logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI K8T - Płyta główna nie działa po wgraniu niewłaściwego BIOS-u, co robić?

DjExit 13 Mar 2010 21:31 2836 13
REKLAMA
  • #1 7825482
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Witam. Jak w temacie, oficjalny bios ze strony producenta, flashowanie i checksum wszytko w pełni OK, ale po restarcie płyta martwa.. Okazało się niestety, że wgrałem bios od innej wersji tej samej płyty! ;( To samo oznaczenie, jakaś minimalna różnica a w wyglądzie tylko kolor jednego slotu PCI wskazuje na inną wersję.. Program do flashowania nie zasygnalizował niczym że próbuje wgrać biosa z innej płyty mimo że nie użyłem żadnych opcji w stylu "force", normalne flashowanie. Płyta nie próbuje wczytać nic z żadnego nośnika (niektóre płyty w razie nieprawidłowego biosa próbują odczytać z cd). Karta diagnostyczna pokazuje kod POST "D0" co AMI opisuje jako "Early Boot Strap Processor (BSP) initialization like microcode update, frequency and other CPU critical initialization. Early chipset initialization is done.". Jestem ugotowany bo to komputer klienta :( Co mogę jeszcze zrobić z tym fantem ? Kość biosu jest przylutowana bez podstawki co wyklucza zewnętrzny programator... Błagam o pomoc.

Tutaj info, manual itp:
    http://pl.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&prod_no=588
  • REKLAMA
  • #2 7825652
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Wgraj właściwy bios, co powinieneś zrobić od razu, no ale cóż - skoro robi się takie błędy to trzeba to teraz poprawić !
  • #3 7825664
    DjExit
    Poziom 23  
    No ale jak wgrać poprawny bios skoro płyta nie wstaje ? Niestety, błędy każdemu się zdarzają, Oznaczenia i wygląd płyty się zgadzały a dopiero później doszedłem, że ta sama płyta ma dwie minimalnie różniące się wersje..
  • REKLAMA
  • #5 7825971
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Jeżeli płyta jest kompletnie martwa, to musisz wylutować kość, i zaprogramować ją w programatorze.
  • REKLAMA
  • #6 7825974
    neophyte
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Ubiłem tak raz płytkę MSI, skończyło się na wylucie kości i zaprogramowaniu w programatorze. Przy okazji płyta dostała ładną podstawkę PLCC32.

Dodano po 2 [minuty]:

MSI Live Update to jest mega porażka, ten soft ściąga i wgrywa BIOSy od innych modeli płyt.
  • #7 7826009
    scrabypl
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    neophyte napisał:

MSI Live Update to jest mega porażka, ten soft ściąga i wgrywa BIOSy od innych modeli płyt.

A to Ty aktualizujesz biosa spod windy?
  • #8 7826077
    neophyte
    Poziom 31  
    Ja akurat flashuję z dyskietki ale sednem sprawy jest fakt, że Live Update ściągnął BIOS od innego modelu, o czym się dowiedziałem dopiero po flashowaniu.
    Live Update oprócz pobierania BIOSów ma też możliwość flashowania pod Win i znam jeszcze "parę" osób które sobie z jego pomocą załatwiły płyty i nie ważne jak flashowały - ważne, że nieprawidłowym wsadem.
  • REKLAMA
  • #9 7826241
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    No dobra to jaki dokładnie model płyty masz
    MSI K8T Neo-F MSI K8T Neo-FSR/K8T Neo-FIS2R to jaki zdecyduj?
  • #11 7826339
    neophyte
    Poziom 31  
    Niestety w takim wypadku raczej tylko lutownica i programator.
    Ew. lutownica i Hotflash na innej płycie.
  • #12 7827648
    DjExit
    Poziom 23  
    Chyba kupię Willema, poczytałem o nim i fajna sprawa, można programować prawie wszytko. Jedyna sprawa to to że cena jest zaporowa trochę, taniej jak 260 nie znalazłem. Jest może jakiś odpowiednik, albo Willem w formie zestawu do samodzielnego montażu ? No i jeszcze pytanie czy będę w stanie odlutować EEPROM z płyty zwykłą transformatorówką albo kolbową ?
  • #13 7828934
    neophyte
    Poziom 31  
    Malutka oporówka z cienkim grotem albo hotair.
    Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, lub nie czujesz się na siłach a zależy ci na płycie to oddaj do wylutu np w jakimś komisie GSM.
  • #14 7834447
    kolesgit91
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Jak masz jeszcze gwarancję (choć wątpię )to ją oddaj-wiem tego typu usterki są uznawane...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą główną MSI K8T Neo2-F, która przestała działać po wgraniu niewłaściwego BIOS-u. Po flashowaniu płyta nie uruchamia się, a diagnostyka wskazuje kod POST "D0", co sugeruje problemy z inicjalizacją procesora. Użytkownik nie może wgrać poprawnego BIOS-u, ponieważ kość BIOS-u jest przylutowana, co uniemożliwia użycie zewnętrznego programatora. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym wylutowanie kości i zaprogramowanie jej w programatorze, a także ostrożność przy używaniu narzędzi takich jak MSI Live Update, które mogą pobierać BIOS-y od innych modeli. Użytkownik rozważa zakup programatora Willem, ale ma wątpliwości co do odlutowania EEPROM-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA