logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Mikrokontrolery] Podłaczenie programatora pod układ

Katulski 01 Mar 2010 19:46 1800 6
REKLAMA
  • #1 7769919
    Katulski
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Zamówiłem sobie procek Atmega8.
    znalazłem u wujaszka gugle jak podłączyć mikrokontroler
    shemat.
    Jest pokazane w J2 wyjście 2, jest tam podpięte pod zasilanie czy to wyjście 2 zasila układ, mam programator stk500. Czy można zasilić układnie programując go, czyli żeby ten kabel isp był podłączony pod układ tylko żeby nie programował a dawał tylko napięcie na mikrokontroler. I jeszcze jedno po co jest te przycisk S1.
    Z góry thx :D
  • REKLAMA
  • #2 7770016
    slawussj
    Poziom 34  
    Ocena: 255
    Witam. J2 ma być zasilane z zasilacza Atmegi. S1 to ręczny reset . Zazwyczaj go się nie używa.
  • REKLAMA
  • #3 7770247
    Katulski
    Poziom 10  
    Można by to jakoś przerobić żeby nie trzeba było używać dodatkowego zasilacza,bo mam programator stk500 i jest pod usb. Jakoś dać się powinno żeby zasilanie było z programatora. Bo mam taką opcje w programatorze żeby pobierał zasilanie albo żeby sam zasilał układ.
  • #4 7772574
    Logi
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Mozna. Jeśli masz programator z USB to najczęściej jest na nim zworka przenosząca zasilanie czyli 5V z USB na złącze ISP a dalej już poleci ono na resztę ukłladu. W tym przypadku nie musisz zasilać układu z zewnątrz. Trzeba tylko uważać aby cały układ nie pobierał za dużo prądu z portu USB. W Twoim przypadku to na razie nie grozi.
  • REKLAMA
  • #5 7774650
    Katulski
    Poziom 10  
    może być to tak zrobione pod programator stk500 ?
    [Mikrokontrolery] Podłaczenie programatora pod układ
    Jeszcze jedno,co do obrazka poniżej. Czy po naciśnięciu reset sam się zaprogramuje procek jak będę miał włączony AVRDUDE ?
    shemat
  • REKLAMA
  • #6 7777258
    Logi
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    STK 500 jest programatorem podłączanym pod USB więc zasilanie z portu USB powinien przenosić do układu.

Na rysunku prowadź starannie połączenia. Takie "numery" jak przy LED2 są niedopuszczalne. Dla przejrzystości schematu nie trzeba przeciągać połączenia VCC przez cały schemat.
    Zobacz dla przykładu schemat
    http://hobby.abxyz.bplaced.net/img/art002_schemat1.png
    Podobnie z masą LED. Też wystarczy z dołu podłączyć do GND.

Po resecie procesor wystartuje od początku ale programowanie się nie uruchomi. Trzeba to zrobić z AVRDUDE i on sam przełączy sobie RESET na czas programowania.
  • #7 7780430
    Katulski
    Poziom 10  
    podłączyłem układ tak jak na schemacie który jest pokazany w moim poprzednim temacie i jak programuje procka to wyskakuje mi time out w avrdude, może dlatego że nacisnąłem chip erase?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie podłączenia mikrokontrolera Atmega8 do programatora STK500. Użytkownik zapytał, czy wyjście 2 na schemacie J2 zasila układ oraz czy można zasilać mikrokontroler z programatora bez programowania. Odpowiedzi wskazują, że J2 powinno być zasilane z zasilacza Atmegi, a przycisk S1 służy do ręcznego resetu, który zazwyczaj nie jest używany. Użytkownicy potwierdzili, że programator STK500 z USB może zasilać układ, pod warunkiem, że nie pobiera on zbyt dużo prądu. Wskazano również na konieczność starannego prowadzenia połączeń w schemacie oraz na to, że po resecie procesor nie uruchomi programowania automatycznie, co wymaga użycia AVRDUDE. Użytkownik zgłosił problem z błędem "time out" w AVRDUDE po naciśnięciu chip erase.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA