logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć kabel USB z wtyczką od centralki LPG

marcino1100101 26 Lut 2010 22:40 13301 12
  • #1 7755965
    marcino1100101
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich chciałbym podłączyć się do komputera gazowego za pomocą laptopa mam wszystko oprócz oryginalnego kabla.Słyszałem,że bez problemu można się podłączyć prowizorycznie czyli wetknąć tam kabelki.Interesuje mnie który i gdzie?Wtyczka od centralki ma cztery kabelki:czerwony,niebieski,biały i czarny.Przygotowany przeze mnie kabel USB ma również cztery żyły plus masa ich kolory to:zielony,biały,czarny i czerwony.Zamieszczam fotki może ktoś wie jak to połączyć.Pozdrawiam.Przepraszam dodałem dwa razy tą samą fotkę.Dodam fotkę wtyczki.
  • #2 7756130
    virus_lx
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Witaj.
    Po pierwsze zdejmij punkty za pobieranie zdjęć (przecież to tobie będziemy pomagać więc w imię czego mamy tracić punkty)
    Po drugie podaj jaką centralkę masz
    Po czwarte skąd mamy wiedzieć co masz na końcu kabla i jakie kolory gdzie po podłączałeś.
  • #3 7756168
    marcino1100101
    Poziom 11  
    Nie wiedziałem o tych punktach jak je zdjać?

Dodano po 7 [minuty]:

Wyłączyłem punkty.Nie wiedziałem,że jest coś takiego.Nie miałem zamiaru na nikim punktów zarabiać i nie mam takiego zamiaru.Wracając do tematu jest to centralka Autronic Mistral Easy Jet.

Dodano po 8 [minuty]:

Problem rozwiązałem.Temat uważam za zamknięty.
  • #4 7756231
    virus_lx
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Przy dodawaniu zdjęć jest opcja rezygnacji z prowizji.

Moja rada jak potrzebujesz na forum pomocy to pisz konkretnie jakie auto, jaka instalacja gazowa, jaki problem itp.

Napisz mi co to jest za kabel, sami się nie domyślimy co masz na końcu.
  • #5 7772514
    dolceta
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

Podlącze sie do temtu.
    Mam Opla Vectre C z 2004, 1,8 (122KM) , założyłem staga premium, zavoli zeta n, valtek34.
    Moje pytanie brzmi, jaki kabelek mam kupić i jaki program mam ściągnąć żeby móc samemu nanosić zmiany.
    Wiem ze sa jakies centralki ale nie mam zielonego pojecia o co chodzi, wiec jak jeszcze nic nie kupilem to pytam sie was.
  • #6 7772942
    marcino1100101
    Poziom 11  
    Centralka to jest tzw komputer od gazu z którego wychodzi wtyczka do podłączenia z kompem.
  • #7 7773115
    dolceta
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    No ok , jest cos takiego. A jaki program sciagnać? Bo z tego co mowisz to kabel obojentie jaki zeby obsługiwał staga premium z odpowiednia centralka.
  • #8 7775466
    Meteor80
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Ja bym na twoim miejscu nie brał się za to, bo widzę, że nie masz pojęcia o czym mówisz.
    Kablem USB?? jakim kablem? Zwykłym USB<=>mini USB
    Musisz mieć odpowiedni interfejs.
    Najprościej jest zrobić go ze starego kabla od telefonu gsm.
    Masz tam 3 kable TX,RX i masę.
    Zaciągasz oprogramowanie podłączasz masę do masy sprawdzonej wcześniej miernikiem.
    a tx i rx metodą prób i błędów.
    byle nie do "+" (chociaż nie powinno się nic stać)
  • #9 7816997
    arasss1979
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    witam a może to być kabel np od drukarki bo mam taki ok 5m
    centralka zenit a jeśli nie to jaki powinienem mieć ten kabel mam też od tel.nokia i sony erikson k800 proszę o pomoc
    pozdrawiam
  • #10 7823948
    mapek_sz
    Poziom 21  
    do centralki lpg mozna sie podpiąć poprzez rs232. To najpostrza metoda. Schematów na forum jest od liku. Interfejs na usb jest trudniejszy. Nawet nie kombinujcie z bezpośrednim podpięciem bo coś upalicie. Jak sie nie chce lutować maxa..to kupcie gotowy na allegro
  • #11 7824246
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Witam, czy ktoś z Was orientuje się które piny w gniazdach zewnętrznych sterownika OMVL DREAM XXI to linie rx i tx?
    Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Jak połączyć kabel USB z wtyczką od centralki LPG Jak połączyć kabel USB z wtyczką od centralki LPG
  • #12 8226652
    DejayPablo
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Witam mam podobny temat, mam komputer STEFANELLI program też już mam, tylko problem z interfejsem a koniecznie musi być na COM program innego nie obsługuje niestety, mam interfejs na MAX232 tylko że mam dwie linie razem tj. KKL
    czy może to być np. taki schemat do podłączenia się pod STEFANELLI ? dodam że kabel diagnostyczny w stefanelli ma 3 piny, teraz jak sprawdzić który to masa a które RX i TX ?
    Jak połączyć kabel USB z wtyczką od centralki LPG
  • #13 8556307
    mapek_sz
    Poziom 21  
    nie wiem czy już po czasie, i czy zrobiłeś...ale miernikiem sprawdz wtyczke i określ gdzie masz 12v, gdzie -, potem podepnij tx/rx drogą prób i błedów. Nic nie powinno sie spalić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na podłączenie laptopa do centralki LPG, jednak nie miał oryginalnego kabla. W odpowiedziach zasugerowano, aby użyć odpowiedniego interfejsu, najlepiej zbudowanego z starego kabla od telefonu, który zawierałby linie TX, RX i masę. Wskazano również, że podłączenie bezpośrednie może być ryzykowne i zalecano korzystanie z gotowych rozwiązań dostępnych na rynku. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami związanymi z różnymi centralami LPG, takimi jak Autronic Mistral Easy Jet oraz Stag Premium, a także podkreślili znaczenie znajomości kolorów przewodów w kablach diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA