logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB Sunker Elite One – brak odbioru po wymianie LC7185 i kwarcu, co sprawdzić?

bitters 14 Mar 2010 13:09 1145 10
REKLAMA
  • #1 7827941
    bitters
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    witam.radyjko chodziło bez problemowo az do tej pory,na wyświetlaczu na przykład kanału 13 miałem 18 po prostu zapalały sie dodatkowe segmenty led,kolega miał takie radio z tym że z pękniętą płytą więc postanowiłem przełożyć lc 7185 niestety po wymianie radio zamilkło nie wiem jak z nadawaniem ale odbioru nie było jak skręciłem sq na minimum to słyszalne jest lekkie pukanie,wróciłem do poprzedniego scalaka jest to samo,przy wymianie ułamała mi sie jedna noga od kwarcu ale wymieniłem go z tej pękniętej płytki i tez nic,nie wiem od czego zacząć ,napięcia na końcówce są ok.proszę o pomoc nie wiem od czego zacząć

Słyszałeś kiedyś o interpunkcji? A może coś Ci się obiło o uszy, że zdania zaczynamy wielką literą? Popraw to. /c2h5oh/
  • REKLAMA
  • #2 7836598
    bitters
    Poziom 14  
    czy nikt nie może mi pomóc?!?!?!

Moderator już upomniał Ciebie z regulaminu pkt. 11.1 .
    Dodam jeszcze regulamin pkt. 15 .

Proszę poprawić tytuł i wpis oraz przeczytać sam regulamin elektrody.pl,
    Bo temat poleci do KOSZA. [SP5ANJ]
  • #3 7837006
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Poszukaj w sieci noty aplikacyjnej do układu syntezy i zgodnie z nim sprawdź napięcia i jeśli masz czym pracę generatora. To na początek.
  • REKLAMA
  • #4 7837500
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    Witam , to może być sporo rzeczy... na początek sprawdzć główne zasilanie 8V, połączenie z kwarcem(dławik?), zasilanie wyświetlacza (zen.8,2 V) ...
  • #5 7837788
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    bitters napisał:
    ... na wyświetlaczu na przykład kanału 13 miałem 18 po prostu zapalały sie dodatkowe segmenty led

Segmenty a do g w wyświetlaczu, sterowane są z IC LC7185.
    Jeżeli matryca w LC7185 padła to IC do wymiany. :cry:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 7907982
    bitters
    Poziom 14  
    w radiu raz był szum raz nie,w tej chwili kompletna cisza,na nodze 10 kia7217 mam 12,5 v,podmieniłem scalak to samo,ręce mi juz opadają,proszę o pomoc

Regulamin pkt. 6 . [SP5ANJ]
  • #7 7911918
    danieldaniel47
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam.

Posprawdzaj napięcia zasilające musi wszystko dochodzić tam gdzie powinno.
    Sprawdź czy drga kwarc 10.240MHz, sprawdź czy drga heterodyna.

W "zerach" kwarc powinien drgać na 10.238MHz.
  • REKLAMA
  • #8 7912049
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    bitters napisał:
    w radiu raz był szum raz nie,w tej chwili kompletna cisza,na nodze 10 kia7217 mam 12,5 v,podmieniłem scalak to samo,ręce mi juz opadają,proszę o pomoc

Napięcie na nóżce 10 w KIA7217AP powinno wynosić połowę napięcia zasilania czyli +6,5V (około).
    Na nóżce 1 jest pełne napięcie zasilania.

Przypomnę tylko, że dawną "bolączką" tych układów było to, że sprowadzono partię układów z pomylonymi stronami (czytaj : nóżka 1 z 10 i odwrotnie). Były one sprawne ale ktoś pomylił się w produkcji. :D
    Oczywiście również pojawiły się podróbki KIA7217 w innej obudowie. :cry:

----

Powrócę jeszcze do wpisów moderatorskich .

Proszę o poprawienie wpisów i jeżeli odpowiesz na te posty w tym temacie, to proszę uwzględnić regulamin pkt. 15.
    Jeżeli zapomnisz o regulaminie - to cały temat automatycznie leci do KOSZA.

----

Pozdrawiam.
  • #9 7912890
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Tak czytam post kolegi i nie widzę żadnego związku z KIA więc nie tam należy szukać. Przyjrzyj się się dokładnie jak wlutowałeś ten układ, czy nie masz zwarć.
    Cytat:
    ułamała mi sie jedna noga od kwarcu ale wymieniłem go z tej pękniętej płytki i tez nic
    i tu może być pies pogrzebany bo jeśli płytka pękła z jakiegoś powodu to prawdopodobnie kwarc również się potłukł. Inna sprawa że ta synteza wymaga szczególnie ostrożnego lutowania.
  • #10 7913393
    bitters
    Poziom 14  
    Witam.Chciałem sprostować moje radio było ok tylko kolegi było z pęknietym drukiem z którego podstawiłem lc 7185 i stał się cisza,przełożyłem z powrotem i nadal cisza,chociaz wcześniej szumiało,pomierzyłem kia i na 10 nodze mam 12,5 wymieniłem ten układ i nadal to samo,i co dalej ?????
  • #11 7959064
    bitters
    Poziom 14  
    witam.temat zamykam radyjko śmiga,problem rozwiązany - zimne luty

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 6 i 15.
    Ze względu na uporczywe olewanie poleceń moderatorów, temat przenoszę do kosza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem CB Sunker Elite One, które przestało odbierać sygnał po wymianie układu LC 7185. Początkowo radio działało, ale na wyświetlaczu pojawiły się błędne segmenty LED. Po wymianie scalaka radio zamilkło, a pomiary napięć wskazywały na poprawne wartości. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie napięcia zasilania, połączeń z kwarcem oraz ewentualnych zimnych lutów. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez naprawę zimnych lutów, co przywróciło funkcjonalność radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA