logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate 750GB zrywa połączenie USB 2.0 na płycie GIGABYTE GA-M61PME-S2P

ProPin 05 Mar 2010 13:26 3512 11
REKLAMA
  • #1 7786651
    ProPin
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Siema Mam kłopot z usb hi-speed mianowicie chodzi o zrywanie połączenie pomiędzy dyskiem przenośnym (750gb segate) a komputerem.
    Jak mam ustawione usb w biosie na 1.1 to połączenie sie nie zrywa tylko bardzo wolny jest transfer danych, jak zmienię na 2.0 to po 30 sekundach dysk sie odłącza od kompa Z dyskiem jest wszystko ok bo u kumpla na laptopie normalnie działa. Czytałem na jednej ze stron ze muszę ściągnąć sterownik do usb tylko nie wiem jakie

Mój sprzęt to:
    Procesor AMD Phenom(tm) 9650 Quad-Core Processor, 2310 MHz
    Płyta główna GIGABYTE GA-M61PME-S2P
    Karta Grafi. NVIDIA GeForce 9600 GT

Z góry dzięki za pomoc
    :D
  • REKLAMA
  • #2 7788744
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Ocena: 55
    Możliwe,ze porty USB nie wyrabiają się pradowo. Jeżeli masz oryginalny przewód do tego dysku,który posiada dodatkowa końcówkę zasilającą,to podłącz dysk do tylnich portów przy użyciu dodatkowej wtyczki.
    Dodatkowa wtyka jest na wypadek,gdyby własnie płyta główna nie dawała odpowiedniej mocy na porcie,aby ruszyć dysk,wiec dają drugą,aby pociągnać dodatkowo z innego portu USB
  • REKLAMA
  • #3 7810014
    ProPin
    Poziom 13  
    Nie mam takiej wtyczki Podpiąłem dysk pod usb od drukarki i przez kilka dni dobrze chodziło. Teraz coś znowu się dzieje Znów zrywa połączenie !
  • #4 7820786
    AsOziii
    Poziom 11  
    A jaki Kolega ma zasilacz (producent, moc) bo konfiguracja dośc prądożerna ! jakieś dodatkowe wentylatory urządzenia peryferyjne?? spróbuj odpiąc wszystko co zbędne.:)
  • #5 7837273
    Bertos87
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    A jaki system operacyjny ? Jeżeli Win XP Professional SP3 (zapewne) to ma wbudowane sterowniki usb więc raczej nic nie trzeba instalować.
    W jakim miejscu podłaczając dysk do obudowy PC to dzieje - z tyłu komputera czy z przodu ?. Jeżeli bez różnicy to zapewne wina zasilacza więc przydała by się informacja o nim.
    Jeżeli z tyłu PC jest ok a sprzodu rozłacza to wiem gdzie leży wina.
  • #6 7841970
    ProPin
    Poziom 13  
    Chodzi normalnie przez 30 minut Później się nagrzewa i zrywa połączenie z kompem Tak samo się dzieje jak kopiuję pliki co maja ponad 10gb.
    Windows XP Sp2 i Windows 7 Na 2 systemach sytuacja jest ta sama :|
    A jeśli chodzi o zasilacz to nie wiem bo nie pisze nic konkretnego.
  • REKLAMA
  • #7 7842159
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    A marka zasilacza?
  • #8 7842211
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Podaj model kieszeni. Prawdopodobnie masz spadki napięcia na złączu USB. Ja u siebie rozegrałem to tak, że mam kabel długości 0,5m i po stronie kieszeni jest na stałe przylutowany. Jednocześnie kabel jest ekranowany i dobrej jakości. Działa idealnie z dyskiem o poborze 1A :)
  • REKLAMA
  • #9 7842459
    ProPin
    Poziom 13  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    Podaj model kieszeni. Prawdopodobnie masz spadki napięcia na złączu USB. Ja u siebie rozegrałem to tak, że mam kabel długości 0,5m i po stronie kieszeni jest na stałe przylutowany. Jednocześnie kabel jest ekranowany i dobrej jakości. Działa idealnie z dyskiem o poborze 1A :)

Aluminiowa obudowa dysku 3.5" SATA czarna
    http://www.nie.umieszczamy.linków.do.Allegro.w.działach.technicznych.html

Wiec co mi radzisz :?:
  • Pomocny post
    #10 7842713
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Obudowa ma własny zasilacz, więc problem z dostarczaną mocą nie występuje. Jedyne co mi przychodzi do głowy to podmiana kabla USB na krótszy i z ferrytami.
  • #11 7842864
    ProPin
    Poziom 13  
    A możesz mnie nakierować jaki kupić
    Mozę być coś takiego
    USB AM-AF 3m 2.0 HQ Ferryt
    ht..://w...allegro.pl/...949442066_przedluzacz_usb_am_af_3m_2_0_hq_ferryt_zloto.ht.. Link zdezaktywowano, regulamin pkt 10.11 . (gsm_virus)

tylko ze krotki.
  • #12 7852220
    ProPin
    Poziom 13  
    Sory ze pisze posta pod postem ale teraz coś mi się stało z dyskiem. Włączam dysk czyta mi tylko jedna partycje z trzech wchodzę na nią i dysk się zwiesza, kompletnie nie wiem co się stało!

Nie będę pisać kolejnego posta pod postem wiec edytuje ten bo mam kłopot
    Jak już napisałem wyżej coś się stało z dyskiem Podpiełem dysk pod kompa tasmami i komp go nie moze odczytać
    Pisze coś takiego "Segment recordów plików (cyferki) jest do do odczytu!

Co to może oznaczać ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem przenośnym Seagate 750GB, który zrywa połączenie USB 2.0 na płycie głównej GIGABYTE GA-M61PME-S2P. Połączenie działa stabilnie przy ustawieniu USB 1.1, ale transfer danych jest wolny. Przy USB 2.0 dysk odłącza się po około 30 sekundach, zwłaszcza podczas transferu dużych plików. Użytkownik próbował podłączyć dysk do różnych portów USB oraz używał kabla od drukarki, ale problem nadal występuje. Wskazano na możliwość niewystarczającej mocy zasilania z portów USB oraz na potrzebę wymiany kabla USB na krótszy i lepszej jakości. Użytkownik zauważył również, że dysk przestał być rozpoznawany przez komputer, co może sugerować uszkodzenie partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA