logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa CD-ROM LG-CRD8521B po złym podłączeniu zasilania w samochodzie

Mari@@@n 05 Sie 2004 20:26 1139 7
REKLAMA
  • #1 779225
    Mari@@@n
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Witam
    Mam problem siadł mi cd rom LG- CRD8521B. Przyczyną uszkodzenia był mój błąd :(. A mianowicie miał on pracować w samochodzie jako odtwarzacz cd no ale zle podpiołem zródło energi to znaczy w zasilaczu zostały zamienione przewody zmaiast 5V dostał 12V a tam gdzie powinno być 12V podpiołem 5V . Pytanie brzmi czy da sie go jakoś naprawić albo inaczej czy sie to opłaca no i co mogło zosatać uszkodzone ? Wiem ze tródno stwierdzic awarie nie widząc urzadzenia ale prosze o jakies naprowadzenie.
  • REKLAMA
  • #2 779239
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 779265
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    NIe ma sensu bawić się z takim napędem. Nowe są obecnie bardzo tanie, a uzywany możesz kupić za grosze. Do samochodu, jako odtwarzacz płyt nadaje się nawet bardzo stary napęd x4, x8 itp.
  • #4 779938
    toudi85
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ten napęd jest do wyrzucenia.Poszukaj starszego wtedy nie bedzię Ci go szkoda jak się spali ;) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 780007
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Podanie +12V w miejsce +5V raczej nie jest "zdrowe" dla napędu bo jest to zasilanie całej części "cyfrowej" i naprawa tego jest z reguły nieopłacalna chociaż czasem można się spotkać z zastosowaniem bezpieczników i diód zabezpieczających w tym obwodzie zasilania.
    Zobacz omomierzem czy nie masz zwarcia na zasilaniu +5V do GND - jak tak jest to ew. możesz się podawić w szukanie "diodek" SMD (takich większych) włączonych między +5V a masę - może któraś jest przebita.
    Kiedyś w ten sposób odreanimowałem stary HDD, który został przez pomyłkę źle podłaczony.
    Do samochodu uważam, że napęd x4 jest "idealny" - nie trzeba szybszego - czasem te wolne napędy znacznie lepiej sobie radzą z uszkodzonymi (porysowanymi) płytami niż te nowsze
  • #6 780041
    tytan120
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Podanie 12 V na 5V nie jest zdrowe dla cd ale napęd nie jest do wyrzucenia, miałem podobny problem z nagrywarką, wymień bezpiecznik w lini 5 V i po krzyku, będzie działał tak jak przedtem.
  • REKLAMA
  • #7 780043
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Proponuje sprawdzic elektronike. Czasami stosowano stabilizatory i jezeli tak to on dostal pierwszy ogien a reszta mogla "przezyc".
  • #8 780049
    tytan120
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    sampler napisał:
    Proponuje sprawdzic elektronike. Czasami stosowano stabilizatory i jezeli tak to on dostal pierwszy ogien a reszta mogla "przezyc".

Dokładnie. Reszta nie powinna a raczej nie może się skopcić.

Podsumowanie tematu

✨ W wyniku błędnego podłączenia zasilania w napędzie CD-ROM LG-CRD8521B, gdzie zamiast 5V podano 12V, doszło do uszkodzenia urządzenia. Podanie 12V na linię zasilania 5V, która zasila część cyfrową napędu, jest zazwyczaj niebezpieczne i może prowadzić do uszkodzenia elementów elektronicznych. W większości przypadków napęd ulega trwałej awarii i jego naprawa jest nieopłacalna. Możliwe jest jednak sprawdzenie obecności zwarć między linią 5V a masą oraz kontrola i ewentualna wymiana bezpieczników lub uszkodzonych diod SMD w obwodzie zasilania. Czasami stosowane są stabilizatory napięcia, które mogą ulec uszkodzeniu jako pierwsze, chroniąc resztę układu. W praktyce jednak częściej zaleca się wymianę napędu na nowy lub używany, zwłaszcza że starsze napędy o niższej prędkości (x4, x8) dobrze sprawdzają się jako odtwarzacze CD w samochodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA