logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kotła gazowego z otwartą komorą spalania do mieszkania 70m2 - Vaillant

landslade 10 Mar 2010 16:18 10532 23
REKLAMA
  • #1 7810093
    landslade
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chcę kupić kocioł gazowy z otwartą komora spalania do mieszkania o pow. 70m2 na parterze przedwojennej szeregówki. C.w.u. głównie do prysznica i kuchni (czasem wanna, ale przede wszystkim prysznic).

Wyszukałem sobie następujące kotły:

VUW atmoTEC PLUS
    http://www.vaillant.pl/Klienci_indywidualni/s...stype1/produkt_vaillant/atmoTEC_VUW_plus.html
    VUW 200/3-5 Plus 20 kW
    VUW 240/3-5 Plus 24 kW

Termet
    http://www.termet.com.pl/strony/produkty_gkw.htm
    Termet MiniTerm GCO-DP-21-23 (7-24kW)
    TERMET MINIMAX DYNAMIC GCO-DP-13-10 7-13 kW c.o., 7-24 kW c.w.u.

Junkers
    http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakonwencjonalne/ceraclass/ceraclass_1.aspx
    CERACLASS zW 14-2 DV KE

Który z nich jest najoszczędniejszy pod względem zużycia gazu?

Opisy wszystkie tych kotłów zapewniają o komforcie c.w.u. - stałej temp, itd. Które z nich naprawdę to zapewniają, który jest najlepszy pod tym względem?

Czy 20kW (Vaillant) wystarczy do korzystania z prysznica i jednocześnie zlewu w kuchni, czy lepiej wziąć 24kW?

Mieszkam we Wrocławiu, więc z dostępnością serwisu nie powinno być problemu. A jak wyglądają ceny i dostępność części dla tych trzech firm?
  • REKLAMA
  • #2 7811897
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 529
    20kW nie wystarczy do jednoczesnego prysznica i zmywania. Jeżeli chodzi o zużycie gazu, większość kotłów z otwartą komorą o tej samej mocy ma podobną sprawność wynikającą z praw fizyki, więc wiele tu się nie da zrobić.
  • #3 7812247
    Baronik21
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    CWU podgrzewana w przepływie i komfort - nigdy nie szła i nie idzie w parze, jest to niemożliwe.
    Żaden z tych kotłów nie daje komfortu CWU.
  • #4 7812876
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1258
    Dokładnie jak wyżej . Poszukaj raczej opcji z zasobnikiem .
  • REKLAMA
  • #5 7813003
    szymonjasiu
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    Witam
    Najoszczędniejszy będzie Termet MINIMAX DYNAMIC.
    Jeżeli lokalizacja kotła będzie w miare blisko łazienki(długość rury ciepłej wody)spokojnie wystarczy do korzystania z wanny.Z prysznicem nie powinno być problemu.W małym mieszkaniu nie polecam Tobie kotłowni(kocioł +zasobnik), weź pod uwage kocioł z wbudowanym zasobnikiem (wiszący).Jednak jak przeanalizujesz nakład kosztów do uzyskanych korzyści najlepszym rozwiązaniem powinien być(piszesz czasem wanna...) kocioł dwufunkcyjny.Co do poboru wody jednocześnie do wanny i w kuchni -sprawa dyskusyjna.Jest to możliwe do uzyskania przy odpowiednich przepływach -specjalne perlatory.
    Dostępność części wymiennych podobna, ceny jednak już nie.
    Pomimo że w środku kotła często pracują kluczowe podzespoły tych samych kooperantów kupisz je taniej od krajowego producenta.

Pozdrawiam
  • #6 7813037
    mauri_b
    szymonjasiu napisał:
    Witam
    Najoszczędniejszy będzie Termet MINIMAX DYNAMIC.

Dlaczego?
  • #7 7813800
    landslade
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Czyli te wszystkie:
    "Aquasensor precyzyjny pomiar przepływu wody i sterowanie mocą palnika, stabilna temperatura c.w.u. przy przepływie już od 1,5 l/min, wyższy komfort poboru ciepłej wody niż typowe kotły dwufunkcyjne"
    "podwyższonego komfortu ciepłej wody użytkowej."
    "pełny komfort c.w.u. związany z utrzymaniem temperatury wody na zadanym poziomie, niezależnym od wielkości jej przepływu,"
    to tylko marketingowy bełkot?

Znalazłem też taki tekst (źródło):
    "Zimą do komfortowej kąpieli pod prysznicem w temperaturze 40°C albo napełnienia wanny w rozsądnym czasie potrzeba przynajmniej 20 kW. Natomiast minimum, które umożliwia wzięcie prysznica, to 10 kW. Jeśli zostanie odkręcony kran z ciepłą wodą nad umywalką lub zlewem, będzie wykorzystane od 4 do 10 kW mocy."

Czy w takim razie: przy kotle 28kW, kiedy kran zabierze 10kW, na prysznic zostanie 18kw, to wystarczy?
  • #8 7813811
    mauri_b
    Jeżeli chodzi o aquasensor i podwyższony komfort c.w.u. to nie bełkot - faktycznie tempertatura wyjściowa w tym kotle (Vaillant) jest bardyo stabilna, ale faktycznie jest jej tyle ile wynika z mocy kota. Wiadomo, że kocioł o większej mocy zapewni Ci większy komfort c.w.u., ale przy tak małym metrażu Twojego mieszkania, większy kocioł bedzie miał za dużą moc minimalną na c.o. co będzie skutkowało wiekszym zużyciem gazu.
  • #9 7815609
    serwisant73
    Tak duża moc {28 kW } to o wiele za dużo na twój metraż jeśli chodzi o CO . Zostań przy zasobniku i kotle jednofunkcyjnym a z perspektywy czasu zobaczysz ,że było warto .
  • #10 7817244
    mirrzo

Ocena: 2609
    landslade napisał:
    70m2 na parterze przedwojennej szeregówki. C.w.u. głównie do prysznica i kuchni (czasem wanna, ale przede wszystkim prysznic).

Jak długą drogę musi pokonać ciepła woda? Jeżeli więcej niż 5-6 m, to kocioł z zasobnikiem, lub wiszący z wbudowanym, ewentualnie też :lodówka"
    Jednak z zastosowaniem cyrkulacji.
    Może się okazać, że żadne z tych rozwiązań w Twoim przypadku i pozostanie Ci każdy 2 funkcyjny o mocy 24kW i więcej, dla pracy na produkcję ciepłej wody.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #11 7867418
    calorserwis.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Polecam VUI 280/7 Vaillant.
    Kocioł ma wbudowany zasobnik 20 litrów. Wydaje mi się, że spełni twoje oczekiwania. wydatek 10 minutowy ciepłej wody to 164 litry. Jest to porównywalne z zasobnikiem 120 litrów.
    Do tego kotła możesz dokupić zestaw cyrkulacyjny.
  • #12 7867567
    mirrzo

calorserwis.pl napisał:
    Polecam VUI 280/7 Vaillant.

Ale ten jest spoza listy
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • REKLAMA
  • #13 7867609
    calorserwis.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Może landslade go omyłkowo pominął.
  • #14 7867808
    mirrzo

Omyłkowo, to mógł pominąć inny: Cerapur ACU z wbudowanym 42 litrowym zbiornikiem warstwowym oraz z możliwością podłączenia cyrkulacji :D
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #15 7869208
    landslade
    Poziom 10  
    Nie wziąłem pod uwagę VUI 280/7, bo nie patrzyłem na tak drogie kotły. Ktoś tu napisał, że 28 kW to za dużo na mój metraż. Czy są też takie kotły (z wbudowanym zasobnikiem) o mocy 24 kW. Z Vaillanta nie udało mi się znaleźć.

Nie chcę ponosić dużych kosztów, w miejscu na kocioł mam już komin z wkładem (pod otwartą k.s.). Rura koncentryczna do zamkniętej k.s. to koszt ponad 2 tys. zł (wg kominiarza; długość komina to ok. 13-14 m).
  • REKLAMA
  • #17 7870739
    serwisant73
    To było by wyjście z sytuacji . Powinieneś być usatysfakcjonowany.
  • #18 7928171
    pitape
    Poziom 10  
    mirrzo napisał:

Witam. Jestem na etapie wymiany kotła, w tej chwili użytkuje 2-f Saunier Duval. Serwisant poleca saunier isotwin c25 lub immergas avio. I tutaj mam dylemat, zalezy mi na duzej wydajnosci cwu. Który z tych dwóch kotłów jest bardziej wydajny pod wzgledem cwu?
  • #19 7928455
    serwisant73
    Avio będzie lepszy i mniej awaryjny .
  • #20 7928683
    pitape
    Poziom 10  
    serwisant73 napisał:
    Avio będzie lepszy i mniej awaryjny .

Dzięki za informację. Na papierze lepiej wygląda isotwin, ma tez zasobnik warstwowy. Avio jest mniej awaryjny, ale czy zaspokoi potrzeby dwóch łazienek? rozumiem, ze jest to starsza konstrukcja, sprawdzona, nie bez znaczenia jest tez 3 letnia gwarancja.
    Wiem, ze najlepsza opcja jezeli chodzi o cwu to kocioł 1-f + zasobnik np. 150 l. Moze Panowie serwisanci wiecie o jakiejś akcji promocyjnej, tak aby się zmieścić w w cenie ok. 5000zł ?
  • #21 7928713
    serwisant73
    Z promocjami jest różnie . Zasobnik warstwowy ma swoje zalety ale Saunier jakoś ogólnie obniżył loty . Obstaję przy immergasie . Wybierasz oczywiście ty.
  • #22 7930397
    landslade
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i odpowiedzi.
  • #23 9660385
    eryk328e46
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Czy warto w takim razie doplacac i kupic atmoTEC VUW plus 200-5 Vallianta zamiast kotla firmy Termet Miniterm GCO-DP-21-23 ? roznica okolo 500zl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kotła gazowego z otwartą komorą spalania do mieszkania o powierzchni 70 m², głównie do podgrzewania wody użytkowej (c.w.u.) dla prysznica i kuchni. Rozważane modele to Vaillant VUW atmoTEC PLUS (20 kW i 24 kW), Termet MiniTerm GCO-DP-21-23 (7-24 kW) oraz Junkers CERACLASS zW 14-2 DV KE. Użytkownicy wskazują, że moc 20 kW może być niewystarczająca do jednoczesnego korzystania z prysznica i zmywania. Wskazują również, że kotły z otwartą komorą spalania mają podobną sprawność, a komfort c.w.u. nie jest gwarantowany. Rekomendowane są kotły z zasobnikiem, a Termet MINIMAX DYNAMIC uznawany jest za najoszczędniejszy. Użytkownik rozważa również kotły z wbudowanym zasobnikiem, takie jak Vaillant VUI 280/7 oraz Immergas Avio 24 kW, które mogą lepiej spełniać jego potrzeby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA