logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TEAC VRDS CMK-4 - Brak koncepcji, co go "boli"...

moolions 26 Kwi 2019 12:49 2547 28
REKLAMA
  • #1 17927564
    moolions
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam odtwarzacz z napędem TEAC VRDS CMK-4 wyposażonym w nieszczęsny laser KSS-240A. Zaczęło się od tego, że otrzymałem odtwarzacz z uszkodzonym kółkiem zębatym przekładni przesuwu karetki (ponoć częsta usterka tego mechanizmu), jednak z trudem zdobyte kółko nie pomogło do końca. Znaczy karetka teraz śmiga (nasmarowałem prowadnice smarem silikonowym do napędów) jak ta lala, ale jest problem z odczytem płyt. I tu rozwinę, dlaczego napisałem "nieszczęsny laser KSS-240A" - otóż oryginał jest już nie do zdobycia, a w odtwarzaczu był chińczyk, który wczytywał TOC w mgnieniu oka, ale później przeskakiwał co kilka sekund, albo nagle do kolejnego utworu. Kupiłem zatem nowego chińczyka - ten miał problem nawet z wczytywaniem TOC, no to kupiłem następnego z innego źródła o zupełnie innej konstrukcji foto-diody, to samo. Pomyślałem, że może to taśma łącząca płytkę serwo z napędem, bo wyglądała naprawdę kiepsko (widać było, że ktoś ją wcześniej męczył) i ledwo trzymała się w gnieździe napędu - raz mi się wypięła podczas testów i zrobiła zwarcie na gnieździe (zaiskrzyło). Wymiana taśmy nie pomogła, a nawet sytuacja się pogorszyła, bo teraz odtwarzacz nie czyta już TOC na żadnym laserze. Pomyślałem więc, że podczas zwarcia uszkodził mi się któryś z op-ampów (schemat w załączeniu): LA6500 (U404) lub TA8410AK (U405) - wymieniłem obydwa, bo to groszowe sprawy, ale zero poprawy. Dodam jeszcze, że sprawdziłem też wszystkie elektrolity na płytce serwo (testerem RLC -w normie) i zmieniłem kondensatory filujące w zasilaczu (były zdechłe, choć nie wylane). Sprawdziłem wszystkie krańcówki napędu (choć raczej nie mają z tym nic wspólnego) i zapoznałem się z tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html
    ale przyczyna usterki nadal nie namierzona. Czyżby ten napęd działał poprawnie tylko na oryginale KSS-240A? Chyba nie, skoro wcześniej coś tam ogarniał na chińczyku - co byście jeszcze sprawdzili i jak? Tego uPC813C (U701)? Fotokomórki GP2S24 (U481 i U482) przy spindle-motorze? A może zupełnie coś innego - jakaś pierdoła, którą pominąłem? Może laser z jakiegoś sprawdzonego źródła?
    TEAC VRDS CMK-4 - Brak koncepcji, co go "boli"...schemat n..du.jpg (720.96 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17927688
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9449
    Wątpię by był to oryginał. Sony zaprzestało produkcji KSS 240A już dobrych parę lat temu, a w Impelu przedtem były tylko zamienniki (z uboższą wersją płytki foto-diod). Oryginalny ostatnio widziałem za ...450 zł.
    Tak czy inaczej - sprawdź najpierw co zostało uszkodzone podczas tego nieszczęsnego zwarcia - bez doprowadzenia odtwarzacza do stany z przed tego zdarzenie nie ma co inwestować.
    Może sam laser padł - jeśli dostał za duży prąd , albo driver od niego? Może też być i procek do którego dochodzą sygnały z lasera...
  • #4 17927695
    moolions
    Poziom 10  
    kisiek napisał:
    Jeszcze jest dostępny oryginał KSS240, chyba że tylko wisi na stronie
    https://www.impelshop.com/?item=4109#

Właśnie widziałem wcześniej, że był na Impelu, później gdy chciałem go już kupić, to był "brak towaru", ale teraz znowu jest - skąd niby by teraz wytrzasnęli nową dostawę?

Dodano po 4 [minuty]:

398216 Usunięty napisał:
    Tak czy inaczej - sprawdź najpierw co zostało uszkodzone podczas tego nieszczęsnego zwarcia - bez doprowadzenia odtwarzacza do stany z przed tego zdarzenie nie ma co inwestować.

No właśnie jestem tego samego zdania, ale nie wiem, co już sprawdzać? Jakieś pomysły?
  • #5 17927739
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    moolions napisał:
    co już sprawdzać? Jakieś pomysły?
    Przecież pisałem w poście wyżej?
  • #6 17927744
    moolions
    Poziom 10  
    Sprawdziłem jeszcze silnik spindle przy pomocy dwóch akumulatorków 1,2V i miliamperomierza - w tym temacie z instrukcją niby powiedziane jest, że prąd przy zasileniu 2V powinien wynieść max 20mA, a u mnie wynosi przy rozbiegu ok. 160mA i maleje do jakichś 90mA, ale napęd jest wyposażony w duże koło dociskowe (średnica płyty), którego wolałbym nie zdejmować z osi silnika i to ono może powodować większe obciążenie silnika. Przy zablokowanym silniku jest poniżej 200mA (~175mA). Co o tym sądzicie?

Dodano po 2 [minuty]:

398216 Usunięty napisał:
    moolions napisał:
    co już sprawdzać? Jakieś pomysły?
    Przecież pisałem w poście wyżej?

OK, jak byś jeszcze dodał, jak to zrobić? Dmuchać zimnym powietrzem na scalak?
  • #7 17927781
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Jak zrobiłeś zwarcie na gnieździe tasmy lasera to masz do sparwdzenia teraz wszystko U701, U402 i wszystkie rezystory do kilkuset ohm, wszystkie napiecia zasilania poprawne? sprawdz wszystkie rezystory bezpiecznikowe jeśli występuja i wszystkie bezpieczniki w obudowach TO-92 jeśli występują.
  • REKLAMA
  • #8 17927888
    moolions
    Poziom 10  
    Uzytkowinik19 napisał:
    masz do sparwdzenia teraz wszystko U701, U402 i wszystkie rezystory do kilkuset ohm

Nie no, rezystory oczywiście sprawdzone w pierwszej kolejności - po tym domniemałem, że raczej wymiana U404 i U405 nie pomorze, bo np. bezpiecznikowy R416 był cały. A jak sprawdzić te U701 i U402 - tylko przez podmiankę na nowy? Na pewno U402 niema żadnych zwarć miedzy poszczególnymi nóżkami. Obydwa znalazłem tylko na https://elektronik-service.com.pl i nie są to tanie rzeczy, więc wolałbym nie kupować w ciemno...

Dodano po 38 [minuty]:

Uzytkowinik19 napisał:
    wszystkie bezpieczniki w obudowach TO-92 jeśli występują.

Musiałem się upewnić, ale takich bezpieczników tu niema. Zasilania oczywiście też OK.
  • #9 17928099
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    moolions napisał:
    jak to zrobić?
    Zlokalizować (zgodnie z DS układu) które nóżki powinny dostawać i wysyłać impulsy (podczas próby odczytu płyty) i sprawdzić oscyloskopem czy są i jakie.
    W instrukcji serwisowej powinny być nawet zamieszczone przykładowe oscylogramy w strategicznych punktach.
  • #10 17928201
    moolions
    Poziom 10  
    Tyle, że U402 jest na płyteczce pod napędem i raczej ciężko jest to obmierzyć podczas próby odczytu, a mój oscyloskop, to zabawka z Ali za kilkadziesiąt złotych... Ale dzięki za sugestię - pokombinuję.
  • #11 17928539
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1930
    Jeśli zaiskrzyło na złączu P702 to musiało dojść do jakiegoś zwarcia napięcia zasilającego +5V lub -5V występującego na tym złączu. W wyniku tego mógł też polecieć np. układ U491, jeśli +5V dostało się na linię LDC/LDON.
    Czy w ogóle widać (ostrożnie , patrząc z bezpiecznej odległości pod odpowiednim kątem !!!) że dioda laserowa w głowicy choć na chwilę emituje światło po zamknięciu tacki?
  • #12 17929165
    moolions
    Poziom 10  
    kris8888 napisał:
    Jeśli zaiskrzyło na złączu P702

Tak, zaiskrzyło właśnie na złączu P702, ale dioda w głowicy świeci - co najdziwniejsze dla mnie, dioda ta świeci (i świeciła wcześniej) nawet po wyjeździe karetki poza obrys płyty do stanu spoczynku (w tym napędzie leser nie pozostaje "na początku" płyty, żeby szybko zacząć odtwarzanie, tylko po naciśnięciu STOP lub nie rozpoznaniu płyty wyjeżdża poza obrys płyty, na koniec prowadnicy - jest to wkurzające i trochę dziwne, bo zanim zacznie odtwarzać, to laser musi dojechać do środka płyty pokonując całą długość prowadnicy, co trochę trwa).

U491 odpowiada za przyciski i wyświetlacz, a te działają bez zarzutu...
  • #13 17929222
    kris8888
    Poziom 41  
    moolions napisał:

U491 odpowiada za przyciski i wyświetlacz, a te działają bez zarzutu...

Nie tylko za przyciski i wyświetlacz, ale za całą pracę odtwarzacza. To jest główny mikrokontroler. Linią LDON między innymi steruje pracą diody laserowej. Trochę podejrzane jest to, że ta dioda świeci się nawet po wciśnięciu STOP i przesunięciu się głowicy poza obrys płyty. Moim zdaniem nie powinno to tak działać, ale skoro piszesz, że tak było też wcześniej gdy odtwarzacz cokolwiek czytał to być może ten typ tak ma.
    Nie potwierdziłeś nadal, czy wszystkie napięcia zasilające we wszystkich punktach układu są poprawne.
  • #14 17929239
    moolions
    Poziom 10  
    A może ktoś będzie wiedział, co oznacza komunikat ze znaczkiem "%" na wyświetlaczu w Teac'u - na jednym z laserów postanowiłem trochę pokręcić PR-kami (na KSS-240A są aż trzy, ale bez rezultatu - jeszcze przed "przygodą" z taśmą) i w niektórych przypadkach otrzymałem chyba "dB" na liczniku sekund i "%" tuż obok. W serwisówce nie znalazłem wyjaśnienia tego komunikatu, ale może ktoś z Was kiedyś rozszyfrował, co to za komunikat?

Dodano po 4 [minuty]:

kris8888 napisał:
    Nie potwierdziłeś nadal, czy wszystkie napięcia zasilające we wszystkich punktach układu są poprawne.

Sprawdzałem na stabilizatorach i na tej nieszczęsnej taśmie - są OK, ale pewnie chodzi Ci o to, żeby posprawdzać też, czy dochodzą do każdego ze scalaków?
  • #15 17929282
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    kris8888 napisał:
    Trochę podejrzane jest to, że ta dioda świeci się nawet po wciśnięciu STOP i przesunięciu się głowicy poza obrys płyty.
    Gdyby był to objaw prawidłowej pracy byłbym zmienił zdanie o TEAC'u jako dobrej firmie. Dla mnie jest to objaw uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #16 17929308
    moolions
    Poziom 10  
    398216 Usunięty napisał:
    Dla mnie jest to objaw uszkodzenia.

A co może wpływać na to, że dioda nie jest wygaszana?
  • #17 17929393
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    O ile faktycznie TEAC nie wymyślił sobie jej stałego świecenia (co dla mnie jest całkiem bez sensu - zmniejsza żywotność lasera) to układ nim sterujący, lub sam procek.
    Po mojemu schemat działania powinien być typowy; czyli: po zamknięciu szuflady laser świeci i szuka obecności płyty (odbicia promienia od warstwy płyty), po zlokalizowaniu że płyta jest dopiero próbuje czytać TOC i resztę - w zależności od rozkazu jaki otrzyma z klawiatury sterowania. Jeśli kilkukrotna próba odczytu TOC nie powiedzie się, laser wraca do punktu wyjściowego i gaśnie (bo jaki sens w ciągłym jego świeceniu? Ja nie wiedzę ).
    Tak więc albo laser nie ma emisji laserowej (to, ze się świeci nie oznacza, ze emituje spójne światło - do pewnego momentu mocy laser zachowuje się jak paranormalna LED) - to bym odrzucił skoro próbuje czytać - albo procek nie dostaje odpowiednich sygnałów, albo układ je wzmacniający poszedł się wietrzyć...
    Ponieważ świeci i czyta (próbuje) to raczej nie jest to kwestia sygnałów i ich obróbki, ale sam procek który je błędnie interpretuje - i na przykład zamiast wyłączyć zasilanie lasera w odpowiednim momencie nie robi tego; możne również nie "umieć" odczytać informacji ze ścieżek.
    Trudno jest jednoznacznie określić co jest na pewno, bez znania procedury normalnej pracy (świecenie lasera mogło występować wcześniej jako efekt usterki, lub "ten typ tak ma").
  • #18 17930156
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    moolions napisał:
    A co może wpływać na to, że dioda nie jest wygaszana?

Sprawdź czy na wyjściu procka masz aktywne wyjście opisane zapewne jako LD_ON
  • #19 17931118
    moolions
    Poziom 10  
    Uzytkowinik19 napisał:
    Sprawdź czy na wyjściu procka masz aktywne wyjście opisane zapewne jako LD_ON

OK, no to sprawdziłem wyjście LD_ON (widzę kolega kriss8888 próbował mnie wcześniej nakierować, ale nie zajarzyłem, dopiero Ty wyłożyłeś to dostatecznie łopatologicznie) - chyba jest OK: to znaczy, jak laser zaczyna czytać, to na wyjściu LD_ON (i na 8 pinie P702) mam 5V, a jak laser przestaje czytać, napięcie to przestaje być podawane (spróbuję jeszcze na samym laserze sprawdzić LDC, żeby nie było). Ucieszyłem się, bo U491 jest jeszcze droższy i chyba trzeba by było go zaprogramować przed montażem pod obsługę CD, co już by było raczej ponad moje siły. Sprawdziłem też wszystkie napięcia zasilające na scalakach - wszystkie obecne. Postaram się jeszcze powalczyć z tym oscyloskopem, ale nie wiem, co z tego wyjdzie...
  • #20 17931493
    kris8888
    Poziom 41  
    No to w takim razie mógł jeszcze uszkodzić się U701 jeśli przez przypadek podałeś na jego wyjście napięcie -5V poprzez zwarcie w złączu. Bez wylutowywania wstępnie możesz sprawdzić jego zasilanie +5V i -5V oraz napięcie stałe na wyjściu. Dodatkowo podać jakiś sygnał na wejście i sprawdzić oscyloskopem ten sam, wzmocniony sygnał na wyjściu. Ale najszybciej będzie jak go wylutujesz i zastąpisz oryginałem lub odpowiednikiem (odpowiednio szybki wzmacniacz operacyjny), nie powinien być szczególnie drogi i trudno dostępny.
  • #21 17931501
    moolions
    Poziom 10  
    Panowie, chyba jestem na to za ciemny - podpowiecie, jakie przebiegi i na których nóżkach poszczególnych scalaków powinienem otrzymać na podstawie załączonych datasheet-ów?
    Dodatkowo mam w serwisowce regulację Focus Gain i Tracking Gain, jak na poniższym urazku, ale nie mam generatora (mój oscyloskop może wygenerować tylko kilka przebiegów kwadratowych - np. 1kHz i 10kHz) - czy wystarczy internetowy generator i podpięcie pod wyjście słuchawkowe? Druga kwestia, że mój "zabawkowy" oscyloskop ma tylko jeden kanał, więc ciężko będzie określić to przesunięcie o 90 stopni chyba?
    TEAC VRDS CMK-4 - Brak koncepcji, co go "boli"...gain.jpg (84.69 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Załączniki:
    • CXD2500AQ (U403).pdf (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • uPC813C (U701).pdf (296.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CXA1372S (U402).pdf (712.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UPD75212ACW (U491).pdf (511.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #22 17931520
    moolions
    Poziom 10  
    kris8888 napisał:
    Bez wylutowywania wstępnie możesz sprawdzić jego zasilanie +5V i -5V oraz napięcie stałe na wyjściu.

Jego zasilanie jest OK, a przynajmniej na złączu P702. Do niego jest trudny dostęp, bo jest pod napędem, a taśma lasera króciutka - a jak bym wyjął płytkę spod napędu z podpiętą tylko taśmą pod P702, a nie podpiętymi: taśmą lasera, silniczka karetki i krańcówki, to nic się nie powinno złego wydarzyć? Czy się nie bawić i go po prostu podmienić?

Dodano po 7 [minuty]:

Odkryłem jeszcze, że na pinach 6 i 7 złącza P702 miałem 20 omów rezystancji (czyli te zwarcie było między +5V a -5V), choć je wcześniej czyściłem, ale po ponownym wyczyszczeniu i doprowadzeniu do zerowej rezystancji styku nadal brak poprawy.

Dodano po 38 [minuty]:

OK, udało mi się tego op-ampa U701 pomierzyć - zasilanie do niego dociera, ale na schemacie jest błąd: -5V wchodzi na 4 nóżkę, a +5V na 7 (co by było zgodne z jego specyfikacją), a nie jak na schemacie Teac'a na 8. Jak laser nie czyta, to mam ok. 90mV, a jak czyta to ok. 600mV na wyjściu (nóżka 6/masa).
  • Pomocny post
    #23 17931752
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Odtwarzacz kręci płytą? słyszysz charakterystyczny świst cewek tracking / focus?
    Na wyjściach TE / FE sygnał otrzymasz dopiero w momencie odczytu i czytania płyty, odpowiednio offset +/- 500mV i +100mV
  • Pomocny post
    #24 17931770
    kris8888
    Poziom 41  
    moolions napisał:
    Jak nie laser nie czyta, to mam ok. 90mV, a jak czyta to ok. 600mV na wyjściu (nóżka 6/masa).

No to jest szansa, że nie jest uszkodzony (nie ma stałego napięcia bliskiego +5V lub -5V na wyjściu) . Musisz w takim razie oscyloskopem sprawdzić co widać na jego wyjściu.
    Sygnał wyjściowy z U701 masz też dostępny na styku 5 gniazda testowego TP.1 (na płytce SERVO)
  • #25 17932094
    moolions
    Poziom 10  
    Uzytkowinik19 napisał:
    Odtwarzacz kręci płytą? słyszysz charakterystyczny świst cewek tracking / focus?

Tak, kręci, słychać świst, ale głowica tak jakby nie mogła znaleźć "początku płyty" - co chwilę odjeżdża dalej od środka płyty, świszcze i tak w kółko... aż wreszcie cofa się znów do początku, świszcze i się poddaje...
    kris8888 napisał:
    Sygnał wyjściowy z U701 masz też dostępny na styku 5 gniazda testowego TP.1 (na płytce SERVO)

Wiem, że na 5 pinie TP1 powinien być ładny sygnał RF KSS-a w okolicach 1,1-1,2V jeśli laser jest zdrowy, ale właśnie po włączeniu odtwarzacza oscyloskop pokazuje stały sygnał 100mV, a po odpaleniu odtwarzania sygnał skacze poszarpany między 0,5 a 1,0V z częstotliwością ok. 2us.

Dodano po 13 [godziny] 52 [minuty]:

Wiem, wygląda na zesrany laser, być może i ten w miarę odpalający już padł, ale musi chyba być jakaś przyczyna, że nówki miały problemy z wczytaniem TOC i przeskakiwały?
    Dostałem foty z Impela tego ich ori KSS-240A - wygląda, jak precyzyjniej wykonany chińczyk z Allegro z dużą przezroczystą fotodiodą... Chyba szkoda zachodu?
    TEAC VRDS CMK-4 - Brak koncepcji, co go "boli"...IMG_14..jpg (450.48 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. TEAC VRDS CMK-4 - Brak koncepcji, co go "boli"...IMG_14..jpg (1.18 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. TEAC VRDS CMK-4 - Brak koncepcji, co go "boli"...IMG_14..jpg (693.79 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #26 17933080
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Kilka razy miałem podobny problem - co prawda w Denonie, ale efekt taki sam; Po wymianie lasera na "zamiennik" przeskakiwanie w dziwnych miejscach na płycie, czasem brak odczytu TOC, a czasem brak odczytu ze ścieżek muzycznych (mimo, że TOC wczytany prawidłowo). Co ciekawe - szybko lokalizował płytę, szybko odczytywał TOC i również szybko (jeśłi już) wyszukiwał początek nagrania (dowolnego w kolejności) i zaczynał odczyt.
    Po wymianie na oryginalny ze starych zapasów SONY - odtwarzacz ruszył jak by nigdy nic i do dziś (czyli od ok. 3-4 lat) pracuje bez zająknięcia.
    Podejrzewam, że powodem jest niezbyt precyzyjne justowanie optyki w "podróbkach" co w połączeniu z (być może ) nazbyt rygorystycznym ustawieniem parametrów samego odtwarzacza powodowało problem. Nadmienię, ze te same klasery "podróbki" w innych odtwarzaczach pracowały poprawnie (i pracują do dziś).
    Opakowanie z Impela na oryginał nie wygląda, reszta bardzo podobna.
  • #27 17933180
    moolions
    Poziom 10  
    398216 Usunięty napisał:
    Opakowanie z Impela na oryginał nie wygląda, reszta bardzo podobna.

Z tego, co wiem, to oryginał powinien mieć czarną fotodiodę i duże szare pudełko z wyraźnym logo Sony i plombą na zamknięciu. Już dużo wcześniej zastanawiałem się (przed tymi chinolami) nad kupnem zdrowego dawcy, ale grom wie, czy w środku już nie siedzi chińczyk, a rzadko kto chce wysyłać foty środka.

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

Poprosiłem o zdjęcie spodu tego lasera - zapowiada się dobrze:
    https://allegro.pl/oferta/transport-sony-kss-240a-7876701389

Dodano po 22 [minuty]:

398216 Usunięty napisał:
    Po wymianie na oryginalny ze starych zapasów SONY - odtwarzacz ruszył jak by nigdy nic i do dziś (czyli od ok. 3-4 lat) pracuje bez zająknięcia.

Tyle, że mój znajomy zapakował do identycznego odtwarzacza chińczyka z Allegro i śmiga jak ta lala... a u mnie (co prawda kupiłem u innego sprzedawcy) ni chu-chu. Teraz się zastanawiam, czy kupić od tego samego użytkownika (Mediasort - ktoś z Was próbował do czego innego niż Sony?), czy kupić w/w używkę, jak się okaże oryginałem. Co radzicie?

Dodano po 3 [godziny] 43 [minuty]:

Wiem, że to może być trywialne dla niektórych z Was, ale chciałem się upewnić, czy jest jakaś procedura montażu głowicy KSS-240A? Wiem, że niektóre lasery mają zworkę, którą odlutowujemy dopiero po podpięciu taśmy (co też mnie zdziwiło, bo wydawało mi się, że zworkę się ściąga przed montażem). W KSS-240A niema fabrycznej żadnej zworki, ale jest jakby jedno wolne miejsce na element SMD - może tu trzeba zalutować zworkę na stałe/przy pierwszym podpięciu w to miejsce, a ja tego nie robiłem i stąd problem? Bo cały czas mnie frapuje, jak to możliwe, że te nowe chińskie lasery nie chcą funkcjonować poprawnie?
  • #28 17938681
    moolions
    Poziom 10  
    Sytuacja wygląda tak, że kupiłem nowy laser z tego samego źródła, co kolega z takim samym odtwarzaczem i na tym laserze odtwarzacz też nie wczytuje TOC... rozkręca płytę raczej do za dużych obrotów i na 5 pinie TP1 (RF) mam stały sygnał 200mV od chwili, gdy laser dojeżdża z miejsca spoczynkowego, a w trakcie świstania cewek nic się nie dzieje (nie tak, jak na tym starym, gdzie przy świstaniu sygnał skacze między 500mV a 1V, ale nie jest to przebieg diamentowy, czy jak to się tam fachowo nazywa).

Dodano po 3 [minuty]:

Ja bym obstawiał, że to U402 CXA1372S albo op-amp U701, który może i coś wzmacnia, ale wprowadza jakieś zakłócenia...

Dodano po 5 [godziny] 44 [minuty]:

kris8888 napisał:
    Dodatkowo podać jakiś sygnał na wejście i sprawdzić oscyloskopem ten sam, wzmocniony sygnał na wyjściu.

Sprawdziłem ten op-amp u701, zapodając mu przebieg kwadratowy z mojego osyloskopka i zasilając go 9V - do 10kHz wzmacnia (100kHz już mam zaokrąglone na tym szajsie), ale z tego co widzę, to ten op-amp ogarnia do 300MHz...
  • #29 18115770
    moolions
    Poziom 10  
    Ostatecznie okazało się, że jednak w tym egzemplarzu musi być założony oryginalny (starsza wersja) KSS-240A bez scalaka na odwrocie płytki z PR-kami i dużą fotodiodą (czyli taki, jak na fotkach otrzymanych z Impela) - po jego założeniu odtwarzacz śmiga jak ta lala...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z odtwarzaczem TEAC VRDS CMK-4, który ma uszkodzony laser KSS-240A. Po wymianie uszkodzonego kółka zębatego i smarowaniu prowadnic, problemem stał się odczyt płyt. Użytkownik próbował różnych zamienników lasera, jednak żaden z nich nie działał poprawnie, co prowadzi do podejrzeń o uszkodzenia w innych komponentach, takich jak taśma łącząca, układy U701, U402 oraz U491. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z pomiarami napięć, sygnałów oraz możliwymi uszkodzeniami, a także znaczeniem oryginalnych części. Ostatecznie, po zainstalowaniu oryginalnego lasera KSS-240A, odtwarzacz zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA