logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zasilanie w aparacie cyfrowym? Li-Ion czy baterieAA?

Kolorowa 18 Mar 2010 07:31 3573 4
REKLAMA
  • #1 7845836
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Mam pytanie dotyczące formy zasilania aparatu. Co jest lepsze, baterie/akumulatorki AA, czy akumulator Li Ion?
    Czy opcja wizjera optycznego jest potrzebna i warto ją mieć? np w chwilach kiedy musimy oszczędzać baterię.

Do wyboru mam:
    Sony Cyber - Shot DCS W80
    Sony Cyber - Shot DCS S730

i jeszcze ostatecznie
    Aparat cyfrowy Canon A510 (wizualnie jednak znacznie gorszy od modeli Sony)

Który aparat byście wybrali?

Różnią się właśnie formą zasilania i obecnością wizjera.
    Zasilanie na baterie AA jest wygodniejsze, ponieważ zawsze można wymienić, jak się jest poza domem. Większość modeli ma jednak zasilanie na specjalne akumulatorki... Co o tym myślicie?

Zaznaczam, że potrzebuję aparatu do codziennego, zwykłego, użytku. (Wycieczki, imprezy, itp.)
  • REKLAMA
  • #2 7845988
    mayekk
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Ja zawsze bylem zwolennikiem AA - w razie problemu mozna kupic w kiosku, akumulatorki AA sa tez duzo tansze niz firmowy akumulator danego producenta. Do tego zawsze mozna kupic sobie drugi komplet akumulatorow AA i miec na wszelki wypadek (w ladowarce mozna ladowac przeciez 2 lub 4 szt.).

Co do wizjera optycznego to jest kwestia na ile chcesz sie zaglebiac w funkcje aparatu - na cyfrowym oprocz samego obrazu mozna wyswietlic sobie i zmieniac opcje aparatu (moc lampy, balans bieli, iso, czas naswietlania itp.) na optyczym juz nie wszystko - ale to mocno zalezy od producenta sprzetu.
  • REKLAMA
  • #3 7862255
    rort_
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Z konieczności kupiłem Li-ion do mojego Sony i po roku szlag je trafił. Dodam że były to oryginały Sony. Poprzednie które kupiłem z aparatem wytrzymały 3 lata. Te nowe miały niby wiekszą pojemność, nowsza technologia, a tu lipa. Słyszałem kiedyś, że Li-ion mogą pracować pod większym obciążeniem. Jak do mojego Soniacza awaryjnie włożyłem nowe baterie AA, to wytrzymały 5 zdjęć z lampą.
  • REKLAMA
  • #4 7862605
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    Tylko i wyłącznie standardowe akumulatory NiMH w typorozmiarze AA. Dlaczego?
    - są niedrogie i łatwo dostępne,
    - w przypadku wymiany lub dokupienia "rezerwy" nie jesteś skazana na zakup drogiego dedykowanego akumulatora.
  • #5 7864919
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Słyszałam już dużo różnych opinii o tym, który rodzaj zasilania jest lepszy. Ostatecznie zdecyduje się chyba na standardowe baterie paluszki AA.
    Przekonało mnie to, że zawsze można je mieć pod ręką, nawet w środku lasu na wycieczce. Wybiorę więc pierwszy model aparatu cyfrowego SONY. Dziękuję bardzo za cenne wskazówki. Poinformuje ostatecznie ile takie baterie trzymają, jak tylko je wypróbuje.
REKLAMA