logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcę wstawić przepięciówkę do domu jednorodzinnego.

pirates69 06 Mar 2010 08:13 24191 18
  • #1 7789816
    pirates69
    Poziom 13  
    Ocena: 76
    Chcę wstawić przepięciówkę do domu jednorodzinnego. Z linii napowietrznej po przez trafo przechodzi do instalacji ziemnej, ponad 200m. Później dochodzi do szafki rozdzielczej w drodze, gdzie jest zabezpieczenie główne. Z niej idzie na budynek do szafki pomiarowej na elewacji budynku (ok.15 m) z zabezpieczeniem przelicznikowym B40A. Z szafki pomiarowej doprowadzone jest do rozdzielni głównej w domu (ok.6 m) przewodem, takim jak do budynku YDY 5 x 10mm. Jak zapewnia ENION, instalacja doprowadzająca jest typu TN-C.
    Jak wspominałem, chcę założyć przepięciówkę B+C Moller`a, taką mam. Wiem, że odległość przewodu ochronnego PEN nie powinna być dłuższa niż 0,5m (indukcja przewodów). Czy w związku z zalecaną odległością nie było by lepiej zainstalować przepięciówki w szafce pomiarowej? Musiałbym wtedy poprosić kogoś z uprawnieniami. Albo można zainstalować ją w rozdzielni głównej w środku budynku? Jeżeli byłoby w rozdzielni wewnątrz budynku, czy konieczne jest dobezpieczenie zabezpieczeniem typu C za wyłącznikiem głównym? Czy jest sens wtedy stosowania wyłącznika głównego może wystarczyło by samo „dobezpieczenie C”? Wszędzie są bezpieczniki s-ki.
    Pamiętam, składając wniosek o zwiększenie mocy było coś napisane: „czy budynek ma zabezpieczenie przepięciowe, zaznaczyłem NIE”. Czy montaż trzeba zgłosić później do ZE?
  • #2 7793390
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7798481
    pirates69
    Poziom 13  
    Dziękuję kolego Bronek22. Poczytałem więcej na ten temat i okazuje się, że zaoferowany przez sprzedawcę ten model jest do bani, konkretnie Moeler SPB-12/280/4. Jest to tylko zabezpieczenie warystorowe bez iskiernika. Prawdopodobnie nie jest to dobry sprzęt. Czy ktoś jeszcze to potwierdzi?
  • #4 7799886
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7800001
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Witam

Popieram zdanie kolegi Bronka. O warystorowych ogranicznikach przepięć B+C trochę w literaturze pisano. Pisałem na forum kilka razy też ja - one się po prostu nie nadają do zastosowania tam gdzie jest wymagany ogranicznik przepięć klasy I (B). Co innego w przypadku SPD klasy II (C) ,w którym elementem ograniczającym jest warystor. Nie popełnimy dużego błędu, jeśli sobie tutaj przyjmiemy, że warystorowy SPD klasy B+C to taki trochę wzmocniony ogranicznik klasy II (C) sprzedawany pod nazwą mogącą wprowadzić w błąd.

W przypadku instalacji kolegi pirates69 nie ma potrzeby instalowania SPD klasy 1 (B), wystarczy SPD C a więc SPB-12/280/4 może kolega spokojnie zainstalować. Tym bardziej, że wytrzymuje on nieco większe prądy niż typowy SPD C.
    pzdr
    -DAREK-
  • #6 7826143
    SEBASTIAN W
    Poziom 2  
    WITAM . W tym przypadku możemy zamontować ogranicznik przepięć B+C w RG domu , oczywiście nie zapominając o uziemieniu szyny PE . Odcinek łączący SPD z uziomem powinien być możliwie krótki .Tak duża długość ułożonego kabla w ziemi jest korzystne pod względem tłumienności . Przekrój przewodu odprowadzającego powinien mieć min 10 mm kw CU , choć niektórzy producenci zalecają 16 mm kw . Jeżeli kolega chce uzyskać dodatkowe info proszę o kontakt na priva lub forum SEP - tam wielokrotnie dokładnie opisywałem temat .
  • #7 7826230
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Cytat kol.SEBASTIAN W
    Cytat:
    Jeżeli kolega chce uzyskać dodatkowe info proszę o kontakt na priva lub forum SEP - tam wielokrotnie dokładnie opisywałem temat .

To może jednak kolega tutaj opisze temat :wink:
  • #8 7826601
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 379
    SEBASTIAN W napisał:
    Tak duża długość ułożonego kabla w ziemi jest korzystne pod względem tłumienności .

Spotkałem się z przypadkami kiedy taka długość przewodu w ziemi działała niekorzystnie i przy wyładowaniach piorunowych doziemnych kilka kilometrów dalej właśnie ten przewód generowal przepięcia. Nie wiem czy był niewłaściwie ułożony, czy sucha piaszczysta gleba tak działała, ale fakt że przepięcia powstają nie tylko na liniach powietrznych.
  • #9 7826633
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7826677
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 379
    Bronek22 napisał:
    Na forum elektrycznym dochodzimy do całkowitej utopii.
    Od kiedy przekrój przewodu jest jakimkolwiek parametrem elektrycznym ?
    Żadnym. A elektrycy niestety ta zasadę bezmyślnie powielają.

Jaki przekrój zastosować, to powinno być obliczone - bo na oko to chłop........

Bronek. Przekrój przewodu ochronnego oczywiście nie jest parametrem elektrycznym. Tak się jednak składa że osoby głupsze od ciebie tworzyły normy (zwłaszcza uziom i PE) i w normach i przepisach często stosuje się minimalny przekrój, a nawet - o zgrozo, konieczność stosowania odpowiedniego materiału (np miedzi).

Niewylkuczone, że osoby te brały pod uwagę że jak z twoich obliczeń wyjdzie przekrój 0,5mm aluminium to przewód ulegnie uszkodzeniu mechanicznemu w 80% aplikacji.

I nie każdy uziom ma takie same parametry. Żaden nie ma takich samych. Ten sam uziom ra różne w zależności od pory roku, wilgotności itp. Więc przyjmujemy te najmniej korzystne. To chyba oczywiste.
  • #11 7826963
    Darom
    Specjalista elektryk
    Przy ochronie p.przepięciowej - rezystancja czy impedancja uziomu ma drugorzędne znaczenie. To że jako przewodu uziemiającego należy użyć przewód o przekroju min 10mm2 wynika z innych przesłanek.

pzdr
    -DAREK-
  • #12 7829092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7829306
    Darom
    Specjalista elektryk
    Nie kolego Bronku.
    Zarówno przy instalacji odgromowej jak i p.przepięciowej nie ma znaczenia impedancja (ale nie dotyczy to np. ochrony p.porażeniowej).

Natomiast producenci SPD piszą tam sobie różne wymagania na tę impedancję - i mają w tym trochę racji, ale z innego względu. Jak pamiętam bardzo ładnie jest to omówione w którymś dokumencie Leonardo Power Quality Initiative (powinno to być bodajże na miedz.org.pl). Jak będę miał trochę czasu to podam właściwy dokument, lub wyjaśnię sam.

pzdr
    -DAREK-
  • #14 7829500
    mooffie
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jeżeli mogę się podłączyć do tematu. Nie czuję się zbyt mądry w temacie zabezpieczeń przepięciowych i chciałbym popytać mądrzejszych ode mnie kolegów.
    Jakie mają zastosowanie ochronniki B+C - czy to nie jest oszustwo, że moga zastąpić normalną instalację dwóch oddalonych od siebie ochronników B oraz C w oddalonych od siebie miejscach. Nie pamiętam tych odległości na pamięć, ale były dla mnie logiczne.
    Dodatkowo zauważcie Panowie, że w projektach często jest brany pod uwagę ochronnik B + C np. Moellera.
    Drugie pytanie, co zrobić, gdy zasilany linią napowietrzną transformator jest bardzo blisko domu, np po drugiej stronie ulicy. Szafka złączowo pomiarowa jest w obrysie działki. W szkole mnie uczyli, że na obrysie budynku (na zewnętrznej ścianie) należy wykonać złącze z wyłącznikiem. Jest to jedno z miejsc, gdzie mógłby być zainstalowany ochronnik B. Jak widzę w chwili obecnej nikt tego nie chce i nie wymaga. Kabel wprowadzają najczęściej prosto do RG. W tej sytuacji nie ma jak zastosować dwóch ochronników B oraz C zgodnie z prawidłami sztuki. Z tego co ja wiem, bezsensem jest montowanie ich obu w jednej rozdzielnicy.
    Źle mówię?
  • #15 7829953
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 828
    Ochronniki B oraz C można montować razem pod warunkiem zastosowania pomiędzy nimi elementów indukcyjnych (produkowanych przez producentów ochronników). Obecnie lepiej zastosować ochronnik B+C, który nie jest gorszy, ma wytrzymałość ochronnika typu B i poziom napięć ochronnika typu C.
    Myślę, że ochronnik każdego z producentów spełnia jednoznacznie określone normy, ale mimo to możemy kupić te lepsze (np dehn) i gorsze (np eti). Gorsze od lepszych łatwo odróżnić porównując ich cenę.
  • #16 7832777
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    czesiu napisał:
    Ochronniki B oraz C można montować razem pod warunkiem zastosowania pomiędzy nimi elementów indukcyjnych (produkowanych przez producentów ochronników). Obecnie lepiej zastosować ochronnik B+C, który nie jest gorszy,

Kolega nie widzi w tym sprzeczności?
  • #17 7833137
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 7852802
    Darom
    Specjalista elektryk
    Bronek22 napisał:

Nie przypuszczam, żeby dla takich aplikacji teoria obwodów nie działała.
    Uziom jest połączony szeregowo z ochronnikiem, więc napięcie wyjściowe jest równe sumie napięć na uziomie i ochronniku.

Ja też jestem tego samego zdania. Teoria obwodów na pewno działa. Natomiast nie jestem pewien po co to "napięcie wyjściowe". Nawet jeśli niemal w całości odłoży się ono na rezystancji uziomu R to i tak nie dotyczy odbiorników i użytkownika znajdującego się w domu.

Przykładowy schemacik
    R -rezystancja uziomu np. 10omów
    Rp - rezystancja przewodu uziemiającego (Rp<0,01oma, L=4uH dla 6m LgY 10mm2)

Chcę wstawić przepięciówkę do domu jednorodzinnego.

Istotnym elementem jest ekwipotencjalizacja uzyskana zarówno przez ograniczniki przepięć (kolor czerwony) jak i uziom fundamentowy (kolor różowy).
    A to, że jesteśmy z całym budynkiem w studni potencjału (przy bezpośrednim wyładowaniu) nie znaczy, że takie różnice potencjału występują w samym budynku.

Bronek22 napisał:
    Istotne sa obie części, zarówno urojona jak i rzeczywista
    A o co chodzi z tą częścią urojoną?

pzdr
    -DAREK-
  • #19 8253379
    pirates69
    Poziom 13  
    Dziękuję kolegom. Myślę, że temat można zamknąć. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować przepięciówkę B+C w swoim domu jednorodzinnym, gdzie instalacja elektryczna przechodzi przez długą linię zasilającą. Dyskusja koncentruje się na odpowiednim miejscu montażu ochronnika, z uwagą na długość przewodu ochronnego PEN oraz jego wpływ na skuteczność ochrony przed przepięciami. Uczestnicy forum podkreślają, że model Moellera SPB-12/280/4, oferowany przez sprzedawcę, jest niewystarczający, ponieważ nie zawiera iskiernika. Zamiast tego, sugerują zastosowanie ogranicznika klasy C, który jest wystarczający w danej instalacji. Wskazują również na znaczenie krótkiego połączenia między SPD a uziomem oraz na różnice w parametrach uziomu, które mogą wpływać na skuteczność ochrony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA