logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 605 3.0 12V 1992 brak kontrolki STOP, ściemniacz

marcpol 19 Mar 2010 13:33 1814 3
REKLAMA
  • #1 7851714
    marcpol
    Poziom 20  
    Ocena: 145
    Witam, kupiłem niedawno 605. Auto miało sporo usterek, które powoli usuwam. Nie mogę rozwiązać dwóch problemów:

1. Brak kontrolki STOP, w pierwszej pozycji stacyjki lekko się żarzy, w drugiej nic nie ma. Wcześniej brakowało kontrolki ładowania - winny był spalony rezystor i ścieżka na płytce licznika, po wymianie rezystora i naprawie ścieżki kontrolka działa. Licznik to Jager

2. Ściemniacz. Gdzie jest umieszczony? Co to za układ na mikroprocesorze i 3 tranzystorach w lampce wewnętrznej przedniej? W aucie jest niefabryczny alarm, steruje on oświetleniem, po wciśnięciu przycisku pilota, oświetlenie się zapala i gaśnie po kilku sekundach, ale bez ściemniania, dodatkowo nie da się go włączyć przyciskami lampki, ani włącznikiem lampki na tunelu środkowym.

Przy okazji - czy to normalne - ogrzewanie szyby, siedzeń, thermotronic nie działają przy przekręconej stacyjce w pozycji II (zapłon), a zaczynają po odpalaniu silnika (stacyjka jest nadal w tej samej pozycji)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7851953
    mayekk
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Ogrzewanie szyby, siedzen i thermotronic pobieraja duzo pradu, zatem ich wlaczenie mozliwe jest wtedy, gdy pracuje alternator. Gdyby bylo inaczej to krotki czas pracy tych systemow "na postoju" wykonczylby akumulator raz dwa.
  • REKLAMA
  • #3 7857514
    marcpol
    Poziom 20  
    Ok, dzięki, tak też myślałem.
  • #4 7896576
    marcpol
    Poziom 20  
    http://img706.imageshack.us/img706/2886/introductionsae.gif

Wyżej umieściłem link do schematu licznika, sprawdziłem wszystkie diody - są ok, jak widać kontrolka STOP powinna się palić równolegle z większością innych kontrolek, diody zabezpieczają układ przed paleniem się wszystkich kontrolek, w przypadku zaświecenia jednej (wszystkie są podłączone pod STOP). W pierwszej pozycji kontrolka STOP lekko się żarzy, w drugiej gaśnie.
REKLAMA