logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7VTA3/KT333 v5.0 - Beep'y z płyty głównej po wymianie chłodzenia na procesorze

mumiok 17 Paź 2014 12:54 1800 24
REKLAMA
  • #1 14049012
    mumiok
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    Wymieniałem chłodzenie na procku, wyczyściłem gniazdo, nic nie uszkodzone, nie wygięte, włożyłem procesor, naniosłem pastę, zamontowałem chłodzenie, działa bez problemu, natomiast komp nie chce ruszyć. Na pewno prędkość obrotów wentylatora tutaj odpada, wentylator jest identyczny jak stary.

Problem znany, monitor w stanie czuwania, na pewno jest jeden dłuższy sygnał z płyty głównej i następują 3 lub 4 krótsze, ciężko to wyłapać
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html

Po pierwszym braku reakcji, posprawdzałem jeszcze raz wszystkie złączki od zasilania, karty graficznej, RAM.

wg. stronki z płytą BIOS to AMI 2Mb Flash EEPROM
    http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Product/Product_Detail.aspx?DetailID=191&MenuID=24&LanID=0

Płyta: K7VTA3/KT333 v5.0
    RAM: 512MB Kingston KVR333X64C25/512

RAM wkładam do wszystkich 3 wejść i sama reakcja.
  • REKLAMA
  • #2 14049115
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Wykonaj reset CMOS.
    mumiok napisał:
    następują 3 lub 4 krótsze, ciężko to wyłapać

Nie jesteś w stanie stwierdzić ile dokładnie jest sygnałów?
  • #3 14049153
    mumiok
    Poziom 13  
    1 długi i 3 krótkie, wezmę RAM do sprawdzenia, jeżeli będzie uszkodzona kupię nową no ale nie znam powodu jej uszkodzenia (jeżeli to się potwierdzi).
  • Pomocny post
    #4 14049373
    safbot1st
    Poziom 43  
    Skoro płyta zgałasza błąd ram, może się nie myli. RAM mógł "zabić" np. ładunek elektrostatyczny, który przeniosłeś na rękach.
  • #5 14049482
    mumiok
    Poziom 13  
    RAM działa, sprawdzany na 2 płytach. Pozostaje teraz opcja
    Cytat:
    3 krótkie - błąd w pierwszych 64KB pamięci RAM
    4 krótkie - błąd zegara systemowego lub pierwszego wtyku pamięci

no ale wyraźnie słychać jeden dłuższy beep i później krótkie
  • Pomocny post
    #6 14049494
    safbot1st
    Poziom 43  
    Czyżby płyta nie wytrzymała wymiany wentylatora i "padła" :( ?
    Możesz jeszcze wyjąć ją z obudowy i spróbować uruchomić na stole "na pająka".
    Zasilacz jest do tego markowy?
    Miernik kolega posiada?
    ps. skoro sprawdzałeś RAM trzeba było przy okazji cpu sprawdzić w innej płycie - w końcu to jego chłodzenie zmieniałeś. Może to właśnie coś nie tak z cpu? A zastanawia mnie jeszcze na czym polegało to "czyszczenie socketu" o którym pisałeś?
  • REKLAMA
  • #7 14049510
    mumiok
    Poziom 13  
    - miernika brak, zasilacza markowego brak (tracer 400W) ale nigdy nie było z nim problemów, wentylator zamontowałem taki sam jak był, stary się tylko wyrobił i po kilku sekundach stawał w miejscu, zakupiłem używany taki sam który śmiga jak odkurzacz no ale co płyta nie wytrzymała takiej operacji na staruszku?

płyta padła więc rozumiem, że nie przeszkadza jej to, że wentylator jest podłączony i chodzi, głośnik wydaje beep'y

ach te unikatowe maszyny ...
  • Pomocny post
    #8 14049520
    safbot1st
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:
    ps. skoro sprawdzałeś RAM trzeba było przy okazji cpu sprawdzić w innej płycie - w końcu to jego chłodzenie zmieniałeś. Może to właśnie coś nie tak z cpu? A zastanawia mnie jeszcze na czym polegało to "czyszczenie socketu" o którym pisałeś?

Dodano po 1 [minuty]:

mumiok napisał:
    zasilacza markowego brak (tracer 400W) ale nigdy nie było z nim problemów

Być może do czasu. Ale z braku miernika nie da się nic więcej stwierdzić.
    Skoro poprzedni wentylator się zatrzymywał to cpu nie uszkodził się z przegrzania?
    Były przez to awaryjne wyłączenia płyty od wysokiej temperatury?
    Próbuj jeszcze porządnie zresetować CMOS:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1204376.html
  • #9 14049539
    mumiok
    Poziom 13  
    wyjąłem procek, wyczyściłem socket wacikiem (bez żadnych środków), sprężonym powietrzem (oczywiście z rozsądkiem nie za mocno aby nic nie wyrwać) zamontowałem chłodzenie i pastę no i wykazał oznaki zdechnięcia, jak wentylator na procku stawał to automatycznie wyłączałem kompa, nie chodził dłużej jak 2 min. bez wentylatora, później wiatraczek i nic nie robiłem do czasu zakupu nowego

podłączyłem teraz drugi dysk i nie ma beep'ów ... chyba faktycznie wyzionął ducha
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 14049605
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Zostaw samą płytę główną z procesorem, jego chłodzeniem i głośniczkiem podłączoną, resztę odłącz. Uruchom taki zestaw. Czy są jakieś sygnały z głośniczka?
  • #11 14049639
    mumiok
    Poziom 13  
    dobra Panowie (wybaczcie totalnemu amatorowi), głosy te dochodzą z dysku twardego to nie jest normalny dźwięk typu
    http://www.youtube.com/watch?v=1dZUhxV9ju8

a więc chyba faktycznie płyta padła, prąd dochodzi ale to marne pocieszenie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 14049673
    mati211p
    Jakie głosy dochodzą od dysku? Zamieść je. Poza tym:
    mati211p napisał:
    Zostaw samą płytę główną z procesorem, jego chłodzeniem i głośniczkiem podłączoną, resztę odłącz. Uruchom taki zestaw. Czy są jakieś sygnały z głośniczka?

Bez miernika nie wiadomo też, czy napięcia są prawidłowe.
  • #13 14049686
    mumiok
    Poziom 13  
    to może napiszę jak wygląda obecny stan

- brak dźwięków z głośniczka - nie było ich wcześniej przez moją pomyłkę
    - zasilanie działa tzn. nie wiem czy jest prawidłowe napięcie ale wentylator chodzi, napęd chodzi, dysk startuje
    - monitor w stanie czuwania
    - reset BIOS poprzez wyjęcie baterii nic nie pomógł
    - RAM działa
    - dysk jest OK, ma już tak od nowości, poza tym podłączam inny sprawny i komp nadal nie reaguje
  • #14 14049704
    mati211p
    Odłącz więc teraz wszystkie dyski i napędy, wyjmij kartę graficzną, pamięci RAM. Sprawdź, czy bez tych podzespołów płyta da oznaki życia.
  • #15 14049708
    mumiok
    Poziom 13  
    Chłodzenie od procka też?
  • Pomocny post
    #16 14049719
    mati211p
    Chłodzenie musi zostać. Masz odłączyć jedynie napędy, dyski, pamięci RAM oraz kartę graficzną.
  • #17 14049734
    mumiok
    Poziom 13  
    - chłodzenie chodzi
    - diody na obudowie świecą
    - brak dźwięków z głośniczka
  • #18 14049743
    mati211p
    Jeśli więc prawidłowo głośniczek podłączony i w takiej konfiguracji jak napisałem głośniczek nie wydaje dźwięków, to sprawdzić należy płytę główną, procesor oraz zasilacz.
  • Pomocny post
    #19 14049752
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Przy zdejmowaniu chłodzenia, zapinka nie ześlizgnęła Ci się, uderzając o MoBo? Jeśli tak - sprawdź, czy któregoś z SMD nie uszkodziłeś. Obejrzyj obszar wokół gniazda procesora.

Zdarzało się to stosunkowo często, przy nieumiejętnym demontażu radiatora na Socket A.
  • Pomocny post
    #20 14049762
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    Ściągnij chłodzenie i obejrzyj bardzo dokładnie rdzeń procesora - być może w wyniku wykonanych czynności go ukruszyłeś.
  • #21 14049783
    mumiok
    Poziom 13  
    ok, sprawdzę ale to już jutro, zasilacz podłączyłem stary i to samo brak reakcji (jest sprawny tylko wiatrak mocno zużyty) więc to nie wina zasilacza, jutro obadam procek

edit:
    nie widzę, żadnych uszkodzeń, rys na gnieździe jak i na samym procku, niestety nie mam dobrego aparatu aby wykonać zdjęcia, spróbuję jeszcze w serwisie w poniedziałek aby mi sprawdzili inny procesor na mojej płycie
  • #22 14057748
    mumiok
    Poziom 13  
    Jednak to coś z prockiem, kupiłem nowego Sempron'a 2300+ ale BIOS go nie widzi tzn. widzi go jako Athlona, stary model płyty który tego modelu nie widzi, o więcej szczegółów zapytam w tym temacie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic714477.html
  • Pomocny post
    #23 14057881
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Za odświeżenie tematu sprzed 7 lat moderator kolegę pożre żywcem, więc proponuję samemu skasować tamten post :D
    Co do procesora, przecież producent sam podaje, co na tej płycie działa: ECS
    Wspomniany przez kolegę Athlon XP 1500+ będzie tragicznie wolny jak na "obecne" czasy. Jeżeli ten Sempron (poza tym, że BIOS nie wyświetla go poprawnie) działa normalnie, czyli komputer np. nie zawiesza się, to nie ma potrzeby go wymieniać. Ewentualnie wymienić na coś z podanej listy kompatybilnych (najlepiej najszybszy dostępny ;))
  • #24 14057902
    mumiok
    Poziom 13  
    Miałem Durona 1.2 Ghz i nie narzekałem ale on był na FSB 200 MHz, cóż mojego antyku już chyba nie wskrzeszę ...
  • Pomocny post
    #25 14057950
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Za 17zł +KW ma kolega na Allegro Athlona XP 3000+, najszybszego jaki bezproblemowo na tej płycie powinien działać. Inna sprawa, że za niewiele większe pieniądze można kupić płytę obsługującą Semprona (mi na serwisie również "walają się" jakieś płyty na Socket 462, bo szkoda wyrzucić ;)).
    A za nieco większą kwotę można kupić jakiś zestaw na platformie 775 z C2D, a to już zrobi z tej konfiguracji miazgę :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił chłodzenie procesora na płycie głównej K7VTA3/KT333 v5.0, jednak komputer nie uruchamia się, a monitor pozostaje w stanie czuwania. Po wymianie chłodzenia występuje jeden długi sygnał oraz 3-4 krótkie sygnały z głośnika, co sugeruje problem z pamięcią RAM. Użytkownik sprawdził RAM na innych płytach, co potwierdziło jego sprawność. Wskazano na możliwość uszkodzenia płyty głównej lub procesora, a także na konieczność resetu CMOS. Po dalszych testach i wykluczeniu problemów z zasilaczem, użytkownik stwierdził, że nowy procesor Sempron 2300+ nie jest poprawnie rozpoznawany przez BIOS, co może wskazywać na niekompatybilność z płytą. Użytkownik rozważa zakup szybszego procesora, aby poprawić wydajność systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA