logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TEAC PD-135 przeskakuje przy wstrząsach - czy wymiana lasera pomoże?

zywol 12 Mar 2010 23:44 2250 9
REKLAMA
  • #1 7821406
    zywol
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam TEAC PD-135. Płyty czyta szybko, normalnie nie przeskakuje, ale jest wrażliwy na wstrząsy bardzo. Wystarczy lekko stuknąć w obudowe (szczególnie przedni panel), lub puścić więcej basów i już przeskakuje o kilka sekund do przodu. Poczyściłem soczewke w laserze (spirytusem ratyfikowanym 95%), ale to nie pomogło. Czy to może być coś z napędem czy raczej mam laser do wymiany? Powinienem coś nasmarować/wyczyścić?
  • REKLAMA
  • #2 7822860
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 439
    To raczej typowy efekt słabego lasera.Czasami,ale dużo rzadziej ten efekt powoduje słaby silnik płyty.Sprawdź symbol lasera,wklikaj w google i zobaczysz cenę.
  • REKLAMA
  • #3 7824553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7825479
    zywol
    Poziom 11  
    jak mam ten luz sprawdzić? chodzi o ten silniczek co jest pod płytą CD?
  • REKLAMA
  • #5 7825698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7840168
    zywol
    Poziom 11  
    sprawdziłem, luzu na silniku nie ma. zobaczyłem też model lasera, jest to chyba TK-TC 94HB. szukałem na allegro, ale nie ma. gdzie mogę taki lub zamiennik kupić?
  • #7 7840935
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Będzie problem.Spróbuj ASWO W Koszalinie.
  • REKLAMA
  • #8 7841143
    zywol
    Poziom 11  
    Sprawdzilem w wyszukiwarce tego ASWO i nie ma.
  • #9 7843571
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Może porozmawiaj z konsultantem Leszkiem.Czasami dysponują większą wiedzą niż strona www.
  • #10 7847924
    zywol
    Poziom 11  
    A może mi ktoś więcej powiedzieć o tym odtwarzaczu? Zastanawiam sie czy opłaca mi sie w niego inwestować. Ja znalazłem w google na jego temat tylko tyle, że był produkowany w 86 i 87r (mój jest 87) i że jest o model niższy od PD-155 (słyszałem, że to jakaś audiofilska legenda, ale nie wiem ile w tym prawdy).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem TEAC PD-135, który przeskakuje przy wstrząsach, mimo że normalnie odtwarza płyty. Po czyszczeniu soczewki lasera spirytusem, problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być słaby laser lub silnik napędu. Wskazówki dotyczące sprawdzenia luzu na osi silnika oraz wymiany lasera są podane. Użytkownik zidentyfikował model lasera jako TK-TC 94HB, ale ma trudności ze znalezieniem zamiennika. Rekomendacje dotyczące kontaktu z konsultantem w celu uzyskania dalszych informacji na temat odtwarzacza również zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA