logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wiązki elektrycznej do motocykla cross enduro

abewis08 17 Kwi 2022 20:28 1053 4
REKLAMA
  • #1 19982488
    abewis08
    Poziom 2  
    Witam, mam problem... Całkiem niedawno robiłem przegląd wiązki elektrycznej do świateł, przełączników itp. w moim enduro a dokładniej KTM LC2 125 i okazało się, że totalnie jest podrutowana i wszędzie gdzieś były pourywane przewody oraz nie działały wszystkie światła itp.
    Postanowiłem, że wyjmę całą elektrykę z motocykla i stworzę nową, lecz szybko okazało się, że ludzie z moich okolic chcą za roboczogodzinę 120zł, więc pomyślałem że to ciut za dużo i spróbuję sam zrobić wiązkę ale do końca nie wiem jak to podpiąć.. Chodzi mi o podłączenie tego na krótko tzn. do potrzebnych rzeczy jak np.: światła, kierunkowskazy, światła stop, klakson, rozrusznik i przy tym ładnie poprowadzić przewody w osłonach.
    Ale przejdę do tego po co piszę ten post. Jest ktoś tu taki co ogarnia temat i stworzyłby mi może jakiś schemat czy coś podłączenia tych rzeczy?
    W internecie nie znalazłem żadnego poradnika czy coś w tym stylu, żeby ktoś pokazał jak to zrobić i dobrze wytłumaczył od a do z.
    Liczę na Waszą pomoc z góry dziena.
  • REKLAMA
  • #2 19982719
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1159
    abewis08 napisał:
    Chodzi mi o podłączenie tego na krótko tzn. do potrzebnych rzeczy jak np.: światła, kierunkowskazy, światła stop, klakson, rozrusznik

Na "krótko"? Czyli jak Według Ciebie? Bez bezpieczników? Bez odpowiednich przekrojów przewodów? Bez końcówek? Bo, przede wszystkim liczy się:

abewis08 napisał:
    przy tym ładnie poprowadzić przewody w osłonach

aby było, działało i szybciej było sprzedać? Dobrze wnioskuje?

Jak Ty to wszystko widzisz?!
  • REKLAMA
  • #3 19982781
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    abewis08 napisał:
    że ludzie z moich okolic chcą za roboczogodzinę 120zł, więc pomyślałem że to ciut za dużo
    Pewnie, powinni robić za piwo. Zanim kogoś obsmarujesz, że drogo, napisz, że nie stać Ciebie na usługę warsztatu. Będzie uczciwiej. Schematy są dostępne w sieci, co chcesz żeby Tobie rysować, schemat to własnie taki rysunek.
  • REKLAMA
  • #4 19982794
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1159
    janosiksik napisał:
    Schematy są dostępne w sieci, co chcesz żeby Tobie rysować, schemat to własnie taki rysunek.

Co z tego, że są jak bez podstawowej wiedzy może więcej szkód narobić niż pożytku?
    Te 120zl/h to jest cena warsztatu, gdzie są koszty utrzymania działalności itd.. Weź pod uwagę że wątek mógł otworzyć chłopak co go nie stać na naprawę (przyznasz się publicznie, że jesteś biedny? wątpię).
    Następnie, jeśli przede wszystkim przeczytałeś mój post, to napisałem aby się określił co i jak.
  • #5 19983162
    abewis08
    Poziom 2  
    Chodzi mi oto żeby oczywiście było to ładnie zrobione na złączki itp w izolacji ale nie wiem jak to zrobić bo nie mam żadnego schematu..
    Ale chyba dam do znajomego i jak się zgodzi to z nim zrobię i się naucze
REKLAMA