logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7VTA3 REV 3.1 - brak reakcji po uruchomieniu, zielona lampka?

damian20 30 Lip 2004 20:42 1662 14
REKLAMA
  • #1 769420
    damian20
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    witam kupilem dzis procka athlon xp 1800, plyte k7VTA3 REV 3.1 (kt333), do tego ram 256 mb 333 mhz.
    pamiec sprawdzalem u kumpla i dzialala, plyte kupilem z allegro, procesor natomiast z pewnego zrodla wiec obstawiam ze jest sprawny.
    po podlaczeniu wszystkiego komputer sie wlacza ale nic sie nie dzieje, lampka czerwona na plycie (kolo pamieci ram) sie pali wszystko sie kreci ale zero jakiechkolwiek reakcji, monitor sie nie uruchamia, plyta nie wydaje zadnych dzwiekow (ma wbudowany glosniczek) nawet podlaczona sam bez procesora i pamieci oraz grafiki.

mam pytanie czy zielona lampka wewnatrz gniazda procesora powinna sie palic nawet po uruchomieniu plyty? tzn bez procesora sama plyta z zasilaniem? bo jak podlaczylem ja na poczatku aby sprawdzic czy plyta wogole reaguje to zielona lampka sie nie palila

resetowalem biosa i podlaczalem komponenty ale nic nie pomoglo ktokolwiek ma jakies pojecie jakby co pytajcie bede mogwoil co sie jeszcze dzieje
  • REKLAMA
  • #2 769443
    Slawi
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Witam!

Ja na twoim miejscu jeszcze raz sprawdzil bym wszystko u kogos- wlacznie z procesorem, grafika i nawet zasilaczem. Jesli wszystko okaze sie sprawne no to sprawa jasna- plyta glowna niestety uszkodzona...

Zasygnalizuj sprzedajacemu Allegro o niesprawnosciach. Zapewne masz tygodniowa gwarancje rozruchowa wiec powinienes to jak najszybciej zalatwic zebys pozniej nie mial problemow z ewentualna wymiana...
  • REKLAMA
  • #3 769447
    damian20
    Poziom 15  
    grafa, zasilacz, dzwiek sa na pewno sprawne bo wlasnie na nich pracuje ale na innym kompie, ram tez byl sprawdzany u kolegi wiec niewiadomymi zostaja jedynie plyta i proc

co z tymi lampkami i dzwiekami ktorych nie ma a moze powinny wystapic lub sie swiecic??
  • #4 770103
    Slawi
    Poziom 20  
    trudno powiedziec czy dzwieki powinny byc czy nie. Mam plytke MSI 6156 i jak wlozylem nieodpowiedni procesor to sytulacja wygladala podobnie jak u Ciebie. Zero jakiejkolwiek reakcji- monitor sie nie uruchomil a plyta milczala. Wiatraki oczywiscie chodzily.

Sprobuj wlozyc inny procesor w ta plyte.

Zakladam ze ten procesor jest oblugiwany przez twoja plyte glowna.

Powodzenia!
  • #5 770119
    zworka
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    masz ustawioną magistrale 133
  • #6 770157
    shaun
    Poziom 16  
    Wedlug mnie cos jest nie takk z prockiem, mialem podona sytuacje na tej samej plycie tzn wszystko niby bylo ok ale komp nie reagowal po kilku tenstach na innych plytach okazalo sie ze proc byl do wymiany, wic lepiej dobze sprawdz swoje cpu
  • #7 770317
    damian20
    Poziom 15  
    probwalem na fsb 100 i 133 i nic mozliwe ze pamiec ktora byla sprawna na pewno juz nie dziala bo wsadzilem na inna plyte i teraz juz komp na niej sie nie odpala
  • #8 770522
    Slawi
    Poziom 20  
    Chcesz powiedziec ze pamiec wczesniej byla sprawna i ulegla uszkodzeniu podczas sprawdzania procesora?

A sprawdzales sam procesor?
  • REKLAMA
  • #9 770526
    damian20
    Poziom 15  
    nie sprawdzalem samego procka boje sie wlozyc go do innej plyty, kolega raz tak zrobil i pomimo tego ze poszla plyta z procem to po przelozeniu poszla tez druga plyta
    a pamiec na to wskazuje ze tez nagle przestala dzialac czy to jest mozliwe ze od np zepsutej plyty lub procka pala sie lub psuja inne podzespoly
    karta graficzna ktora tez wkladalem do sprawdzenia na ten nowy sprzet np. dziala na innym bez problemu
  • #10 771681
    shaun
    Poziom 16  
    Mozliwe jest to ze ten procek byl ok ale cos bylo nie tak z ta plyta i teraz wszystko siada
  • #11 772452
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Ja bym zrobil tak:

reset biosa
    zostaw tylko proca ram i grafika reszta out

Jezeli sie podniesie to ok, jezeli bedzie mrugac (co ok 1 sek ) zielona lampka na obudowie kompa (power) to proc nie reaguje. Prawdopodobnie bedzie uwalony badz ta plyta go nie obsluzy. Zrub update biosa moze pomoze. I zasilacz min 300 W na nizszych moga sie dziac rozne rzeczy. Zlukaj tez kondensatory obok gniazda procesora czy sa wporzadku.

Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #12 777918
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Czesc, skladalem troche czasu temu identyczny zestaw dla siebie, dokladnie te same elementy :) I mialem ten sam problem, ale komputer sam ruszyl po jakims czasie, pamietam ze wyjalem jakies czesci, poodlaczalem kable, polaczylem jeszcze raz i wkoncu ruszylo, do tej pory nie wiem co bylo nie tak. BTW procek caly czas byl zapiety w gniezdzie
  • #13 778448
    Slawi
    Poziom 20  
    Jak masz podlaczone tasmy od dysku twardego, CD ROMu i dyskietki to je odlacz. To malo prawdopodobne ale zdarzalo sie ze przy odwrotmym podlaczeniu przewodow poprostu komp sie nie wlaczal dokladnie tak jak tobie.
    Podlaczone zostaw zasilacz, plyte glowna, procesor, RAM i karte graficzna. Nic innego nie podlaczaj. Bez dysku twardego i stacji dyskietek powinien wyswietlic sie monit umozliwiajacy wejscie do biosu... Mam nadzieje ze to zadziala.
    Napisz co udalo Ci sie zdzialac.
  • #14 791991
    kasmar
    Poziom 2  
    Te płyty mają problem z resetem biosu, proponuję odłączyć zasilanie, następnie wyjąć bateryjkę i przestawić zworkę na reset odczekać około 20sekund. Ponownie włożyć baterię (zworka na reset) na chwilę podłączyć zasilanie i przycisk power. Odłączyć zasilanie, przełożyć zworkę na normal i uruchomić kompa. W moim przypadku pomogło
  • #15 793943
    kamilow
    Poziom 11  
    Miałem kiedys taki sam przypadek zmieniłem zwykły ram noname na Kingstona i wszystko ruszyło mozliwe ze ta pamiec co załozyłes niewspółpracuje z płyta lub procesorem pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej K7VTA3 REV 3.1 (chipset KT333) z procesorem Athlon XP 1800 i pamięcią RAM 256 MB 333 MHz, gdzie po uruchomieniu komputer nie reaguje, świeci się czerwona dioda przy pamięci, a monitor pozostaje czarny. Brak sygnałów dźwiękowych z wbudowanego głośniczka oraz brak reakcji płyty nawet bez procesora, pamięci i grafiki. Dyskusja wskazuje na możliwe uszkodzenie płyty głównej lub procesora, problemy z kompatybilnością pamięci RAM, konieczność sprawdzenia magistrali FSB (100/133 MHz) oraz reset BIOS-u poprzez wyjęcie baterii i przestawienie zworki. Zalecane jest testowanie komponentów na innych płytach, minimalizacja podłączonych urządzeń do CPU, RAM i grafiki, sprawdzenie kondensatorów przy gnieździe procesora oraz ewentualna aktualizacja BIOS-u. Wskazano również, że uszkodzenie płyty lub procesora może powodować awarie innych podzespołów, a niektóre pamięci RAM mogą być niekompatybilne z tym zestawem. W jednym przypadku problem rozwiązało ponowne podłączenie i resetowanie komponentów, a w innym wymiana pamięci RAM na markową (Kingston).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA