logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić mnożnik i FSB na AMD K6-2 400 i płycie PcPartner VIB878DS?

rokie 05 Sie 2004 19:44 2094 7
REKLAMA
  • #1 779119
    rokie
    Poziom 11  
    cholera, juz mnie szlag trafia.
    caly dzien siedze na tym forum, wszystko pieknie, ladnie opisane co zrobic, ile gdzie naprawde milo sie czyta ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na najprostsze pytanie, ktore niebrzmi "jak" tylko "GDZIE!"

co musze zrobic aby zwiekszyc mnoznik?
    albo zeby zwiekszyc FSB?
    czy ktos mi powie GDZIE TO TRZEBA POZMIENIAC?
    w biosie? na plycie? prosze o konkrety

mam AMD K6-2 400 (4x100)
    stara plyte glowna PcPartner VIB878DS
    i nic do stracenia

uprzejmie prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 779217
    r00cky
    Poziom 16  
    Odpowiedz :
    1. jesli masz mozliwosc to w biosie
    2. jesli nie to mozesz zaktualizowac biosa i zobczyc czy cos takiego sie pojawilo
    3. jesli to nie wypali to sa programy pod windowsa ktore pozwalaja zwiekszyc fsb ( jesli oczywiscie program wykryje twoja plyte )
  • #4 779724
    rokie
    Poziom 11  
    ok dzieki

znasz nazwy takich programow ?

http://www.pcpartner.com/support/bios/VIA694.HTM#mvp3
    chcialbym zaktualizowac biosa, tutaj cos znalazlem, niby sie model zgadza bo jest VIB878DS MVP3, bios do sciagniecia ale mam w zwiazku z tym pytanie
    czy to jest bezpieczne i czy to dobry plik ?
  • REKLAMA
  • #5 781534
    OMMMM
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    siema a ja ci napisze abys poszukal zworek na plycie oznaczonych cpu costam costam z duza iloscia cyferek tam poszperaj jak niema nic w biosie to musi byc na plycie
  • #6 781738
    rokie
    Poziom 11  
    juz zwiekszylem mnoznik, podkrecilem do 500 ale raz, ze procek sie nagrzewał a dwa, ze nie bylo widac roznicy wiec dalem sobie spokoj z @
  • REKLAMA
  • #7 790023
    SIMONCBR
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Masz szczęście bo ja mam taką samą płyta co prawda skubana szwankuje ale z podkręzaniem to spoko idzie jak wariatka procek też nie narzeka mnoznik i inne rzeczy do podkręcania są na plycie a w biosie to mozna sobie powywalać gały na cerwony lub inny lolor tla. Na pllycie masz taki wichajster z przełącznikami to do mnożnika juz znalazłeś chyba bpo pisałeś że juz podkręciłeś wiesz można podkręcić ten procek maks do 500 oczywiście idzie nawet do 570 ale poci sie i blokuje więc porzylku nie bedzie najniebezpieczniej kombinowac jest z napięciem szyny FSB najbezpieczniej mnoznikiem więc jak ustawisz go na 500 i zmienisz wiatraczek moze nawet wystarczy radiator zwiekszyc i basta a mam jeszcze jedna rade zalatw se celerona do tej płyty chyba 333 mozna go podkręcić hohoprawie do nieskończoności oby chlodzenie bylo bo inaczej się schajcuje. POZDRAWIAM I POWODZENIA
  • #8 793307
    SIMONCBR
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Acha jeszcze mi się przypomniała jedna istotna bardzo rzecz dotycząca usprawnienia komputera otóż można dodatkowao uaktualnić biosa to moim zdaniem pomaga nawet bardzow tym celu trzeba mieć specjany programik chyba sie zwie flesh no i oczywiście ściągnąć z neta najnowszy plik do swojego typu płyty.

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie procesora AMD K6-2 400 na płycie głównej PcPartner VIB878DS wymaga zmiany mnożnika i/lub FSB, co w tym przypadku odbywa się głównie poprzez manipulację zworkami (jumperami) na płycie, gdyż BIOS nie zawsze udostępnia takie opcje. Aktualizacja BIOS-u może dodać możliwość regulacji w jego ustawieniach, a do tego celu można użyć specjalnych programów pod Windows, które wykrywają płytę i pozwalają zmieniać FSB. Zaleca się ostrożność ze względu na ryzyko przegrzewania procesora przy podkręcaniu powyżej 500 MHz, co wymaga poprawy chłodzenia (np. lepszy radiator lub wentylator). Aktualizacja BIOS-u powinna być wykonana z oficjalnych źródeł, np. ze strony producenta płyty. Warto również rozważyć wymianę procesora na kompatybilny model, np. Celeron 333 MHz, który lepiej znosi podkręcanie. Do aktualizacji BIOS-u przydatny jest program typu flash, a pliki BIOS-u można znaleźć na stronie PcPartner.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA