Mam odtwarzacz z napędem TEAC VRDS CMK-4 wyposażonym w nieszczęsny laser KSS-240A. Zaczęło się od tego, że otrzymałem odtwarzacz z uszkodzonym kółkiem zębatym przekładni przesuwu karetki (ponoć częsta usterka tego mechanizmu), jednak z trudem zdobyte kółko nie pomogło do końca. Znaczy karetka teraz śmiga (nasmarowałem prowadnice smarem silikonowym do napędów) jak ta lala, ale jest problem z odczytem płyt. I tu rozwinę, dlaczego napisałem "nieszczęsny laser KSS-240A" - otóż oryginał jest już nie do zdobycia, a w odtwarzaczu był chińczyk, który wczytywał TOC w mgnieniu oka, ale później przeskakiwał co kilka sekund, albo nagle do kolejnego utworu. Kupiłem zatem nowego chińczyka - ten miał problem nawet z wczytywaniem TOC, no to kupiłem następnego z innego źródła o zupełnie innej konstrukcji foto-diody, to samo. Pomyślałem, że może to taśma łącząca płytkę serwo z napędem, bo wyglądała naprawdę kiepsko (widać było, że ktoś ją wcześniej męczył) i ledwo trzymała się w gnieździe napędu - raz mi się wypięła podczas testów i zrobiła zwarcie na gnieździe (zaiskrzyło). Wymiana taśmy nie pomogła, a nawet sytuacja się pogorszyła, bo teraz odtwarzacz nie czyta już TOC na żadnym laserze. Pomyślałem więc, że podczas zwarcia uszkodził mi się któryś z op-ampów (schemat w załączeniu): LA6500 (U404) lub TA8410AK (U405) - wymieniłem obydwa, bo to groszowe sprawy, ale zero poprawy. Dodam jeszcze, że sprawdziłem też wszystkie elektrolity na płytce serwo (testerem RLC -w normie) i zmieniłem kondensatory filujące w zasilaczu (były zdechłe, choć nie wylane). Sprawdziłem wszystkie krańcówki napędu (choć raczej nie mają z tym nic wspólnego) i zapoznałem się z tematem:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html
ale przyczyna usterki nadal nie namierzona. Czyżby ten napęd działał poprawnie tylko na oryginale KSS-240A? Chyba nie, skoro wcześniej coś tam ogarniał na chińczyku - co byście jeszcze sprawdzili i jak? Tego uPC813C (U701)? Fotokomórki GP2S24 (U481 i U482) przy spindle-motorze? A może zupełnie coś innego - jakaś pierdoła, którą pominąłem? Może laser z jakiegoś sprawdzonego źródła?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html
ale przyczyna usterki nadal nie namierzona. Czyżby ten napęd działał poprawnie tylko na oryginale KSS-240A? Chyba nie, skoro wcześniej coś tam ogarniał na chińczyku - co byście jeszcze sprawdzili i jak? Tego uPC813C (U701)? Fotokomórki GP2S24 (U481 i U482) przy spindle-motorze? A może zupełnie coś innego - jakaś pierdoła, którą pominąłem? Może laser z jakiegoś sprawdzonego źródła?