Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamModerowany przez retrofood:Post nie jest pomocny. Podpowiedź jest błędna. Prawidłowe podłączenie należy wykonać po wizji lokalnej na miejscu.
Koderr napisał:To, że przewodów jest 4 nie ma znaczenia.
Przed rozpięciem sprawdź dokładnie na starym gniazdku jak są wpięte. Który z którym na tę samą szynę i która z szyn jest zmostkowana z kołkiem.
W nowym podłącz tak samo. Choć jeśli nie czujesz się na siłach poproś kogoś, kto ma o tym pojęcie, zrobi to w kilka minut za 1 piwko i będzie po problemie.
Pamiętaj że 230V które mamy w gniazdkach może zabić.
zaspartylion napisał:...chyba nie podłączyłem żadnego kabla na kolkek. Czy to duże niebezpieczeństwo? Mogę tak zostawić sprawę? Ewentualnie, czy wystarczy, że kupię specjalny śrubokręt którym zbadam czy ma kołku jest faza i sprawdzę kołki w całym mieszkaniu.
kkas12 napisał:Ok, dzwonię jutro do elektryka. Dziękuję za szybką odpowiedź!zaspartylion napisał:...chyba nie podłączyłem żadnego kabla na kolkek. Czy to duże niebezpieczeństwo? Mogę tak zostawić sprawę? Ewentualnie, czy wystarczy, że kupię specjalny śrubokręt którym zbadam czy ma kołku jest faza i sprawdzę kołki w całym mieszkaniu.
To jest błąd, który może okazać się błędem zagrażającym życiu.
Więc w żadnym wypadku nie można tego tak zostawić.
Żaden "specjalny" śrubokręt ci nie pomoże, ponieważ wskaże tylko brak napięcia na styku ochronnym a nie potwierdzi istnienia ochrony.
Znajdź odpowiednią osobę która doprowadzi instalację do stanu pozwalającego na jej bezpieczne użytkowanie.
zaspartylion napisał:Ok, dzwonię jutro do elektryka.