logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór oleju do Astry 1.4i EcoTec 16V 90KM przy 260 tys. km, by zmniejszyć spalanie

raker 02 Sie 2004 20:52 64038 21
REKLAMA
  • #1 773576
    raker
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam, mam Astre 1.4i EcoTec 16V 90KM z przebiegiem 260 tys. km. Chcę zmienić olej, teraz jeździ na Castrolu GTX Magnatec 10W 40, przedtem na Mobile 1 tylko nie wiem jakim.
    Jaki olej zalać (syntetyk, półsyntetyk) tak aby nie odczuwać lub aby spalanie było jak najmniejsze.
    Obecnie spalanie oleju (tego Castrola GTX Magnatec) wynosi ok. 0.5l/1000 km.
  • REKLAMA
  • #2 773630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 773663
    randolph
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    dokładnie na lato dobrze by było 20W-50. najtańsza oferta :D sklep Li*dl-a - niemiecki olej 5 l za 30 zł on akurat jest 15W-40, ale sprawdzony i dobry.

PS do Moderatora - podałem nazwę sklepu - bo kasy nikt nie ma zaduzo, a ja ten olej sprawdziłem na kilku starszych autach i jest ok.
  • #4 773678
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Wypytuję o taki temat wszystkich znajomych i obcych mechaników i dzielą się na dwie grupy, ci z atestami LIDER SERWIS twierdzą, ze po syntetyku nie można półsyntetyka czy mineralnego bo się będzie silnik grzał. A inny twierdzą, że do zużytego silnika wręcz trzeba wlać "gorszy" olej bo nie bedzie wyciekał przez mikropory i nanoszczeliny. Może rozwijając te temat dojdziemy do ustalenia złotego środka. Ja mam Passata 2,0 8V
    beznz/gaz 1996 z przebiegiem ok 230 000 i (płacząc i płacąc 45 zł za litr leję ELF SYNTHEZE 10/40)
    Pozdr. J.
    Acha OD zmiany do zmiany (co 10-12 tys) nie dolewałem nic,
    do momentu aż jakiś kowal w serwisie przekrecił mi gwint na korku spuszczania oleju.
    Teraz musze lać litr na 3-4 tys.
  • #5 773730
    sobi2004
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Panowie silniki Volkswagena dobrze eksploatowane dojezdzają do 400-450 tys. kilometrów spokojnie takze do remontu wam trochę zostało.
    Nie proponował bym lać mineralu bo po co to są tak zuzyte jeszzce silniki optymalny będze półsyntetyk.
    To jest moja dobra rada mój ojciec z brańzy olejowj tak mi doradzał.
    On pracuje w olejach juz 25 lat i wie bardzo dobrze. Ja przejechałem swoim golfem 110 tys km i terz wlałem półsyntetyk z Orlenu i jest super poważnie i nie patrzcie na kaies tam mobile, castrole czy shele mozecie smialo lac oleje z Orlenu ja takie leje. A minerały to zaczyna sie lać jak silnik jest juz nieszczelny.
    Tak aprpos panów serwisantów kiedyś pojechałem do zacnego serwisu VW i chcialem kupić filtr oleju jak mi pan zaspiewał cenę to powiedziałem ze rezygnuje i kupuje polski filtr z Filtronu to pan się oburzył ze silnik zepsuje ahahahha jakis amator był. Tylko ze pan z sewisu nie wie że filtry Boscha które są takie super są produkowane w Sędziszowie w Polsce. A tak apropos olejów to niektore rodzaje olejów Castrol są produkowane w Rafinerii Czechowice także panowie bulicie za Castrol furę kasy a one i tak w Polsce są robione z polskich komponentów.
    Dziękuję za uwage i pozdrawiam.
    Jak macie jeszcze jakies pytania z branży olejowej walcie do mnie chętnie pomogę.

Mój ojciec jest przedstawicilelem jednej z duzych firm raf(I)neryjnych w Polsce a ja tak z doskoku co nieco tez sie dowiaduję!
    Powodzenia! :oops: :?
  • #6 777567
    juchaskisylwia
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ja żeby nie robić remontu przeszedłbym na elfa mineralnego troche nagaru swoje zrobi i uszczelni silniczek
  • #7 778122
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    I teraz to dopiero trudny wybór. Przyznaję, że zużycie 0,5 l / 1000 km to trochę dużo jak obecne silniki. Rozumiem, że chodzi o zużycie przez silnik a nie wyciek. Biorąc pod uwagę, iż takie zużycie odbywa się raczej przez prowadnice zaworów więc niewiele da zastosowanie oleju o zwiększonej gęstości. A więc radziłbym nie przekraczać półsynetyków o gęstości uniwersalnej 10(15)/40 w klasie (jak sądzę) SE/SF. Producent to głównie sprawa przyzwyczajeń i dobrego samopoczucia (w tym źródła pochodzenia)
  • REKLAMA
  • #8 781515
    Tombou
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    panowie,
    jaki olej do starego silnika?
    jakąs kon kretna marke,
    cene,
    i gdzie to mozna kupic,
    ktos pisał o jakims Lidlu? (to taka siec sklepów)
  • #9 783242
    rpk
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Muj Lanos przy przebiegu 150kkm pożerał 1-1,5 litra mobila ful syntetyka na 10kkm a po przejściu na Valvolaina
    (sory ale niepamiętam jak się pisze dokładnie nazwe) zrobiłem 18kkm i dolałem niecałe 0.5l. I kosztuje niecałe 100zł a nie 180 jak mobil. bardzo polecam.
  • #10 783256
    pulsedriver3
    Poziom 11  
    witam
    przy tym przebiegu odradzam wymiany na innej marki niż ten który jest
    ja bym kontynuował nadal castrola ponieważ jest naprawdę dobry olej

zmiana na inny może spowodowac wypłukanie nagarów
    (palenie się panewek na wale korbowym) mogą zostac wypłukane uszczelki wewnątrz bloku spowoduje to również że zacznie brać ci olej a w najgorszym przypadku przedmuchy z cylindrów

Mam sąsiada ma audi 80 2.0 16V DOHC przy przebiegu 148 tys.
    km zmieniał olej z SHel helix super na shel helix plus i popaliły mu sie panewki na wale korbowym,
    jeden korbowud został skrzywiony na 1 cylidrze

ja wyznaje zasade ze jak jest dobrze to lepiej nie grzebać lepiej zostań przy catrolu
  • #11 783309
    mpio
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Proponuję olej Valvoline Max Live był wlewany do mojego Golfa I 190000
    przebiegu od wymiany przejechane 800 km i jeśli bagnet dobrze wskazuje to zużycie jest praktycznie zerowe, był też testowany w Skodzie Favorit około 150000 przebiegu i teraz praktycznie nie słychać rozrządu
    Polecam
  • #12 783335
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    kilka lat temu kupiłem opla senatora z nieznanym przebiegiem , bo jak można określić przebiek w 20 letnim aucie , na początku lałem Lotos mineralny i wymieniałem co 5 tys , potem Elfa z beczki - wymiana co 8 tys , teraz latam na Mobil mineral - wymiana co 8 tys i też jest dobrze , olej bierze , nie dymi , a w instrukcji można się doczytać że silnik na 1000km może wziąć do 1 litra oleju , zużywa dużo mniej jak na 3 litry 6 cylindrów , praktycznie po 4 tys dolewam 1 litr ,

moim zdaniem do aut z przebiegiem nie powinno się lać syntetyków czy pół-syntetyków bo można sobie narobić bałaganu czyli za mocno wypłucze silnik :wink:

lej olej aby mineral i wsio :wink:
  • #13 789891
    pmendel
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    samara, 240 tys - "od zawsze" na polsyntetykach. od kilku zmian lotos semisyntetic, jest super, zwlaszcza za taka kase :)
    co do zmiany oleju to przylacze sie do glosow, ze nie powinno sie przechodzic na lepszy olej, bo samochod wszystko bedzie ci robil "bardziej" tzn. jak na mineralu ciekl, to na synteticu bedzie ciekl berdziej. jak na mineralu bral olej, to na synteticu bardziej. itd..... poza tym syntetic ma ponoc lepsze wlasciwosci myjace - rozpuszcza nagar i moze dojsc do powaznego rozszczelnienia w miejscach gdzie byl nagar i robil swoje ;)
    tak wiec - trzymaj sie tego samego typu oleju, przechodz ewentualnie tylko na gorszy.
  • #14 1332365
    Era9999
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    E.., kto tam leje to drogie badziewie... Lotos semisyntetic - Lanos, wymiana co 15 tyś, przebieg obecnie 165 tyś, spalanie oleju 0,5 litra na 15 tyś. Szczerze polecam - dobra marka!
  • REKLAMA
  • #15 1340061
    PaczolTM
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Napewno nie syntetyk, bo ma silne własciwosci myjace i rozpuszczajace. Mogłby narobic wiecej szkod niz, pozytku. Mozesz zejsc zawsze o klese w doł, ale nigdy w gole. Ja proponuje dobry olej mineralny.
  • #16 1340086
    okiman
    Poziom 11  
    Przy 260 tys. polecam 10W/49 MOBIL (polsyntetyk), na pewno nie bedzie zly, natomiast 15 raczej odpada . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 1340258
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    raker jak wszystko jest om to proponowalbym zostac przytym co masz. A jak sie obawiasz rozszczelnien to minerala wlej.

adamjur1 nie pamietam jak sie to fachowo nazywa, ale jest uzywane w hydraulice do uszczelniania elementow skrecanych. Nawija sie to na gwint i uszczelnia, powinno pomoc. Naprawde wypadlo mi calkiem z glowy, nie pamietam nazwy, ale chyba zaczaisz.

P.S. Zawsze mechanik odpowiada i placi z wlasnej kieszeni za wadliwy serwis auta.
  • #18 1342730
    erwinm
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    lej mineralny
    przy takim przebiegu syntetyki i półsyntetiki to lipa
  • #19 1342972
    badyl4
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Posłuchaj erwinm on ci dobrze radzi, jak masz wątpliwości jaki olej był nalany lub co nalać to wlej olej mineralny dobrej jakości on krzywdy silnikowi nie wyrządzi a syntetyk ??[/b]
  • #20 1343298
    mistyk22
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W Mercedesie 123 na zime zawsze lałem pólsynetyk Lotosa(żeby łatwiej obracał zimnym silnikiem) a od wiosny do jesieni mineralny 15W - żednych rozszczelnień, wycieków itp nie było - auto miało nakręcone 500tyś km bez remontu - zużywał niezależnie od oleju ok 0,3L/100km....
  • #21 1343949
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Moj mondek ma nastukane ponad 230tys i lata caly czas (juz od ponad 150tys) na polsyntetyku i wszystko jest ok. mistyk22 ma racje. Przy dobieraniu aleju nie sugerowalbym sie przebiegiem, ale stanem technicznym silnika.
  • #22 1345767
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    przy takim zuzyciu oleju nie ma co sie patyczkować tylko nalać zwykłego mineralnego castrola gtx-a i bedzieisz jezdzić do śmierci (silnika albo Twojej) ja stosuje tylko taki i uważam ze jest wystarczający
    podejrzewam ze zwiekszone zuzycie w Twoim aucie jest związane z wypracowanymi uszczelnieniami na prowadnicach bo jesli silnik nie był za mocno eksploatowany i przegrzany to raczej nie powinna być to wina pierścieni
    jakie jest cisnienie sprezania na cylindrach?
    powinno być powyżej 1.2 Mpa
    pozdro
    T

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wyboru oleju do Opla Astry 1.4i EcoTec 16V o przebiegu 260 tys. km poruszono kwestie wpływu rodzaju oleju na zużycie paliwa i oleju oraz kondycję silnika. Użytkownicy zalecają stosowanie olejów mineralnych lub półsyntetycznych, unikając syntetyków ze względu na ich silne właściwości myjące, które mogą rozpuścić nagar i spowodować wycieki przez mikropory i uszkodzenia uszczelek w zużytym silniku. Wskazano, że gęstsze oleje mineralne (np. 20W-50 lub 15W-40) mogą zmniejszyć zużycie oleju, które w omawianym przypadku wynosi około 0,5 l/1000 km. Zalecane są oleje o klasie lepkości 10W-40 lub 15W-40, najlepiej półsyntetyczne o klasie jakości SE/SF, jednak przy dużym przebiegu mineralne mogą być bezpieczniejsze. Wskazano także, że zmiana oleju na inny typ lub markę może spowodować wypłukanie nagarów i pogorszenie stanu uszczelek, co zwiększy zużycie oleju. W dyskusji pojawiły się rekomendacje konkretnych marek i produktów: Castrol GTX Magnatec 10W-40 (obecnie stosowany), ELF Syntheze 10W-40, Valvoline Max Life, Lotos półsyntetyczny, Mobil 1 (różne warianty), a także tanie oleje z Lidla. Podkreślono, że dobór oleju powinien uwzględniać stan techniczny silnika, a nie tylko przebieg. Wskazano również, że przy dużym przebiegu i zużyciu oleju mineralny olej o wyższej lepkości może pomóc uszczelnić silnik i zmniejszyć spalanie oleju.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA