logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

internet podzielony na 2 komputery- wolne polaczenie

dajvi 12 Mar 2010 23:15 1823 6
REKLAMA
  • #1 7821311
    dajvi
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam !
    Nie dawno podzieliłem moje łącze internetowe 1 mb/s z multimedii na 2 komputery routerem TP-LINK kablem LAN...
    Troche było bawienia z tym aby to wszystko zaprogramowac aby internet dzialal na 2 komputerach...
    Wszystko niby dobrze zrobilem i chodzi lecz niestety gdy siedze na jednym komputerze i uzywam internetu to na drugim kompie w tym samym czasie praktycznie nie da sie przegladac stron www.
    Wiem ze tego typu dzielenie laczy jest czesto uzywane i wiem rowniez ze u wiekszosci osob to chodzi ladnie i szybko.

Prosilbym o pomoc co moglbym w takiej sytuacji zrobic...
    Slyszalem ze w tp potrzebna byla jakas dodatkowa konfiguracja w przypadku dzielenia lacza przez router, lecz czy w multimedii rowniez tez jest taka opcja?
    Moze taka konfiguracja by pomogla i na czym by ona polegala?

Z gory dzieki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7822099
    dajvi
    Poziom 10  
    A więc dwie fotki z menu konfiguracji routera tzn calosc jaka zostala zaprogramowana...

Niby wszystko ok zreszta robilem ta konfiguracje z pomoca tego forum...
  • REKLAMA
  • #5 7822121
    dajvi
    Poziom 10  
    sorry z tego wszystkiego sie juz zamotalem i zle fotki wystawilem...

a wiec DHCP i WAN:

• REKLAMA
  • #7 7822600
    dajvi
    Poziom 10  
    szczerze to nie mam pojecia jakie powinno byc MTU dla multimedii moze wy cos o tym wiecej wiecie...?

a co do DNS-ów w DHCP to nie odczulem znacznej zmiany w szybkosci lacza gdy je wpisalem...

Moze problem tkwi w czyms innym?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podzielił łącze internetowe 1 Mb/s z Multimedia na dwa komputery za pomocą routera TP-LINK i kabla LAN. Mimo poprawnej konfiguracji, występuje problem z wolnym połączeniem, gdzie korzystanie z internetu na jednym komputerze znacząco spowalnia działanie drugiego. Użytkownik prosi o pomoc w konfiguracji routera, zwłaszcza w kontekście ustawień DHCP i MTU. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie ustawień MTU oraz dodanie serwerów DNS w zakładce DHCP, co może poprawić prędkość łącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA