Witam proszę o pomoc... mam problem z piecem Ariston a mianowicie po włączeniu go zapalnik zapala piec, ale daje iskrę bez przerwy mimo zapalenia się pieca i po kilku sekundach piec się wygasza i wyświetla błąd. Proszę o porady...
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamraq1987 napisał:Witam proszę o pomoc... mam problem z piecem Ariston a mianowicie po włączeniu go zapalnik zapala piec, ale daje iskrę bez przerwy mimo zapalenia się pieca i po kilku sekundach piec się wygasza i wyświetla błąd. Proszę o porady...
ar_j napisał:Niedawno w kotle Ariston Uno miałem nasilający się z czasem problem wchodzenia w blokadę, z zapaloną czerwoną diodą. Podczas pracy słychać było przeskoki iskry pomimo działającego palnika. Powodem był niesprawny układ jonizacyjnej kontroli płomienia, dokładnie zaś kondensator MKP 0,1uF ~275V, który w bardzo znacznym stopniu utracił pojemność. Kondensator ten jest oznaczony jako C903 i znajduje się na płycie sterownika poniżej transformatora. Po wymianie kondensatora problem ustąpił.
ar_j napisał:Niedawno w kotle Ariston Uno miałem nasilający się z czasem problem wchodzenia w blokadę, z zapaloną czerwoną diodą. Podczas pracy słychać było przeskoki iskry pomimo działającego palnika. Powodem był niesprawny układ jonizacyjnej kontroli płomienia, dokładnie zaś kondensator MKP 0,1uF ~275V, który w bardzo znacznym stopniu utracił pojemność. Kondensator ten jest oznaczony jako C903 i znajduje się na płycie sterownika poniżej transformatora. Po wymianie kondensatora problem ustąpił.