logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7VTA3 rev 3.1 - brak obrazu, przerywany pisk, czerwony LED

DARREK 06 Paź 2004 23:19 6369 12
REKLAMA
  • #1 897124
    DARREK
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam

mam problem z w/w płytą główną.. otóż działała normalnie.. lecz po dwóch dniach jak chciałem ją uruchomić, to na monitorze nic nie zobaczyłem a ze speaker'a wydobywał się 1 przerywany pisk.

Sprawdziłem pamięci, kartę graficzną i nie wiem co jest. Gdy chcę ją odpalić, na płycie zaświeca się czerwony LED i wentylatory zaczynają chodzić, lecz na monitorze nic nie widać..

Bardzo proszę o pomoc...

Pozdrawiam
    DARREK
  • REKLAMA
  • #2 897149
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Napisz co robiłeś wcześniej czy nie próbowałeś wgrywać nowego biosa , czy instalowałeś jakieś niepewne oprogramowanie przypomnij sobie , nie zdejmowałeś radiatora z procesora , lub czegoś podobnego . Czasami może to być bios , lub procesorek , no ale i płyta
  • #3 897151
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Sprawdź w instrukcji lub na stroonie producenta co oznacza ten sygnał. Zresetuj ustawienia biosu zworką.
  • REKLAMA
  • #4 897475
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Zresetuj bios z worką na płycie głównej i zobacz czy się zgłosi.
  • REKLAMA
  • #5 897973
    DARREK
    Poziom 18  
    Otóż:

Axeland.. nie nie wgrywałem nowego biosu, oprogramowania wogóle nie instalowałem, ponieważ jak ją dostałem.. i jak ją sprawdzałem to śmigała bez żadnych zastrzeżeń. Procka też nie ruszałem. jak ją sprawdzałem na "biegu jałowym" tj. procek, pamięci i grafa, to chodził bez żadnych problemów, a po 2 dniach chciałem jeszcze raz ją uruchomić, to już nic nie zobaczyłem na ekranie..

Macek, kazik70 po restarcie biosu zworką (co już nie raz próbowałem) nic to nie daje. (nawet jak baterie wyciągnę).

Naprawdę nie mam pojęcia co się mogło stać...

a co do "pikania" to znalazłem to: 1 długi powtarzający się sygnał: Pamięć DRAM (prawd. odświeżanie) [Odświeżanie pamięci nie działa prawidłowo. Przyczyną może być niezbyt pewne zamocowanie pamięci w gniazdach; możemy także próbować zamienić je miejscami ew. wymienić.] sprawdzałem. pamięci na innym kompie hulają prawidłowo, a zmiana slota nic nie daje

Bardzo Proszę o pomoc !!

Pozdrawiam
    DARREK
  • #6 898146
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Sprawdz jescze dla pewności zasilacz , czy bareria jest ok i czy ma 3volty (niektóre płyty jeśli mają złą barerię to wogule nie startują ), posprawdzaj czy nie poodginały się jakieś styli w gnieździe lub gniazdach zobacz na AGP lub PCI (o ile używasz karty graficznej na pci ) , jeśli to wszystko posprawdzałeś to niestety mam smutną chyba wiadomość .... Poprostu się "skończyła "
    Pozdrawiam .
  • #7 914358
    DARREK
    Poziom 18  
    niestety, ale wszystko posprawdzałem... wynik negatywny.. widocznie płyta skończyła już swój żywot.. ale dalej jest to zastanawiające.. dlaczego... będę musiał rozejżeć się za inną...

Pozdrawiam
    DARREK
  • #8 914400
    felixxx
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    zobacz czy nie ma wybrzuszonych kondensatorow na plycie w okolicy procesora w tym modelu to nagminne i zrob taki manewr odpal plyte zacznie piszczec i powciskaj kilka razy reset w odstepach 3 sek i zobacz czy odpali
  • #9 914422
    DARREK
    Poziom 18  
    felixxx napisał:
    zobacz czy nie ma wybrzuszonych kondensatorow na plycie w okolicy procesora w tym modelu to nagminne i zrob taki manewr odpal plyte zacznie piszczec i powciskaj kilka razy reset w odstepach 3 sek i zobacz czy odpali
    Otóż nie ma wybrzuszonych kondensatorów, a jeśli chodzi o odpalenie, to jedyne co widać i słychać, to to, że włacza się wentylator na radiatorze, świeci się dioda led na płycie, a z głośniczka systemowego nic, żaden dźwięk się nie wydobywa... monitor "ciemny" a żeby było lepiej, to ostatnio jeszcze "piszczała" zastanawiające....
  • #10 3353935
    xexe
    Poziom 1  
    Witam!
    Ja mam ten sam problem z płytką ECS K7VTA3 v3.1
    Tyle, że ja zrobiłem jedną delikatnie mówiąc nierozważną rzecz a mianowicie włączyłem na parę sekund komputer bez radiatora na procesorze - zaznaczam, że płyta nie działała już wcześniej.
    Ostatnie tchnienie płytki wskazywało na procesor ( takie sygnały dawał BIOS). Teraz działają wentylatorki dioda LED i tyle.
    Grafa dobra, zasilacz dobry, pamięci dobre, dyski dobre...

Mam stawiać na śmierć płyty czy procka?
  • REKLAMA
  • #11 3415542
    HyDdra
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Wyciągnij kartę graficzną przeczyść sloty ram. To piknięcie może oznaczać brak pamięci lub, że coś jest nie tak z biosem nie wiem nie zdarzyło mi się nic takiego
  • #13 3419157
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 465
    Niech kolega DARREK pomierzy jeszcze napięcia za regulatorami na płycie - procesora, agp, ram-u.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta główna ECS K7VTA3 rev 3.1 przestała wyświetlać obraz, a podczas uruchamiania pojawia się przerywany, powtarzający się sygnał dźwiękowy wskazujący na problem z pamięcią DRAM (odświeżanie pamięci). Pomimo sprawdzenia i zamiany pamięci RAM, karty graficznej oraz resetu BIOS-u zworką i wyjęcia baterii, problem nie ustąpił. Wentylatory i czerwona dioda LED na płycie się uruchamiają, lecz monitor pozostaje czarny. Sprawdzono również kondensatory – brak wybrzuszeń, a zasilacz i bateria mają prawidłowe napięcia. Możliwe przyczyny to uszkodzenie płyty głównej lub procesora. Dodatkowo zalecane jest sprawdzenie napięć za regulatorami na płycie (procesor, AGP, RAM) oraz czyszczenie slotów pamięci i wyjęcie karty graficznej. Jeden z użytkowników zgłosił podobny problem po uruchomieniu komputera bez radiatora na procesorze, co mogło doprowadzić do uszkodzenia CPU lub płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA