logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki silnik 230V do napędu wałków z ciastem, 120 obr./min?

karpiarz 27 Lut 2010 23:19 2590 6
REKLAMA
  • #1 7761123
    karpiarz
    Poziom 2  
    Witam. jestem nowy na forum. mam problem. buduję z kolegą maszynę i potrzebujemy uzyskać ok 120 obrotów wałka na min. możecie polecić mi jakiś silnik jak w temacie? nie potrzebujemy dużej mocy ponieważ silnik ma tylko napędzać wałki na których leżało będzie ciasto. za wszystkie informacje będę bardzo wdzięczny. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7761143
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Witam!
    Takiego silnika najprawdopodobniej nigdzie nie znajdziesz! Szukaj motoreduktora, czyli silnika z zabudowaną przekładnią.
    Powód nieprodukowania takich silników jest dość prosty: silnik o tej samej wielkosci i wadze, ale 3000 obrotów/min ma ok. 20 razy większą moc!
    Popatrz tutaj: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #3 7761272
    karpiarz
    Poziom 2  
    a jeżeli będę miał zwykły silnik powiedzmy 3000 obrotów to czy zwykłym regulatorem uda mi sie zmniejszyć obroty do oczekiwanych rezultatów? w grę wchodzi cena. bo chcemy by koszt jej produkcji był jak najmniejszy. może ma ktoś pomysł jaki silnik zastosować?
  • REKLAMA
  • #4 7761353
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Niestety, żaden regulator Ci nie zapewni 25-krotnej redukcji obrotów, nie mówiąc o tym, że jednocześnie 25-krotnie spadnie Ci moc (moc to obroty razy moment, a moment wynika z prądu i indukcji, czyli przekroju drutu i własności rdzenia, jeżeli obroty spadną 25 razy, to moc obniży się w tym samym stosunku).
    Jeszcze raz zachęcam Cię do zainteresowania się motoreduktorami!
    Ofert jest mnóóóóóstwo, pogooglaj trochę, zanim Mod wyrzuci Ci ten temat do kosza z powodu braku samodzielności (z powołaniem się na Regulamin).
  • REKLAMA
  • #5 7761413
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Proponuję sprawdzić silnik od programatora z pralki automatycznej (starszej jakiejś) - pracuje na 230V i jest wolnoobrotowy (nie wiem jakie są obroty, bo nie sprawdzałem, ale kręci się to dość wolno) - może będzie odpowiedni...
    Jutro (dzisiaj?) spróbuję poszukać w rupieciach i sprawdzić parametry...
  • #7 7761562
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Regulamin - p.10.5, p.11, p.14, p.15 i p.16. Najlepiej odrób zaległości i poczytaj regulamin w całości, również FAQ.

Co do tematu - posłuchaj Rzuuf-a. Są różne silniczki tego typu (z wbudowaną przekładnią), np. od napędu rożna itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje silnika 230V do napędu wałków z ciastem, wymagającego prędkości 120 obr./min. Odpowiedzi sugerują, że standardowe silniki o wysokich obrotach (np. 3000 obr./min) nie będą odpowiednie bez zastosowania motoreduktora, który zapewnia odpowiednią redukcję obrotów. Proponowane alternatywy to silniki z pralki automatycznej, silniki od wycieraczek samochodowych, które mają wbudowane przekładnie, oraz silniki od napędów rożna. Użytkownicy podkreślają, że regulacja obrotów w przypadku silników o wysokich obrotach nie będzie wystarczająca, ponieważ moc również spadnie proporcjonalnie do redukcji obrotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA