logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop IBM 2373 - pionowe linie na matrycy, obraz na zewnętrznym OK

AWJR1951 18 Mar 2010 10:02 1962 3
REKLAMA
  • #1 7846218
    AWJR1951
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Witam,laptop który wyżej wymieniłem miał zaniki obrazu i zachowywał się jak by coś w matrycy nie łączyło jak się docisnęło tylnią klapę to obraz powracał na chwilę.Postanowiłem ściągnąć tylnią część matrycy i docisnąć wtyk łączący matrycę z resztą laptopa po tej operacji, laptop wyświetla dziwne pasy chociaż tło pulpitu jest niebieskie co dziwne, jak ruszam myszką to pas środkowy widoczny na fotce się przemieszcza a boczne pasy to odbicia ikon na pulpicie.Obraz na monitorze zewnętrznym jest wyświetlany bez żadnych pasów.
    Proszę o pomoc co dalej robić.
    Pozdrawiam.

Laptop IBM 2373 - pionowe linie na matrycy, obraz na zewnętrznym OK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7846277
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 252
    Mogę Ci tylko powiedzieć że miałem niedawno laptopa , który tak samo się zachowywał tylko paski były poziomo. Okazało się że to nie taśma lub jej złącza lecz tasiemki matrycy, które są razem zespolone z matrycą (nie do wymiany ). Zostało tylko wymienić całą matrycę. Spróbuj poruszać właśnie tymi tasiemkami o ile w twoim laptopie jest tak to rozwiązane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7846435
    frontier
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witux napisał:
    Mogę Ci tylko powiedzieć że miałem nie dawno laptopa , który tak samo się zachowywał tylko paski były poziomo. Okazało się że to nie taśma lub jej złącza lecz tasiemki matrycy, które są razem zespolone z matrycą (nie do wymiany ). Zostało tylko wymienić całą matrycę. Spróbuj poruszać właśnie tymi tasiemkami o ile w twoim laptopie jest tak to rozwiązane.

Te tasiemki to Drivery. Usterka w zasadzie nienaprawialna.
  • #4 7846591
    AWJR1951
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Usterkę usunąłem. Okazało się, że była odklejona tasiemka od wtyczki która idzie do matrycy.Podgrzewając hotem jednocześnie dociskając paznokciem taśmę do wtyczki, podłączyłem wtyk i obraz się pojawił bez żadnych pasów.Tak czy tak,tasiemka do wymiany.Wielkie dzięki za naprowadzenie mnie na usterkę.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.
REKLAMA