logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt wyświetlaczy na logice TTL - jak zrealizować sterowanie LCD?

Tremolo 14 Sty 2003 23:34 2345 4
REKLAMA
  • #1 82032
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Więc zamierzam zrobić prosty układ do pokazania dzieciom na pracowni :) jak to wyglądają wyświetlacze elektronieczne. Będzie na logice TTL. wiadomo zasilacz zener stabilizator, 7805...

1) potem zadajnik - klawiatura 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 połączona z dekoderem 1 z 10 / BCD

gdzie nastepuje rozdzielenie sygnału - jakieś przełączniki guzikowe na

a) 7447 do wyświetlacza led + rezystory

b) BCD/1 z 10 ewentualnie ominięcie, "74141" do NIXIE lub jakiś inny + tranzystory wysokonapięciowe

c) jakiś sterowik do LCD - niewiem jeszcze jak to zrealizować (nixie i LED to pojedyńcze lampki czy są takie pojedyńcze LCD bo nie widziałem) -> LCD

d) sterowanie do elektroluminecencyjnego produkcji radzieckiej zasilanie prawd +15 voltów żarzenie nieznane wielocyfrowy

Zasilanie NIXIE zamierzam zrobić przez transformator separacyjny potem wyprostowanie i przez tranzystory i rezystory do NIXIE albo więcej niż jednej na dwóch będzie to samo :)

================================
    co byscie doradzili? moze 3 kolory ledów abo co innego.. czy macie jakieś dostępy do materiałów źródłowych chodzi o autorów, co jak działa to wiem ale gdzie co znaleźć to gorzej , co zrobie jak w BIBLIOGRAFII nie będzie żadnego autora :) mge ściągnąć tytuły katalogów bezpośrednio z texas instruments etc...
    ================================
    a moze znacie jeszcze jakieś inne códa wyświetlające cyferki, ewentualnie czy ktoś zna układ dekodujący BCD na kod wyświetlacza alfanumerycznego 16 'chyba' segmentowego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 83192
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 83250
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Nie umiem znaleźć dekodera 1 z 10 na BCD też jestem leniwy wystarczą diody :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 83660
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA