logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST31000333AS 1TB - powtarzający się hałas i błędy terminala, jak odzyskać dane?

ikarr 28 Lut 2010 15:31 1664 1
REKLAMA
  • #1 7763242
    ikarr
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam dysk z czarnej serii seagate st31000333as 1tb - słychać delikatny hałas taki jak przy starcie innych dysków sprawnych lecz on się powtarza. Po przysłuchaniu się dogłębnie słychać start i zatrzymanie i tak w kółko. Po podpięciu terminala dysk się odzywa ctrl z i tak dalej procedura jest ok do momentu wpisania "Z" i wyskakuje "led...." dwa razy po paru minutach hałas się kończy dysk chyba staje i wyskakuje dalsza procedura podnoszenia. Wpisując komendę "U" wyskakuje error i znów rozruch z stukotem. Metoda podpięcia z odizolowaniem styków.... Czy metoda zwarcia RC pomoże. Mam bardzo ważne dane dysk jest na gwarancji lecz danych nie mogę stracić jak i udostępnić.
  • REKLAMA
  • #2 7764017
    Arek K.
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Najlepiej nagraj dźwięk tego dysku.
    Z opisu zachowania terminala możliwe 2 rzeczy.
    1)Zatarcie silnika
    2)Uszkodzenie głowicy
    Dźwięki wyjaśnią sprawę do końca.
    Niestety tak czy inaczej bez specjalistów DR się nie obejdzie i dysk jeśli dane są ważne będzie trzeba przekazać do laboratorium w celu odzyskania danych.
REKLAMA