logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pojawiający się biały pasek na wydruku HP laserJet 2200

verdanien 05 Mar 2010 18:19 4955 7
REKLAMA
  • #1 7787790
    verdanien
    Poziom 2  
    Witam mam problem z drukarką HP laserJet 2200 - model z duplexem. Drukarkę kupiłem używaną, jak widać trochę eksploatowaną, jednakże przez pół roku drukowała mi bez zarzutów i nie miałem z nią problemów. Po jakimś czasie wydruki wychodziły mi trochę zabrudzone, jednak po dokładnym wyczyszczeniu problem ustał, lecz pojawił się nowy. Mianowicie drukarka pozostawia na całej długości kartki biały - niezadrukowany pasek, o szerokości ok 1 cm. Jak się pytałem speców - mój bęben w tonerze był zużyty i to pewnie przez niego - no więc kupiłem nowy toner (zamiennik). Jednak, biały pasek jest dalej w tym samym miejscu i równie wyrazisty jak i denerwujący co poprzednio :/ . Coś słyszałem, że to może być jeszcze wina jakiegoś paska magnetycznego w drukarce, jednak słabo znam się na tym i trochę nie wiem jak się zabrać za naprawę.

Proszę was, o pomoc. Czy da się coś z tym jeszcze zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 7788376
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Podejrzewam laser lub folię na utrwalaniu. Puść wydruk i zatrzymaj nim kartka dojdzie do fusera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 7792613
    Tomek H
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    verdanien napisał:
    kupiłem nowy toner (zamiennik). Jednak, biały pasek jest dalej w tym samym miejscu i równie wyrazisty jak i denerwujący co poprzednio

Obstawiam laser. czyli podzespół naświetlający bęben

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7796698
    Sadia
    Poziom 10  
    laser jest popsuty.
    RG5-5591-000CN -Laser/Scanner Assembly-to jest numer części, ale nie wiem gdzie w Polsce można by kupić....
  • REKLAMA
  • #6 7799642
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Rozbierz drukarkę i wyjmij moduł lasera, rozbierz go i obejrzyj dobrze lustra pryzmatów. Nie opłaca się kupić nowego, za duży koszt, lepiej poszukaj używanego z gwarancją, ale ciężko będzie.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #7 7799898
    Sadia
    Poziom 10  
    watpie zeby jeszcze gdzies byly lasery z gwarancja, bo nie produkuje sie juz czesci zamiennych do tego modelu.
  • #8 7897533
    verdanien
    Poziom 2  
    Mieliście rację, co do lasera. Próbowałem coś sam zdziałać stosując się do waszych Rad, jednak za słabo się znam na tym. Prawdę powiedziawszy - w ogóle ;]

Oddałem do serwisu i okazało się, że jednak padł laser. Jego wymiana uszczupliła mój portfel o 200 zł, jednak drukarka działa elegancko. Jeszcze raz dzięki za rady :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z drukarką HP LaserJet 2200, która po pewnym czasie zaczęła zostawiać biały pasek o szerokości 1 cm na wydrukach. Po wymianie tonera na zamiennik problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerowali, że przyczyną może być uszkodzony laser lub folia utrwalająca. Wskazano na konieczność sprawdzenia modułu lasera oraz lustra pryzmatów. Ostatecznie, po oddaniu drukarki do serwisu, potwierdzono, że uszkodzony był laser, którego wymiana kosztowała 200 zł, a po naprawie drukarka działa prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA