logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston uno 24 mi -zapalnik się nie wyłącza i wyskakuje błąd

raq1987 13 Mar 2010 17:49 9373 21
REKLAMA
  • #1 7824278
    raq1987
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam proszę o pomoc... mam problem z piecem Ariston a mianowicie po włączeniu go zapalnik zapala piec, ale daje iskrę bez przerwy mimo zapalenia się pieca i po kilku sekundach piec się wygasza i wyświetla błąd. Proszę o porady...
  • REKLAMA
  • #2 7824332
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1258
    Trzeba zacząć od wyczyszczenia do błysku elektrody jonizacyjnej . W niej tkwi problem . A może trzeba by ją już wymienić ... ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7824549
    systemgaz
    Poziom 23  
    Ocena: 177
    raq1987 napisał:
    Witam proszę o pomoc... mam problem z piecem Ariston a mianowicie po włączeniu go zapalnik zapala piec, ale daje iskrę bez przerwy mimo zapalenia się pieca i po kilku sekundach piec się wygasza i wyświetla błąd. Proszę o porady...

Warto przejrzeć: elektrody 990436, cena 1 szt. 56,00 i generator 65100552 Sit, cena 1 szt. 88,00 netto. Jak widać kwoty niewielkie. Jeśli to elektroda, to zlokalizuj która z dwóch, stan zużycia i poprostu ją lub je wymień.
  • #5 7824707
    raq1987
    Poziom 10  
    Dzieki wielkie za rady od jutra zabiore się za rozkręcanie pieca i sprawdzanie...

Dodano po 1 [minuty]:

A moglibyście mi napisać gdzie moge dostać taką elektrode i generator ??
  • REKLAMA
  • #7 7828675
    raq1987
    Poziom 10  
    Witam ponownie, najświeższe informacje z prób naprawienia pieca... niestety wyczyszczenie elektrod nic nie pomogło... a generator który podaje iskrę do elektrody podaje ją nieustannie nawet po odpaleniu pieca aż do momentu pokazania się błędu... Powiedzcie jak można sprawdzić ten generator...
  • #8 7830004
    serwisant73
    Generator sobie podaruj , jest ok. Napisz ,czy palnik zapala się i gaśnie , czy wcale . Należy teraz przyjrzeć się zespołowi gazowemu . Sprawdzić cewki elektrozaworów , zmierzyć ciśnienia , wykonać ewentualne regulacje ... Ale to już zadanie dla serwisu . Potrzeba odpowiednich narzędzi i troszkę części i umiejętności .
  • #9 7830541
    raq1987
    Poziom 10  
    To jest tak... włączam piec do prądu i on się normalnie zapala z tym że iskra jest podawana bez przerwy tak jak by piec nie widział że już odpalił i po kilku sekundach wyskakuje błąd tej zapalarki. Próbowałem zamieniać elektrody bo tam są dwie jedna do zapalania druga do wykrywania ognia i na obydwóch się tak samo zachowuje. Wyciągana była także cała płytka i sprawdzał ją elektronik, powiedział że z nią jest wszystko w porządku.
  • #10 7830674
    mirrzo

Ocena: 2609
    Jeżeli płyta OK, czyli błąd jonizacji. Skoro nie pomogło czyszczenie elektrody, sprawdź jeszcze połączenia elektryczne, a potem wymień elektrodę.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #11 7831815
    serwisant73
    A jednoznacznie będzie można określić vzy elektroda jest dobra ,jeśli zmierzysz prąd jonizacji. Wykonaj pomiar i napisz jaki wynik .
  • #12 7832104
    fatum1976
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    w/w objawy to ewidentna elektronika. Kilka razy zdarzał mi się ten problem u klientów. Najczęściej uszkodzeniu ulega dioda przy wyjściu cz. jonizacji na płycie lub transoptor sterujący jonizacją. Pozdrawiam
  • #13 7833854
    serwisant73
    Odważna diagnoza . Tak na odległość...?
  • #14 7844968
    Janusz Adamek
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Sprawdź też podłączenie zasilania do pieca. Czasami tak się dzieje jak zamienisz fazę z zerem.:D:D:D:D:D:D
  • #15 10297287
    silvasilva
    Poziom 1  
    Witam. Użytkuję piec Ariston Uno 24 MFFi. Jest problem z zapłonem. Piec jest bardzo kapryśny. Potrafi pracować bez zarzutu kilkanaście godzin, a czasem w ciągu kwadransa wyłączyć się kilka razy. Zapala się wtedy standardowo czerwona kontrolka. Był pan serwisant (autoryzowany), ale nic nie poradził. Załamka, bo zima idzie, pieca nie możemy ciągle resetować, a ratunku z nikąd :(
    Co zrobić?
  • #16 10297401
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 753
    Wypucuj elektrodę jonizacyjną i sprawdż czy jest ogrzewana płomieniem
  • #17 10345360
    Saraceni
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam, Sprawdź napięcia na na zenerze przy kondensatorze oznaczonym jako „ C901” czy jest napięcie 6,2V jeżeli jest napięcie to prawdopodobnie nie masz sterowania na bazie tranzystora oznaczonego jako Q900 (BC327). Spowodowane jest to główne uszkodzeniem kondensatora oznaczonego jako C900 lub C901, oba mają wartość 10nF. Jest to standardowa usterka w tych piecach wynikająca z przepięć w sieci 230V. Po naprawie radze zastosować listwę filtrującą napięcie zasilania pieca.

Pozdrawiam serwisantów aristona, koszt naprawy 0,70 zł nowa płyta średnio 700zł + montaż serwisanta.
  • REKLAMA
  • #18 10492104
    saucio
    Poziom 2  
    Witam,

Miałem taki sam problem z piecem tyle że Ariston Microsystem 10. Piec zapalał iskrownik podawał iskrę cały czas przez ok 6 sekund po czym wywalał błąd i wszystko gasło.
    Rozwiązanie problemu proste, tak jak napisał Janusz Adamek wystarczyło obrócić wtyczkę. 2 godziny zabawy i rozebranie połowy pieca.
  • #19 12399990
    ar_j
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Niedawno w kotle Ariston Uno miałem nasilający się z czasem problem wchodzenia w blokadę, z zapaloną czerwoną diodą. Podczas pracy słychać było przeskoki iskry pomimo działającego palnika. Powodem był niesprawny układ jonizacyjnej kontroli płomienia, dokładnie zaś kondensator MKP 0,1uF ~275V, który w bardzo znacznym stopniu utracił pojemność. Kondensator ten jest oznaczony jako C903 i znajduje się na płycie sterownika poniżej transformatora. Po wymianie kondensatora problem ustąpił.
  • #20 12938876
    eles12
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Zdecydowanie wystaczy zamiana kabli we wtyczce.
  • #21 20071143
    ad4mo86
    Poziom 1  
    ar_j napisał:
    Niedawno w kotle Ariston Uno miałem nasilający się z czasem problem wchodzenia w blokadę, z zapaloną czerwoną diodą. Podczas pracy słychać było przeskoki iskry pomimo działającego palnika. Powodem był niesprawny układ jonizacyjnej kontroli płomienia, dokładnie zaś kondensator MKP 0,1uF ~275V, który w bardzo znacznym stopniu utracił pojemność. Kondensator ten jest oznaczony jako C903 i znajduje się na płycie sterownika poniżej transformatora. Po wymianie kondensatora problem ustąpił.

Jesteś moim bohaterem! Miałem identyczny problem z kotłem ariston ACQUA MGENUS PLUS. Iskrownik mimo zapłonu nadal podawał iskrę a po pewnym czasie wyświetlał się błąd P 01. dwóch fachowców go oglądało, jeden zabrał płytę do elektronika, widać że wymienili kilka kondensatorów ale to wspomniany tutaj był powodem kondensator MKP 0,1uF ~275V, Po 18 latach zwyczajnie utracił wymaganą pojemność. Dość łatwo zdiagnozować ten problem ( jak już się wie dzięki ar_j :) ) gdyż do wyskoczenia błędu i przerwania pracy potrzeba coraz więcej czasu im dłużej piec jest włączony ( ja radziłem sobie w zimę wypinając go z sieci ) Z racji małej dostępności wspomnianego komponentu wymieniłem go na MKP 0,1uF ~305V, również działa bez zarzutu. W moim piecu był oznaczony jako C903 Ariston uno 24 mi -zapalnik się nie wyłącza i wyskakuje błąd
  • #22 20817588
    gibany3
    Poziom 10  
    ar_j napisał:

Miałem dokładnie taki sam problem ze swoim kotłem Ariston UNO - do wczoraj. Dzięki wielkie za podpowiedź, po wymianie tego kondensatora problem zniknął. Dodam jeszcze, że jako pierwsze wyczyściłem elektrody jonizacyjne na błysk jak ktoś wyżej sugerował oraz zamieniałem przewody we wtyczce, jednak nic to nie pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Ariston Uno 24, w którym zapalnik działa nieprzerwanie mimo zapalenia się pieca, co prowadzi do wyświetlenia błędu. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym czyszczenie elektrody jonizacyjnej oraz sprawdzenie połączeń elektrycznych. W przypadku braku poprawy, zaleca się wymianę elektrody lub sprawdzenie kondensatorów na płycie sterującej, które mogą być uszkodzone. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na kondensator MKP 0,1uF ~275V jako częsty problem w takich piecach. Wskazówki obejmują również zamianę przewodów we wtyczce oraz sprawdzenie układu gazowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA