logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór CB radia do 300 zł i anteny do samochodu służbowego na trasę

Epic 03 Maj 2016 15:51 10506 417
Najlepsze odpowiedzi

Jakie nowe CB radio do około 300 zł i jaką antenę wybrać do służbowego auta głównie na trasy, żeby nie kupić słabego zestawu?

W tym budżecie najczęściej polecano nowe Yosan Pro 120 albo Lafayette Atena; jako sensowne alternatywy pojawiały się też Alan 78 Plus Multi i Unimax CB 5288, ale to właśnie Yosan/Atena zbierały najlepsze opinie w tej klasie cenowej [#10426275][#10574892] Do auta na trasę lepiej dołożyć do anteny niż do samego radia: Sirio ML-145 była wskazywana jako najlepsza na wyjazdy, a Sirio AS-100 jako krótsza i nadal dobra opcja, jeśli liczy się niższy profil [#10356916][#10706010] President Teddy z krótką Florida był opisywany raczej jako propozycja dla najmniej wymagających, więc do jazdy trasowej nie jest to najkorzystniejszy wybór [#10445048][#10426275] Jeśli zależy Ci na skuteczności, wybierz dłuższą antenę i zestroj ją w miejscu montażu, bo bez strojenia nawet dobry zestaw będzie działał słabo [#10430817][#11050199]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 10354417
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Poprzednie posty.

Witam
    Prosiłbym o pomoc w wyborze cb radia do ~300zł i anteny to niego.
    Radio ma być dla ojca do służbowego samochodu, czyli raczej na trasę, choć w mieście też może być używany.
    Znajomy polecił ojcu bliżej nie określonego Presidenta, na alledrogo do tej kwoty znalazłem PRESIDENT TEDDY do tego teoretycznie jest rozważana antena Florida. I pytanie czy nadaje się to w ogóle, czy unikać?
    Troszkę już szperałem i wymyśliłem, że do tej kwoty taki ALAN 48 PLUS MULTI, byłby lepszy, ale z tematem cb nigdy nie miałem doczynienia.

Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 10354999
    kajoj6661
    Poziom 27  
    Ocena: 220
    Radio musi posiadać modulację AM/FM? Szczególnie fm jest potrzebne jak jeżdzisz za granicę,np Niemcy.Jeżeli nie to proponuje wybrać coś z Yosan,uniden, lub z radii używanych,np president,cobra.Jaką antenę posiadasz bo nic nie wspomniałeś?
  • #3 10356532
    Epic
    Poziom 30  
    Nie posiadam żadnej, dlatego też proszę o dobranie takowej do jakiegoś radia, ale po za kwotą 300zł.
  • #4 10356916
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ocena: 350
    Uniden 520xl - około 250zł na znanym portalu aukcyjnym, antena minimum 1m żeby zbierało dobrze Sirio As-100 około 70-90zł albo Sirio ML-145 na trasy idealna do 100zł. Będziesz zadowolony na pewno, na tym zestawie znam 7 osób które pomyka i jest bardzo zadowolona.
  • #5 10356980
    Epic
    Poziom 30  
    Jest może jakaś inna opcja radia, bo znalazłem tylko oferty albo używek albo uszkodzonych.
    Lub czy jest może jakiś dobry sklep, gdzie można zakupić ten model

edit:
    W żadnym sklepie internetowym nie udało mi się znaleźć, więc ponawiam pytanie czy jest może coś porównywalnego z lepszą dostępnością?
  • #6 10379384
    renoraines
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Epic napisał:
    więc ponawiam pytanie czy jest może coś porównywalnego z lepszą dostępnością?

Yosan pro 120.
  • REKLAMA
  • #7 10380907
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam,
    Mam do wyboru Alan 78+ Multi lub TCB-770 i nie wiem które wybrać, z tego co tak czytam to lepiej brać Alana.
    Ale większej różnicy nie ma.

Oba w takim samy stanie, oba w pełni sprawne.

Antena do zestawu to Pressident MISSOURI.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 10384747
    Andilap
    Poziom 12  
    Tak przebrnąłem przez kilkanaście stron w temacie i widzę że niestety bardzo często doradzanie nowym kolegom polega na powtarzaniu jak w czeskim filmie kup to bo to jest najlepsze, przykładem jest kolega

Werewolf napisał:
    Uniden 520xl

Radio całkiem nie złe, tylko brak mu jednej podstawowej funkcji, bardzo przydatnej w samochodzie ASQ, co jest w dzisiejszych czasach już standardem w lepszych radiach. A o fakcie że unideny straciły homologację wiadomo wielu użytkownikom w tym i niektórym bardziej kumatym niebieskim. Więc jak zarekwirują w czasie kontroli do wyjaśnienia, to nie polecam spacerów na komisariat w celu składania wyjaśnień. A dyskusja na ulicy z jajogłowym też jest bez szans, jak się uprze to nic nie zrobisz.
    Więc wciskanie ludziom unidenów, to trochę wypychanie na minę. Oczywiście w 99% nic się nie wydarzy, ale zawsze świadomość, że w czasie kontroli drogowej może być dodatkowy zgrzyt, jest co najmniej dyskomfortem. Cena tego radia też jest mocno wygórowana, co wynika z niewiedzy kupujących, przecież jego pierwowzór Johnego I, można kupić za te same pieniądze, a dołożyć kilkadziesiąt PLN i ma się Johnego II który posiada już ASQ.

Szkoda, że nie ma maniaka, który zadał sobie trochę trudu i pomierzył kilkanaście popularnych radyjek, przeprowadził test i wnioski opublikował na forum.
  • REKLAMA
  • #9 10387791
    luk-aszek
    Poziom 11  
    Apropo ww radia. tj. Uniden 520XL
    A co w przypadku gdy wpadnie w nasze ręce radio z homologacją?
    Możemy normalnie go używać?
    No i czy warto się skusić na takie radio - jak w ww. poście zauważono nie ma ASQ co raczej bardzo potrzebne nie jest - jednak słyszałem opinię iż jest to bardzo dobre radio warte swojej ceny.
  • #10 10388518
    chemikost
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Venom007 napisał:
    Witam,
    Mam do wyboru Alan 78+ Multi lub TCB-770 i nie wiem które wybrać, z tego co tak czytam to lepiej brać Alana.
    Ale większej różnicy nie ma.

Oba w takim samy stanie, oba w pełni sprawne.

Antena do zestawu to Pressident MISSOURI.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam

Kolego, ja zdecydowanie wybrałbym Alana 78 Multi(dobrze działające filtry), lepsza marka, mniej awaryjne i bardziej intuicyjna obsługa.
  • #11 10388522
    Andilap
    Poziom 12  
    luk-aszek napisał:

A co w przypadku gdy wpadnie w nasze ręce radio z homologacją?
    Możemy normalnie go używać?

Mogę się mylić, ale cofnięcie homologacji, oznacza, że radia nawet kupione z homologacją już jej nie mają.
  • #12 10389372
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    chemikost
    Dzięki za radę!
  • #13 10398897
    Andilap
    Poziom 12  
    Wszystkim którzy twierdzą że uniden 520 to to samo co prezydent, proponuje porównać wnętrze obu radyjek i dokładnie się przyjrzeć (nie płycie) tylko elementom szczególnie przy końcówce mocy i wtedy będziemy mieli pewność, że oba radyjka dzieli duża przepaść, zarówno jeżeli chodzi o nadawanie jak i odbiór.
  • #14 10405150
    renoraines
    Poziom 15  
    Porównanie płyt Uniden 520 pro xl-President Johny II ASC-Stabo XM 3001 (początek można pominąc, także od 5 minuty)

http://www.youtube.com/watch?v=5GUbEM-F2Vc&feature=player_embedded

Proszę poprawić: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9770575#9770575 [Mirek Z.]

Poprawione
    [film=450.370:1a06bec026]https://filmy.elektroda.pl/[/film:1a06bec026]
  • #15 10405520
    Andilap
    Poziom 12  
    Bardzo dobrze, że ktoś zadał sobie trud i sfilmował wnętrze Unidena i Presidenta oraz Stabo.
    Może już na forum skończy się pitulenie, że uniden to president, bo prawda jest taka że Uniden można porównywać jedynie z Unimaxem, lub innymi chińskimi podróbkami. Chociaż te podróbki mają lepsze nadajniki, bo nie sieją tak po wszystkim jak 520.
  • #16 10405837
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ocena: 350
    renoraines napisał:
    Porównanie płyt Uniden 520 pro xl-President Johny II ASC-Stabo XM 3001 (początek można pominąc, także od 5 minuty)

"Pieniądze powino się zarabiać uczciwie zamiast wydzierać kasę na chama z kieszeni klienta korzystając z faktu istnienia podejrzanych chińskich wynalazków i czyjejś niewiedy." - Link

Radzę przeczytać, bo znów ignorancją zaczyna swoje filozofie.

Andilap napisał:
    Bardzo dobrze, że ktoś zadał sobie trud i sfilmował wnętrze Unidena i Presidenta oraz Stabo.
    Może już na forum skończy się pitulenie, że uniden to president, bo prawda jest taka że Uniden można porównywać jedynie z Unimaxem, lub innymi chińskimi podróbkami. Chociaż te podróbki mają lepsze nadajniki, bo nie sieją tak po wszystkim jak 520.

O tutaj idealny przykład.
  • #17 10407819
    luk-aszek
    Poziom 11  
    taki mały off top apropo waszej kłótni - jak może być w środku to samo w Unidenie i Presidencie skoro mają inne funkcje -.-' na pewno będą wyglądać inaczej. Poza wyglądem liczy się jakość więc jakby pomalował jedną płytkę z Presidenta na niebiesko a drugą nie to ta niebieska była by gorsza?
    Poza tym skoro pojawiają się krytyki apropo polecania Unidena innym użytkownikom proponuję spojrzeć na datę filmu - 2010 rok. Uniden stracił homologację w 2006 - jak nic należało by donieść władzą na tego Pana z filmiku...
  • #19 10408254
    Andilap
    Poziom 12  
    Werewolf napisał:
    renoraines napisał:

"Pieniądze powino się zarabiać uczciwie zamiast wydzierać kasę na chama z kieszeni klienta korzystając z faktu istnienia podejrzanych chińskich wynalazków i czyjejś niewiedy." - Link

Andilap napisał:

Idealny przykład pitulenia bzdetów i pełnej ignorancji kolego mamy tu:

Werewolf napisał:

Co to samego radia, rozumiem, że masz nadmiar gotówki lub interesują Cię różne bajery w radiu.
    Bo jeżeli nie to wziął bym unidena 520xl, jest nielegalny to fakt, ale nikt tego nie sprawdza (radio jak johnny II tylko inna nazwa, środek ten sam).

Z uporem maniaklnym polecasz produkt twierdząc, że "środek ten sam" :lol: , co pozwala przypuszczać, że wiedza twoja jest niewielka, lub też handlujesz tymi radiami i sobie klientów naganiasz, w taki nieuczciwy sposób.

Ze stwierdzeniem, że "nikt nie sprawdza" można polemizować, Dwa razy już w czasie kontroli policja pytała mnie o CB, a raz nawet o homologację, oczywiście to rzadkość, ale jednak może się zdarzyć i co wtedy Werewolfie?

Od 1987 roku używam CB radia, kiedyś przez ok 2 lata, handlowałem nimi, więc udało mi się jakieś doświadczenie w temacie zdobyć, do dziś mam kontakt z ludźmi, którzy serwisy sprzętu CB prowadzą i jedno mogę doradzić, unikania pozornej oszczędności i kupowania zbyt taniego radia CB. Dobrym przykładem są nowe unideny czy unimaxy, które reklamują się jako to samo co president. Koszt takiego unidena 520 to około 250-280 PLN, a używanego Johnnego II bez ASC, podobnie, a jeżeli chcemy nówkę to President sprzedaje STABO 3001, który jest na tych samych podzespołach i tak samo działa jak Johnny II z ASC i nowy w sklepie kosztuje od 330 PLN i ma 2 letnią gwarancję Presidenta. Aby nie było niejasności, jest jeszcze innych kilku producentów, którzy w cenie ok 300 PLN, oferują nowe, dobrze działające i markowe sprzęty.

Oczywiście jak ktoś chce sobie kupić Unidena 520, to niech kupuje i niech mu służy jak najdłużej. Mam kolegę miłośnika trabantów, ale on nie próbuje innych przekonać by kupowali dwu-suwy.
  • #20 10412732
    renoraines
    Poziom 15  
    Andilap napisał:
    Werewolf napisał:
    renoraines napisał:

Andilap napisał:

:idea:lny przykład pitulenia bzdetów i pełnej ignorancji kolego mamy tu:

Werewolf napisał:

Co to samego radia, rozumiem, że masz nadmiar gotówki lub interesują Cię różne bajery w radiu.
    Bo jeżeli nie to wziął bym unidena 520xl, jest nielegalny to fakt, ale nikt tego nie sprawdza (radio jak johnny II tylko inna nazwa, środek ten sam).

Z uporem maniaklnym polecasz produkt twierdząc, że "środek ten sam" , co pozwala przypuszczać, że wiedza twoja jest niewielka, lub też handlujesz tymi radiami i sobie klientów naganiasz, w taki nieuczciwy sposób.

Ze stwierdzeniem, że "nikt nie sprawdza" można polemizować, Dwa razy już w czasie kontroli policja pytała mnie o CB, a raz nawet o homologację, oczywiście to rzadkość, ale jednak może się zdarzyć i co wtedy Werewolfie?

Zgadzam się z Andilap.

Werewolf,żebyś sobie utrwalił,że środki unidena i presidenta się różnią:Wybór CB radia do 300 zł i anteny do samochodu służbowego na trasę

https://obrazki.elektroda.pl/2186285200_1326842251.jpg
  • #21 10412920
    Andilap
    Poziom 12  
    A tak aby rozwiać niejasności związane z Unidenami.

Wybór CB radia do 300 zł i anteny do samochodu służbowego na trasę

Tutaj mamy całą listę Radyjek i nie tylko:

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lea...ws_cat_id=368&news_id=1098&layout=9&page=text

Nie dziwi też fakt, że unideny sprzedawane nowe najczęściej z dopiskiem" na części", oraz fakt że nikt nam na nie nie wystawi faktury lub paragonu, więc żadne nowe nie posiada gwarancji i zawsze istnieje ryzyko jego utraty, małe ale jest.

Co do jakości Unidenów, to straciły homologację ze względu, nie na to że dystrybutor za nią nie zapłacił, a dlatego że ich nadajniki strasznie siały po sąsiednich kanałach, niezgodnie z wymogami i własnymi specyfikacjami.

Jeszcze zrozumiałbym zakup takiego unidena do 100 PLN, ale przy cenie 250-280 PLN, to już strzelanie sobie w kolano, bo za tą kasę można kupić lepszy sprzęt i to nowy na gwarancji z rachunkiem i homologacją.
  • #22 10412935
    bc211
    Poziom 30  
    Ocena: 93
    Wystarczy przeglądnąć schematy, odczytać tam nazwę firmy i wrzucić na googla, klikasz i jesteś w chinach. Zamiast strzelać sobie w kolano może załóż konto na ebayu i kupuj w hong-kongu za połowę tego, co u nas ? Gdybyś przy tym pracował wprowadziłbyś całkowity zakaz tylu radii, że dynia by Ci od tego na pół pękła jakbyś zobaczył co jest na przyrządach.
    Zobacz jak rozwinięty jest chiński przemysł. Sam nieraz jak rozbieram "nowe chińskie", to rozum przeczy temu, co widzę., ta myśl techniczna wyprzedza resztę świata o 20 lat. Wy widzicie różnicę w środku CB radia. Rozejrzyj się trochę szerzej, "układy"-korporacje, Korea Południowa. Ich procesory samsunga są dzisiaj w mieszkaniu, garażu każdego Polaka

Poczytaj może trochę historii CB radia, wikipedia. Dlaczego na starym CB radiu Stabo jest z tyłu tablica Hans Kolbe & Co. ???
    Dlaczego dzisiaj Stabo to Stabo tym się zainteresuj, a nie tym co widzisz na pierwszy rzut oka. Tak samo jeden co pitoli, i drugi
  • #23 10413738
    luk-aszek
    Poziom 11  
    reasumując rozumiem, że żadne nowe radio nie jest dobre i najlepiej polować na drogie "starocie" i użytkownik nie mający dużych funduszy na radio nie otrzyma niczego z czego by był zadowolony?
  • #24 10413965
    Andilap
    Poziom 12  
    Kolego bc211, w dzisiejszych czasach zakup produktu elektronicznego lub AGD, nie wyprodukowanego (w całości lub częściowo) w Chinach lub krajach tego regionu, graniczy z cudem. Cały świat w tym i renomowane marki, uznawane za niemiecki czy japońskie,mają swoje fabryki na dalekim wschodzie. W Chinach produkuje się równię wysokojakościowe produkty, ale dla tych co stawiają na jakość i są w stanie kontrolować proces produkcyjny i najniższa cena nie jest głównym parametrem. Niestety te przypadki to zdecydowana mniejszość.

Mnie nie interesuje historia firmy stabo, tylko jakoś CB radia które można dziś kupić. Ale jak ciebie tak ta historia interesuje to wiesz zapewne że stabo było jeną z czołowych marek na rynku niemieckim, gdzie normy jakościowe, są dość mocno kontrolowane, a jakiś czas temu Stabo zostało wykupione przez Presidenta. Ale to w sumie nie ma znaczenia, znaczenie ma ją bebechy w tym radiu, oraz fakt, że gwarantem jest president.

bc211 napisał:
    ta myśl techniczna wyprzedza resztę świata o 20 lat.

Jężeli kopiowanie istniejących technologi z pominięciem praw autorskich i licencji, nazywasz myślą techniczną, to moje gratulacje. :)

Natomiast unikanie chińskich produktów jest niemożliwe, jedynie można unikać tych najtańszych, czyli najgorszych jakościowo.
  • #25 10414091
    renoraines
    Poziom 15  
    luk-aszek napisał:
    reasumując rozumiem, że żadne nowe radio nie jest dobre i najlepiej polować na drogie "starocie" i użytkownik nie mający dużych funduszy na radio nie otrzyma niczego z czego by był zadowolony?

Nie można popadać w skrajności, że nie ma nowej podstawy poniżej 300 zł na 19stkę, jako typowy antymisiek, bo jest.
    Po drugie, ''starocie'' po przeglądzie są w cenie, bo ten kto ma, wiec co ma i za bezcen go nie sprzeda.
  • #26 10417416
    bc211
    Poziom 30  
    Kopiowanie swoją drogą. Skąd wiesz, że np. teraz jakiś skośny ludek nie czyta tego postu. Konstrukcje z działu DIY były sprzedawane już przez ebay. Oczywiście, że to haniebne. Jest jak jest i tego nie zmienisz. Napisy na CB radiach to zawsze będzie kontrowersyjny temat dlatego napisałem Ci abyś sobie poczytał skąd się one wzięły na panelach czołowych. Wiesz za co płacisz i wiesz co kupujesz. Prawie-prawie już wiesz. "Firma", którą "preferujesz" była i będzie gwarantem - jakości też poniekąd tu masz rację - dla mnie osobiście gwarantem wywalania kasy w błoto.

renoraines napisał:
    Po drugie, ''starocie'' po przeglądzie są w cenie, bo ten kto ma, wiec co ma i za bezcen go nie sprzeda.
    I to solidny przegląd. Te radia mają nieraz po 15-20 lat. Zdarza się, że jest tam więcej niż jedna wada. Usterki siłą rzeczy są nieuniknione, starzenie się elementów, materiałów, zmienne warunki atmosferyczne, wyeksploatowanie. Tak więc ten "odl skul" ma swoje plusy i minusy z kolei...oraz częściej na moim stole operacyjnym lądują radia prosto ze sklepu, nieraz nie nadają się one W OGÓLE do użytku. Oszczędność materiału = uszkodzenia w trakcie transportu, made in china, PRC. Po co kupiłeś ? - a skąd miałem wiedzieć ! Plombę trzeba zerwać, bo nie ma wyjścia. Głównie chodzi o to, że kierowcy ciężarówek nie mają czasu na zabawy w uznawanie gwarancji. Przykład z życia wzięty.
  • #27 10417471
    Andilap
    Poziom 12  
    bc211 napisał:
    Oczywiście, że to haniebne. Jest jak jest i tego nie zmienisz.

Nawet nie próbuję zmieniać świata, szczególnie w tej materii. Wiem że tak jest i przyjmuje to do wiadomości, bo kogo to obchodzi czy nam się to podoba czy nie. Póki będą kupcy na tani szajsik, będą i dostawcy i producenci.

bc211 napisał:
    Wywalanie kasy za napis. To zawsze będzie kontrowersyjny temat dlatego napisałem Ci abyś sobie poczytał skąd się one wzięły na panelach czołowych. Wiesz za co płacisz i wiesz co kupujesz. Prawie-prawie już wiesz. "Firma", którą "preferujesz" była i będzie gwarantem - jakości też poniekąd tu masz rację - dla mnie osobiście gwarantem wywalania kasy w błoto.

Wywalania kasy za napis to nie polecam. Ale jedynie chodzi mi o produkt, na którego składają się następujące czynniki: jakość, cena, warunki zakupu (gwarancja i np. w przypadku CB homologacja), oraz walory użytkowe, spełniające oczekiwania klienta.
    Tu posłużę się konkretnym przykładem, aby dyskusja nie była ogólnikowa i wisząca w powietrzu.
    Porównajmy sobie 4 radia które są na pozór identyczne:

1. President Johnny II (jako pierwowzór pozostałych radyjek(Johnny I), ustalmy to radyjko jako wzór porównawczy.
    Nowych w obrocie praktycznie nie ma, ale czasami się pojawiają: 370-450 PLN
    Używki oko 240 -400 PLN.
    Cena zależy oczywiście, od faktu czy z ASC czy bez, czyli tak zwany Classic

2. Uniden 520 XL
    - dużo gorsze filtry przeciw zakłóceniowe
    - odbiornik mniej selektywny
    - nadajnik gorszy bo siejący po sąsiednich kanałach
    - nie posiada ASC
    - brak homologacji, czyli nielegalny w obrocie i w używaniu
    - brak rachunku na niego i brak gwarancji
    - cena nowego około 275 PLN, używki około 240 PLN

3. Stabo XM 3001
    - Budowa radia identyczna jak Johnny II z ASC, użyte komponenty tej samej jakości.
    - jakość odbiornika, nadajnika, pokręteł czy przełączników identyczna jak Johhny II asc
    - dodatkowo posiada ASC
    - Gwarantem jet President i jego sieć dystrybucji
    - Gwarancja 24 miesiące.
    Cena nowego 330-360 PLN

Ostatnie radio bardziej jest zerżniętym Presidentem Harrym II asc

4. Unimax CB 5288 -
    - posiada w porównaniu do pozostałych dodatkowo modulację FM
    - posiada ASC, działające gorzej niż Johnnym czy Harrym ale posiada.
    - odbiornik porównywalny z Unidenem 520, a nawet gorszy, czyli mniej selektywny niż w Johnnym.
    - nadajnik ma słabszą modulację, ale nie sieje tak jak uniden 520, dzięki temu dopuszczony do obrotu.
    - słabsze filtry niż w presidencie, może łapać zakłócenia instalacji ale nie musi.
    - jakość wykonania niższa niż pozostali konkurencji, nawet pokrętła i przełączniki, chodzą mniej precyzyjnie.
    - Gwarancja 1 rok, paragon lub faktura jest przy zakupie
    - posiada homologację
    - koszt nowego około 250-270 PLN

No to które radio teraz kupić? Bardziej markowe (President, Stabo) czy mniej markowe (Uniden), a może bez markowe (Unimax), o to jest pytanie.
    IMO wydanie kilkudziesięciu PLN za markowe to nie jest:
    bc211 napisał:
    gwarantem wywalania kasy w błoto.

Proszę też nie uogólniać, bo ja mówię o konkretnym przypadku w konkretnych realiach rynkowych i cenowych. Bo jeżeli uniden nowy by kosztował 80-100 PLN, to sam bym sobie mógł takie kupić, a jak by zabrali lub by się zepsuło (walnął do śmietnika) i kupiłbym drugie.

Wiem doskonale że unideny produkowane w latach 90, to były całkiem inne sprzęty i wtedy były porównywalne z presidentami, czasem nawet identyczne, ale te sprzęty mają już niekiedy 20 lat i nie wiadomo, kto w nich grzebał, ile przeszły i ile jeszcze pochodzą, więc dla mnie nie przedstawiają wartości użytkowej a jedynie muzealną.
  • #28 10417472
    bc211
    Poziom 30  
    Powiem Ci tak. Johnny 2 asc i stabo xm3082(3200) to dla mnie 2 takie same radia. Bliźniacza płyta main PCB od tego samego producenta. Tylko, że jedno ma zapisane w cpu więcej "bajerów", a drugie tego nie ma. Brak trafa modulacyjnego w stabo w stosunku do presidenta
  • #29 10417477
    Andilap
    Poziom 12  
    bc211 napisał:
    Powiem Ci tak. Johnny 2 asc i stabo xm3082(3200) to dla mnie 2 takie same radia. Bliźniacza płyta main PCB od tego samego producenta. Tylko, że jedno ma zapisane w cpu więcej "bajerów", a drugie tego nie ma. Brak trafa modulacyjnego w stabo w stosunku do presidenta

Stabo XM 3082 jest kopią Harrego z pierwszej generacji (lata 80) , jeszcze bez filtrów i RF gaina. Wyposażony jest natomiast w wyświetlacz ciekło krystaliczny, którego ani Johnny, ani Harry nigdy nie posiadał. Dodatkowo Johnny nigdy nie był wyposażony w modulacje FM, którą posiada XM 3082.

Stabo XM 3200, nie posiada włączanych filtrów, PA, oraz RF-Gaina, który posiadał już Johnny z pierwszych lat produkcji.

Mimo że te konstrukcje można uznać za podobne, to na pewno nie są to "takie same radia". Po za tym jeżeli chodzi o podane modele Stabo, to są one nieprodukowane od wielu wielu lat.

Natomiast ja twierdzę, iż Stabo XM 3001 i Johnny II asc, to bliźniacy jedno jajowi.
  • #30 10417841
    luk-aszek
    Poziom 11  
    Jak tak czytam te posty to wychodzi na to że jedynie najwyższa półka z uznanych marek ma sens, choć i tak jest made in china czyli walkery i droższe na co ja osobiście pozwolić sobie nie mogę, gdyż radia poszukiwałem do osobówki jako dodatek pomagający w drodze (nie jako anty misiek jak to większość robi) i wychodzi wg waszej dyskusji na to, że za ok 200-250 zł nic nie kupie co by się nie rozpadło w krótkim czasie lub dało by się cokolwiek usłyszeć poza szumem. Co do starszych radyjek to fakt były kiedyś dużo lepsze bo rynek nie był tak wielki stąd m.in. moim zdaniem lepsze wykonanie, lecz nie w tym rzecz. Podejrzewam zresztą, że mało kto jest w stanie pozwolić sobie na te najdroższe radia, więc gdybyście mieli wybrać radio gdzie priorytetem będzie niska cena zakupu i obniżona awaryjność w stosunku do cobry czy co tam najbardziej się psuje to co to by było?

bo ja już różne opinie słyszałem, po doradzaniu mi na forum chciałem kupić maxtona cm-10 jednak jak kupowałem powiedziano, że bardzo szumi i to bez sensu i lepiej unidena wziąść bo w tych granicach cenowych jest dużo lepszy (wbrew waszej dyskusji).
    i teraz chciałbym poznać wasze typy na tanie i dobre radio.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru radia CB oraz anteny do samochodu służbowego w budżecie do 300 zł. Użytkownicy wymieniają różne modele, takie jak President Teddy, Alan 48 Plus Multi, Uniden 520XL, Yosan Pro 120 oraz M-Tech Legend II. Zwracają uwagę na znaczenie anteny, sugerując modele Sirio ML-145 oraz Sirio AS100. Podkreślają, że dobra antena jest kluczowa dla jakości odbioru i nadawania, a także że warto zainwestować w radio z funkcją RF Gain, co poprawia jakość sygnału w trudnych warunkach. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, wskazując na ich zalety i wady, a także na konieczność strojenia anteny dla uzyskania optymalnych parametrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA