Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrzewnica master BV 280E Jakie ciśnienie na dyszy?

cichy22_86 26 Feb 2010 21:07 8244 12
    cichy22_86
    Level 10  
    Witam jak w temacie potrzebuje instrukcji serwisowej do tej nagrzewnicy.
    Pozdrawiam.
    cichy22_86
    Level 10  
    Odświeżam temat.
    Baronik21
    Level 16  
    To wszystko zależy od tego jaką wstawisz/wstawiłeś dysze olejową, od 9 do nawet 25 Bar.
    Napisz jaką masz dysze i z tabliczki znamionowej moc nagrzewnicy to odpowiem Ci "jakie ciśnienie na dyszy"
    cichy22_86
    Level 10  
    Dysza jest 1.50 80 S Danfosa. I potrzebuje też odległość deflektora od dyszy i elektrod.
    Nie wiem też jak ustawić powietrze. Zalewa mi elektrody zapłonowe i nie chce ponownie odpalić bo nie ma iskry. Często pokazuje się napięcie na transformator zapłonowy, mimo że palnik pracuje. Czym to może być spowodowane?
    Mariusz4
    Level 13  
    Witaj. Cisnienie wynosi 12 barów, a szczelina regulująca powietrze to-8mm.
    Sprawdź filtr w pompie( klucz imbusowy , patrząc z góry na pompie).Powodzenia.
    cichy22_86
    Level 10  
    Filtr w pompie jest czysty. Jeszcze chciałbym sie dowiedzieć jaka jest odległość miedzy deflektorem (zawirowywaczem powietrza) a dysza?i jak glęboko ma siedziec fotokomórka w gnieżdzie.
    Mariusz4
    Level 13  
    Czy już poradziłeś sobie z BV?. Jeśli nie to podaj konkretne objawy Pozdrawiam.
    cichy22_86
    Level 10  
    witam pochodzi z kilka godzin i w awarie wpada. Przyczyna jest tego że elektrody zapłonowe są mokre od oleju i nie ma iskry. Wytrę je do sucha i jest dobrze na te kilka godzin.Nie wiem jak dokładnie maja być ustawione te elektrody zapłonowe. Końcówki elektrod na jakiej powinny być odległości,na wysokości końcówki dyszy czy za dyszą?
    Mariusz4
    Level 13  
    Witam. Odległość między elektrodami wynosi ok. 4mm. Dyfuzor odsuń ok. 2mm od skrajnego położenia, czyli do przodu, proszę sprawdź czy elektrody nie mają przebicia. Jeśli nadal to się będzie działo tzn poleciał transformator, jest zalany i przez to nienaprawialny (włoski, dość awaryjny). Na dyszy też jest filtr (b gęsty) i czasem nie można go doczyścić i trzeba wymienić dyszę (ok. 45 zeta).
    Trafo też mam jak będziesz miał problem -pisz. Pozdrawiam.
    cichy22_86
    Level 10  
    Odległość miedzy elektrodami jest prawidłowa tylko mnie interesuje w jakim miejscu maja się kończyć elektrody?bo nie są orginalne .
  • Helpful post
    Mariusz4
    Level 13  
    Oryginalne elektrody kończą się ok. 5-7mm za dyszą, nie mogą być zbyt blisko dyszy, ani dyfuzora bo iskra zamiast między elektrodami będzie przeskakiwać do którys z tych elementów. Powodzonka.
    cichy22_86
    Level 10  
    Ok wszystko działa, dziękuje pozdrawiam.