logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć tapicerkę tylnych drzwi w Renault Laguna II? Instrukcja krok po kroku

Darekmed 28 Lut 2010 11:50 17623 5
REKLAMA
  • #1 7762489
    Darekmed
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem,w jaki sposób moge zdjąć tapicerke w tylnych drzwiach Laguny II aby wymienic zamki ;/?Czy ktoś mógłby wymienić pokolei w punktach jak to zrobić?bo dochodze do pewnego momentu i nadchodzi czas oderwania całej płaszczyzny tapicerki,kiedy ciągne coś dalej trzyma i nie chce zerwać nic...czy mogą to być jakieś spinki jeszcze lub silikon?Bo wszystkie srubki jakie były na widoku są poodkręcane.Prosze o Pomoc.

Dzieki z góry ;)
  • REKLAMA
  • #2 7764498
    KAROL1138
    Poziom 16  
    Ocena: 103
    Jeśli masz pewność ze odkręciłeś wszystkie śrubki to musisz podważyć czymś płaskim od dołu tapicerki.Jest tam kilka kołków mocujących i gumowa masa uszczelniająca.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7764716
    retsef
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Darekmed napisał:
    Witam. Mam problem,w jaki sposób moge zdjąć tapicerke w tylnych drzwiach Laguny II aby wymienic zamki ;/?Czy ktoś mógłby wymienić pokolei w punktach jak to zrobić?bo dochodze do pewnego momentu i nadchodzi czas oderwania całej płaszczyzny tapicerki,kiedy ciągne coś dalej trzyma i nie chce zerwać nic...czy mogą to być jakieś spinki jeszcze lub silikon?Bo wszystkie srubki jakie były na widoku są poodkręcane.Prosze o Pomoc.

Dzieki z góry ;)

Jezeli to tylne drzwi to jak pamietam w Lagunie sa jeszcze kołki blokowania drzwi - pamiętaj o ich wyjęciu przed zdjęciem tapicerki jeżeli przechodzą przez tapicerke - nie wiem jak dokładnie to wygląda w Lagunie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7765480
    KAROL1138
    Poziom 16  
    Ocena: 103
    Niema żadnych kołków.Odkręć wkręty i odrywaj śmiało.
  • REKLAMA
  • #5 7770082
    Darekmed
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    SUPER DZIĘKI ZA PORADĘ. JAK TYLKO SIĘ UPORAM Z DRZWIAMI TO SIĘ POCHWALĘ JAK MI POSZŁO.POZDRAWIAM. DAREK
  • #6 16095942
    ankuna
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Aby zdjąć tapicerkę lewych tylnych drzwi Laguny II (elektryczne szyby) tsza :
    1/ odkręcić 2 wkręty u dołu drzwi T20
    2/wyjąć zaślepkę (jest w niej otworek na cieniutki wkrętak) i odkręcić śrubę mocującą klamkę ( T30) ale klamki nie wyjmować
    3/rozpiąć spinki (najwygodniej zainwestować kilkanaście zyli na ściągacz do spinek)- jest ich 8-10 nie pamiętam , dookoła tapicerki co kilka cm. W drzwiach kołeczki, w tapicerce spinki z otworkiem.
    4/oderwać( czasami dosłownie)uszczelkę pomiędzy tapicerką a drzwiami ( ja używam plastikowej łyżki do opon rowerowych ale są i specjalne do tego celu)
    5/wyjąć plastikowy mechanizm sterowania szybami- podważamy lekko- na bokach są metalowe zatrzaski (rozpórki)- nie rozpinamy kostki
    6/ UWAGA : po wyjęciu pkt.5-bez wypinania kostki-widzimy biały kwadracik ok.1,5cm. To jest kołek(zatrzask) który jest wsunięty do środka drzwi i skutecznie trzyma boczek!
    Trzeba go wyciągnąć do siebie ( ja wypchnąłem od środka po włożeniu ręki za tapicerkę ) Wtedy boczek jest prawie wolny.
    7/Wyszarpujemy boczek do góry- po stronie zamka , na drzwiach są dwie metalowe blaszki-zatrzaski z których trzeba zdjąć boczek. Nie są zbyt delikatne i mocno trzymają dlatego naprawdę trzeba użyć siły.
    No i teraz już boczek powinien być nasz.

"wszystko jest trudne zanim stanie się proste....."
REKLAMA