centrali mam niedaleko około 800 metrów
    zależy mi na stałym pingu, robiłem test w cmd i karty sieciowej i zdaje się wszyskto ok po godzinie 16 ping skacze mi od 76 do 130 ms i praktycznie co chwile packet loss ping co chwile skacze co może być tego przyczyną ???
    oczywiście nie mam wirusów komputer zeskanowany zdefragmentowany

Bardzo Prosiłbym o fachową pomoc :(
  • REKLAMA
  • #2 10348310
    fascynat
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    A co na to operator, dzwoniłeś w tej sprawie?
  • #3 10348343
    Cinio199
    Poziom 9  
    oczywiście dzwoniłem do operatora i wszyskto ok na linii nawet kilka razy restartowali centralke i dalej to samo
    Pomocy:(
  • REKLAMA
  • #4 10348382
    fascynat
    Poziom 24  
    Wątpię żeby problem, który opisałeś leżał po Twojej stronie.
    Próbowałeś podłączać komputer z pominięciem routera, czy masz wbudowany modem?
  • #5 10348431
    Cinio199
    Poziom 9  
    nie mam wbudowanego routera router mam osobno karta sieciowa wpięta w płytę główną ponieważ zintegrowana się spaliła podczas przepięcia razem ze starym routerem moge zamieśćić screeny z ustawień routera może coś tam jest nie halo

Proszę używać przecinków w swoich wypowiedziach! Czasem to one odpowiadają za sens i czytelność postu. Regulamin, punkt 3.1.13[piterus99]
  • #6 10348584
    fascynat
    Poziom 24  
    Nie masz "wbudowanego routera", tylko wbudowanego modemu.
    Podłącz sygnał bezpośrednio do karty w komputerze i sprawdź, czy będą występowały te same objawy.
    Jeżeli będą nadal, to wg mnie tylko operator powinien zająć się usunięciem tego problemu.
  • REKLAMA
  • #7 10350563
    Cinio199
    Poziom 9  
    nie bardzo wiem, co rozumiesz poprzez podłączenie sygnału bezpośrednio do komputera, przecież od karty sieciowej idzie rj-45,
  • REKLAMA
  • #8 10351713
    fascynat
    Poziom 24  
    Cinio199 napisał:
    nie bardzo wiem, co rozumiesz poprzez podłączenie sygnału bezpośrednio do komputera, przecież od karty sieciowej idzie rj-45,

Bezpośrednio do komputera, tzn. z modemu do karty sieciowej w komputerze, czyli z pominięciem routera.
  • #9 10352330
    Cinio199
    Poziom 9  
    kolego zobacz sobie jak wygląda wtyka rj 11 a jak wygląda rj45 bo chyba nie bardzo wiesz, w karcie sieciowej rj 45 jest.
  • #10 10356041
    fascynat
    Poziom 24  
    Cinio199 napisał:
    kolego zobacz sobie jak wygląda wtyka rj 11 a jak wygląda rj45 bo chyba nie bardzo wiesz, w karcie sieciowej rj 45 jest.

Właściwie po tym co napisałeś, to powinienem Cię ol...
    Pewnie młody jesteś to zakładam, że jeszcze ogłady z wiekiem nabędziesz... dlatego dam Ci szansę :|
    Chociaż do poleceń moderatora nadal się nie stosujesz:
    Cytat:
    "Proszę używać przecinków w swoich wypowiedziach! Czasem to one odpowiadają za sens i czytelność postu. Regulamin, punkt 3.1.13[piterus99]

Jakie masz wyjście z modemu? Wiesz? Czy nie bardzo...
  • #11 10360712
    Cinio199
    Poziom 9  
    podałem modele - w tej karcie sieciowej jest jedno wejście na rj, 45 z linii neo leci rj 11, nie wiem jak Ty chciałeś włożyć rj 11 we wtyke rj 45 do karty sieciowej, wytłumacz mi to.

Poza tym fascynat. Bardzo Prosiłbym o fachową pomoc skoro nie wiesz o co chodzi, nie ingeruj się w pisanie postów.
  • #12 10361054
    fascynat
    Poziom 24  
    fascynat napisał:
    Jakie masz wyjście z modemu? Wiesz? Czy nie bardzo...

Czyli jednak nie bardzo...

Oprócz tego, że jesteś zielony jak trawa na wiosnę, to dodatkowo wyjątkowo nieświadomy swojej niewiedzy lub aż tak bezczelny:
    Cinio199 napisał:
    podałem modele - w tej karcie sieciowej jest jedno wejście na rj, 45 z linii neo leci rj 11, nie wiem jak Ty chciałeś włożyć rj 11 we wtyke rj 45 do karty sieciowej, wytłumacz mi to.

Poza tym fascynat. Bardzo Prosiłbym o fachową pomoc skoro nie wiesz o co chodzi, nie ingeruj się w pisanie postów.

Nie umiesz konkretnie przedstawić problemu i konkretnie odpowiedzieć na zadane pytania, pomimo cierpliwych prób udzielenia ci pomocy i wyciągnięcia od ciebie niezbędnych do jej udzielenia informacji.
    Nie umiesz składnie pisać w j. polskim. Nie reagujesz na polecenia moderatora.
    W związku z powyższym uprzejmie informuję, że za założenie tematu niezgodnie z Regulaminem, raportuję ten temat z wnioskiem o wyrzucenie do Kosza.
  • #13 10361149
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Cinio199 - nie poprawiłeś postów, mimo że kolega fascynat nawet dwa razy Cię o tym informował, dodatkowo prowokujesz, mimo sytuacji niezrozumienia powinieneś zachować spokój.

Regulamin, punkt 3.1.9, 3.1.13, 3.1.17, 3.3 - kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem TP-Link TD-W8901G oraz kartą sieciową Edimax EN-9130TXL, polegający na wzroście pingu i spadku prędkości pobierania po godzinie 16. Operator linii (Neostrada 1 Mb) potwierdził, że linia jest w porządku, a użytkownik nie ma wirusów na komputerze. Użytkownik nie ma wbudowanego modemu, a jego karta sieciowa jest podłączona przez RJ-45. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące podłączenia komputera bezpośrednio do modemu, aby wykluczyć problemy z routerem. W odpowiedziach zwracano uwagę na niejasności w komunikacji oraz na konieczność przestrzegania regulaminu forum.
REKLAMA