logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór radia CB z anteną do auta osobowego do 350 zł - opinie o Alan 121

antol 19 Mar 2010 20:53 6406 6
REKLAMA
  • #1 7853710
    antol
    Poziom 10  
    Witam drogich kolegów.
    Mam do was dzisiaj takie pytanie. Chciałbym zakupić jakieś fajne radyjko CB z anteną do auta osobowego, ale kompletnie nie orientuję się w tej dziedzinie. Mam do przeznaczenia max 350zł z anteną.
    Co powiecie na alan121???
    I czy jak kupię radio z allegro to muszę jeszcze coś z nim robić czy tylko podłączyć i śmigać ???
    Proszę o pomoc. Z góry dzięki pozdrawiam!!!

Poprawiłem.
    [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 7853846
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    Jaka antena na magnes?
    Z tanich polecam wilsona.
    Z radyjek to president np.johnyII lub uniden
  • REKLAMA
  • #3 7854536
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam...
    Dozbieraj i kup radio minimum z:

- regulacją czułości odbiornika RF Gain
    - filtrami NB i/lub ANL
    - wskaźnikiem poziomu sygnału 5 diodowym lub wskazówkowym.
    - emisjami AM/FM

Antena minimum:
    - 1m długości
    - zalecana montażowa, a nie magnesowa
    - producent LEMM, ALAN, SIRIO, PRESIDENT

Radio podłączyć bezpośrednio do akumulatora przez bezpiecznik, kabel antenowy niepozwijany ładnie poprowadzony po kabinie. Zestroić antenę reflektometrem !!!
  • REKLAMA
  • #4 7856840
    stepien2000
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Moim zdaniem najważniejsze w radyjku są filtry NB/ANL ,które chronią przed trzaskami. Może trudno znaleźć radio z anteną za tą kwotę. Ja spróbował bym na Twoim miejscu zalicytować na aukcji używane ,porządne radio z filtrami President Herbert ewentualnie Valery.
    Antena długa i tania SUNKER (podróbki President) ,np148cm
  • REKLAMA
  • #5 7865247
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    Sunker ? to już lepiej wspomniany Wilson dużo łatwiej i lepiej ze strojeniem,nie polecam hastlera.
  • #6 7870167
    stepien2000
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Antena Sunker jest dłuższa o 0,5m. Używam takiej na magnesie,szeroko chodzi, swr 26Mhz do 27,800Mhz mam od 1,1 do 1,9.
  • #7 7870607
    MATTU_113
    Poziom 2  
    Podepne sie pod temat żeby nowego specjalnie nie zakładać :P a co sądzicie o TTI TCB881 i ALAN 48 z tego co czytałem to piszą ze mają ANL. A Ceny to w granicach 270-300zł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje radia CB z anteną do samochodu osobowego w budżecie do 350 zł, z zainteresowaniem modelem Alan 121. W odpowiedziach podkreślono znaczenie filtrów NB/ANL dla jakości odbioru oraz zalecano zakup radia z regulacją czułości RF Gain i wskaźnikiem poziomu sygnału. Proponowane marki to President, Uniden, Alan oraz Lemm, a anteny powinny mieć długość minimum 1m, z rekomendacją montażu zamiast magnesu. Użytkownicy sugerują również rozważenie używanych modeli, takich jak President Herbert czy Valery, oraz anteny Wilson jako lepszej opcji w porównaniu do Sunker. Podłączenie radia powinno być bezpośrednie do akumulatora z odpowiednim zabezpieczeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA