logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć nowe gniazdo trójfazowe w starym budynku z 4-żyłowym kablem?

dymek1000 16 Mar 2010 20:57 2448 1
  • #1 7839470
    dymek1000
    Poziom 2  
    Witam,

w starym budynku ma być urządzony koncert, do tego potrzebne jest gniazdo trójfazowe. W piwnicy jest stare, metalowe gniazdo trójfazowe, które ma cztery bolce, więc dzisiejsze wtyczki trójfazowe nie pasują. Postanowiłem więc zamontować nowe. Po zdjęciu starego gniazda okazało się, ze kabel ma tylko cztery żyły(czarną R, brązową S, niebieską T, lub I...napis na gniazdu był nieczytelny... i żółto zieloną..tam oznaczenie było zupełnie nie czytelne). Na trzech było napięcie(czarny, brązowy i niebieski), było to sprawdzane próbówką. Oprócz tego w starym gnieździe, kabel żółto zielony podłączony był do jednego z bolców i do obudowy. W zamontowanym nowym gnieździe, podlączyliśmy czarny, brązowy i niebieski kabel do faz L1, L2, L3. kabel zółto zielony podłączylismy do ZERA(N). dorzuciliśmy jeszcze piąty przewód do uziemienia. Jako że w budynku jest stara instalacja, uziemienie podłaczyliśmy do MINUSA sąsiedniego, normalnego gniazda 230V. (Szukalismy we wszystkich gniazdach jakiegos kabla z uziemieniem, ale wszędzie uziemienie było podłączone do MINUSA) więc tak też podłączyliśmy uzieminie z nowego gniazda trójfazowego.

W związku z tym, że nie znalazłem w wyszukiwarce odpowiedzi, która rozwiązała by mój problem, proszę o pomoc.

pozdrawiam

Prosiłem o zapoznanie się z regulaminem. Szczególnie z punktami 8.1, 11, 11.1, 14. Za następny niepoprawiony post otrzymasz ostrzeżenie. Kosz. [retrofood]
  • #2 7839577
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Sprawdź sobie miernikiem jakie masz napięcie między fazą a zerem. Lepiej się upewnić ,bo czasem można się bardzo zdziwić. Na pewno przewód w barwie ochronnej pełni funkcje NPE czyli po prostu dwa w jednym przewód zerowy i uziemienie.
REKLAMA