logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kawasaki ZXR 750L 93r - prośba o pomoc z wiązką elektryczną

ericssoun 18 Mar 2010 14:33 4128 3
  • #1 7847094
    ericssoun
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam!
    Miałem "szlifa" na mojej Kawasaki i niestety motocykl tarł po ziemi prawą stroną, którą biegnie wiązka elektryczna i na asfalcie została praktycznie cała przetarta. Po Oczyszczeniu i doprowadzeniu kabli do porządku, zacząłem je lutować (kolor do koloru). Niestety, w pewnym momencie natrafiłem w klika kabli tak samo oznaczonych i boję się eksperymentować, aby np. nie usmażyć modułu. Poniżej przestawiam fotografie aktualnego stanu wiązki. Z jednej strony (zgodnie z przebiegiem sygnału) pozostały mi 4 kable:

2 x czerwone z cienkim niebieskim paskiem:
    oraz 2 x niebieskie z cienkim czerwonym paskiem:

Natomiast z drugiej strony zostały:
    4 x czerwone z cienkim niebieskiem paskiem:
    oraz 2 x niebieskie z cienkim czerownym paskiem
    Całość wygląda tak:

I teraz tak - czy mogę "na ślepo" spróbować połączyć 2 x niebieskie z cienkim czerwonym z paskiem z drugimi 2 x niebieskie z cienkim czerwonym paskiem?

Jak podejść to tego, że czerwonych z cienkim niebieskim paskiem jest ze strony sygnałowej 2 natomiast z 2 strony 4 (czy mam te 4 zmostkować na 2x2 i też metodą "chybił trafił" połączyć z sygnałowymi)?
    Zdobyłem dzięki uprzejmości pewnego internauty schemat do ZXR 750L jednak niewiele z niego potrafię rozszyfrować. Gdyby ktoś się zdecydował mi pomóc lub był komuś potrzebny: ZXR 750L schemat.pdf

Dodam jeszcze, że po polutowaniu wszystkich kabli poza wymienionymi powyżej:
    - jest iska, motocykl zapala, działa rozrusznik, kierunki, stop, klakson, światła mijania i "długi". Nie ma natomiast pozycji i podświetlenia zegarów.

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc lub sugestie, gdyż sezon tuż za rogiem i chciałbym zacząć składać moją ukochaną japonkę :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
    ericsson
  • Pomocny post
    #2 7847220
    Alfax
    Poziom 28  
    Ocena: 134
    Witam
    Udało mi się znaleźć coś takiego: Link - tu są schematy elektryczne motocykli (przewiń stronę w dół, znajdź Kawasaki i tam swój model). Mam nadzieję, że to ci pomoże :-)
    Do zobaczenia na trasie :-)
  • #3 7848319
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2559
    Instalacjach motocyklowych stosuje się takie rozwiązanie połączeń, że wewnątrz instalacji znajdują się punkty rozgałęzienia. Inaczej mówiąc, zamiast ciągnąć jeden ten sam przewód od jednego konektora do drugiego konektora jak to jest w zwykłych instalacjach, stosuje się punkt "dolutowania" kilku przewodów wewnątrz instalacji.

Wydaje mi się że na taką rzecz natrafiłeś, punkt rozgałęzienia jest gdzieś kilkadziesiąt centymetrów w jedną lub drugą stronę instalacji i te poszczególne przewody idą sobie już do wybranych celów. Przewody można podłączyć razem ze sobą. Popatrz uważnie, zrozum schemat instalacji elektrycznej i konstrukcję wiązki to będziesz wiedzieć do czego lecą poszczególne przewody.
  • #4 7850798
    ericssoun
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzięki Wam obu za odpowiedzi!
    Osobne podziękowanie dla Alfax'a, za link w którym znalazłem bardzo wyraźny schemat - z nim już powinienem sobie poradzieć ;)

Pozdrawiam i do zobaczenia gdzieś na trasach!
REKLAMA