logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór piekarnika i płyty do zabudowy: Zelmer ZME 8062 EE czy ZME 8082 EE?

24 Lut 2010 21:12 8839 15
REKLAMA
  • #1 7745848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 7748095
    popey111
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Widzę ze zelmer nie próżnuje ;)
    Trzeba będzie poszukać jakich info. Ale osobiście nie liczył bym na dobrą jakość.
  • REKLAMA
  • #3 7756425
    6969lysy
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    popey111 napisał:
    Widzę ze zelmer nie próżnuje ;)
    Trzeba będzie poszukać jakich info. Ale osobiście nie liczył bym na dobrą jakość.

Dokładnie, odkąd Zelmer zaczął sprzedawać badziewie w Chin straciłem do niego resztki szacunku. Wejście tej firmy do dużego agd wygląda mi na zemstę na Amice za wprowadzenie drobnicy do swojej oferty. Serwisy Zelmera są dosłownie zawalone tandetą z Chin. Legendarna niezawodność Zelmera to już tylko legenda....
  • REKLAMA
  • #4 7773929
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7774636
    XoferM
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Ja pracuje w serwisie Zelmera... Kto dziś nie robi w chinach ? Wszyscy producenci nawet jak mają made i gdziś to jakieś podzespoły są wyprodukowane w chinach. Takie prawa rynku wymuszone przez klientów, którzy chcą sprzęt za darmo. Osobiście polecam Zelmera.
  • #6 7775446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7776064
    popey111
    Poziom 21  
    A ja nie polecam niczego czego osobiście nie pomacałem:) więc nie polecam:)
  • #8 7776260
    6969lysy
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Ja mam w chałupie zabudowę Fagora z płytą ceramiczną. kupiłem to bo nie miałem chajsu na Boscha . Gdybym dziś kupował to Electroluxa. Albo Boscha.
  • #9 7783665
    zwykły człek
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    To jak masz Fagora, to juz z 4-5 lat go masz, bo już tyle chyba temu ta marka zniknęła jako samodzielna. Ale powiem Ci że dużo się od tego czasu zmieniło. jest całkiem nowa konstrukcja piekarnika i nie tylko. Ale owszem ta stara konstrucja nie była zbyt udana.
  • REKLAMA
  • #10 7783973
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    xMarSx napisał:
    ...I drugie pytanie ,to to ,która płyta jest oszczędniejsza, gazowa czy indukcja?...

Musiał bym policzyć, ale indukcja wychodzi chyba cenowo tak samo albo nawet i nieco taniej od propan-butanu a chyba tak samo jak GZ50 z sieci.
    Jeśli przyłącze gazu będzie opłacane tylko dla kuchenki, to już zdecydowanie indukcja. Same opłaty stałe za gaz są wyższe od zużycia dla kuchenki, a prąd każdy ma.
  • #11 7785614
    Koolo
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    6969lysy napisał:

Dokładnie, odkąd Zelmer zaczął sprzedawać badziewie w Chin straciłem do niego resztki szacunku.

A do firm typu bosch które sprzedają badziewie z chin nadal masz szacunek ?

XoferM napisał:
    Takie prawa rynku wymuszone przez klientów, którzy chcą sprzęt za darmo.

Prawa rynku są wymuszone przez chciwość w tym wypadku korporacji. Płacisz za produkt cenę rynkową a różnica między tą ceną a kosztem wyprodukowania przez chińczyka to zysk.
    W ten sposób "renomowane" firmy mają koszty produkcji jak "no name" a sprzedają dalej za ceny "renomowane" ;-)
  • #12 7786751
    van5
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam,

ostatnio wymieniłem prawie cały sprzęt w kuchni, pod zabudowę i zdecydowałem się tym razem na elctroluxa (poprzednio whirlpool) w następującej konfiguracji

płyta indukcyjna EHD 60150 P
    piekarnik B 5731 5M
    zmywarka ESI 66050 X

pierwsze wrażenia są takie, że piekarnik sprawuje sie znakomicie, zależało mi m.in na funkcji rozmrażania (nie uznaje mikrofali) i trzeba przyznać, że się sprawdza
    zmywarka - tutaj jeszcze testuję ustawienia, mam kiepska jakościowo wodę i na razie wciąż próbuje dobrać odp ustawienia, natomiast co zauważyłem to program auto jest b. długi ponad 2 h, przydatny jest program szybkiego zmywania 0,5 h, wyświetlacz 3 cyfrowy pokazuje m.in czas pozostały do końca zmywania,
    płyta kilka dni temu zamontowana więc mało mogę powiedzieć, poza tym że szybko grzeje , sprawdza się funkcja slajdera na której mi też zależało
    wszystkie ww sprzęty pracują cicho, co jest ważne dla mnie bo mam otwarta kuchnię :)
  • #13 7787578
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7791837
    karfii
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    tak a propo zelmera to zamyka fabryke w chinach. z tego powodu będzie problem z częściami zamiennymi do sprzętu wyprodukowanego w chinach.
  • #15 7824542
    prezes1983
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    mam styczność ze wszystkim co produkuje zelmer a jest tego masa i powiem szczerze ze jakość wykonania jest bardzo dobra porównywałem nie raz przeróżne elementy podzespoły do innych firm i się umywają powinniśmy być dumni że to polska firma i nie wiem skąd co poniektórzy mają wiadomości o zamknięciu chińskiej fabryki zelmera bo żeby zamknąć trzeba pierw otworzyć może ci chodzi o to ze fabryka której zelmer zlecił zamówienie zostaje zamknięta. co do agd do zabudowy to jest to produkcja krajowa i mogę obiecać ze w tym roku zelmer zachwyci nas nie raz
  • #16 7825708
    popey111
    Poziom 21  
    prezes1983 napisał:
    mam styczność ze wszystkim co produkuje zelmer a jest tego masa i powiem szczerze ze jakość wykonania jest bardzo dobra porównywałem nie raz przeróżne elementy podzespoły do innych firm i się umywają powinniśmy być dumni że to polska firma i nie wiem skąd co poniektórzy mają wiadomości o zamknięciu chińskiej fabryki zelmera bo żeby zamknąć trzeba pierw otworzyć może ci chodzi o to ze fabryka której zelmer zlecił zamówienie zostaje zamknięta. co do agd do zabudowy to jest to produkcja krajowa i mogę obiecać ze w tym roku zelmer zachwyci nas nie raz
    Czekam z niecierpliwością ale śmiem wątpić.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór piekarnika i płyty do zabudowy, koncentrując się na modelach Zelmer ZME 8062 EE i ZME 8082 EE. Użytkownicy wyrazili mieszane opinie na temat jakości produktów Zelmera, wskazując na obawy związane z chińską produkcją i spadkiem reputacji marki. Niektórzy polecali alternatywy, takie jak Bosch i Electrolux, zwracając uwagę na ich niezawodność. W kontekście płyt grzewczych, dyskutowano o oszczędności indukcji w porównaniu do gazu, z zaleceniem wyboru indukcji, jeśli dostępne są przyłącza elektryczne. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi markami, podkreślając znaczenie jakości wykonania i długowieczności sprzętu AGD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA