logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór taniego CB Radia samochodowego jako bazowego do 300 zł - Alan 109, 199, 102?

8EcuGO 05 Gru 2010 21:18 5075 14
REKLAMA
  • #1 8831367
    8EcuGO
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam, chciałbym prosić szanownych kolegów o pomoc. Zamierzam założyć w domu CB Radio w celu prowadzenia (na początku) lokalnych łączności. Zamierzam zakupić radio samochodowe które będzie mi służyć jako bazowe, tylko jakie? Na dobry początek chciałem kupić coś prostego, taniego. Dlaczego tak? Jeżeli dojdę do wniosku że jednak CB to nie moja działka to po prostu będę chciał się sprzętu pozbyć i nie zamierzam dlatego kupować od razu czegoś wypasionego... Moja granica cenowa to max. 300zł za radio. Alan to dobry wybór? Myślę o którymś z tych 109,199,102... Proszę o radę.

Pozdrawiam Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 8831473
    Explosivelabs
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Poszukaj lepiej na All. jakiegoś używanego, z czasów Tajlandii np. Alana 18 w tej kwocie się zmieścisz (oczywiscie za samo radio). A radyjko o niebo lepsze od made in China.

Poprawiłem. /Olek II/
  • REKLAMA
  • #3 8831724
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Nie widziałem nigdy (na żywo) dedykowanego CB do domu.
    Zawsze był to klamot mobile-CB zabudowany w dużej obudowie z zasilaczem i ew. dobudowana dopałką. Extrasem był rozbudowany interfejs użytkownika w postaci wielości gałek , dużego wskaźnika "S", wskaźnika częstotliwości i innych gadżetów, które zapewniały lepsze parametry w odczuciach lamerów-klientów wydających extra kasę na takie coś.

Poprawiłem, więcej nie będę. Będą wpisy do księgi usera. /Olek II/
  • REKLAMA
  • #4 8833591
    8EcuGO
    Poziom 14  
    A co powiecie na temat Alan-a 48 Classic ? Dużo lepszy od 109-tki?
  • REKLAMA
  • #5 8844596
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Może tak, wszystkie radia mają te same "rechy". Nie ma lepsze, gorsze, są wodotryski nikomu nie potrzebne, liczy się kasa. Kup radio za kasę jaką możesz wydać na ten cel i będziesz zadowolony. Warunek jednak jest, to antena żadna samochodowa na parapecie, ma być stacjonarna nawet prosta, tania Danita, będzie super do zestawu domowego/bazowego, ale zestrojona.
  • #6 8849235
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam...
    Nie szukaj radia "prostego". Szybko się zniechęcisz do niego używając na bazie.
    Jeżeli mieszkasz w mieście to Twoje radio powinno mieć kilka "wodotrysków" które ułatwią/umilą ci pracę:

- fitry ANL i/lub NB - w mieście często trafisz na zakłócenia te filtry pomogą Ci z nimi żyć
    - RF gain - nie zawsze musisz wszystko słyszeć, jak będziesz rozmawiał lokalnie możesz sobie zmniejszyć czułość radia i słyszał tylko bliższe stacje
    - pamięć - kilka komórek pamięci pozwoli na wpisanie najczęściej używanych kanałów
    - wychyłowy s-metr - pozwoli na określenie dokładnej siły sygnału dla Twojego korespondenta - wiele innych stacji pyta się "jak mnie słychać" - będziesz mógł określić dokładnie "ten parametr" (ostatecznie może być 5 i więcej diód)
    - skaner - funkcja przydatna w mniejszych miejscowościach gdzie na 19 kanale niewiele się dzieje prawie nikt Ci wtedy nie umknie rozmawiając na innych kanałach.
    - MIC gain - można regulować poziom Twojej modulacji.
    - przynajmniej dwie modulacje AM/FM ale wskazane również SSB

Radiami takimi są np:
    - Alan 48+
    - Alan 48 Exel
    i wiele innych - poszukaj

Nie zapomnij o antenie i całej instalacji to jest b. ważne. Od tego zależy jak będziesz słyszał i jak Ciebie będą słyszeć. Zasilacz - minimum 3A wydajności.
  • #7 8850084
    SP9JMD
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Nie napalaj sie przed świętami poczekaj jeszcze , pozbieraj jeszcze pieniążki i kup President Jackson I używany za np 500zł , na bazie to w AM poza 19 kanałem nie pogadasz bo nie ma z kim i oczym , a SSB to przynajmniej jest więcej stacji w zasięgu anteny i jakies DX-y zrobisz .
  • #8 8850706
    8EcuGO
    Poziom 14  
    Dziękuję za radę. Myślałem o radiu z modulacją SSB, ale niestety jak już miał bym kupować to nowe, kupię używane i się później będę z nim "bujał" po warsztacie... Przemyśle jeszcze sprawę co do SSB. Jeżeli chodzi o AM/FM to jak na razie wybór padł na Alana 48 Classic.

P.S. A co powiecie na temat radiostacji SUPERSTAR 3900? To jest chyba "unowocześniona" wersja starego Alana.

P.S. Jeszcze jedna sprawa, temat na forum poruszany niejednokrotnie, oczywiście zapoznałem się z "poprzednikami", posiadam zasilacz ATX, chciałbym zasilić z niego CB Radio (powiedzmy o max obciążeniu 3A), moja koncepcja polega na tym iż wyjście 5V chce obciążyć żarówką samochodową 12V/55W, zaś do wyjścia 12V zamierzam podpiąć równolegle kondensator elektrolityczny 10000uF/40V (mam akurat taki) w celu obniżenia tętnień, czy "takie coś" zda egzamin jako zasilanie do CB?
  • #9 8872945
    8EcuGO
    Poziom 14  
    Jak już założyłem temat to się zapytam... Zamierzam kupić antenę samochodową (magnes) o długości w granicach 1-2m z ograniczeniem cenowym do 100zł. Co polecacie? Na początku napaliłem się na HC-100 ale ona odpada...
  • #10 8879844
    PLEXI
    Poziom 25  
    Ocena: 113
    Kolego jeśli chodzi o radyjko , które ma tylko AM i FM , to polecam ALAN 28, ba jak na radia z tej półki bardzo dobre parametry odbiornika i przede wszystkim filtry ANL , oraz FIL OUT.

Antenke , to kup coś z typu ML-145, ja osobiście na mobilu mam klasykę gatunku - czyli SANTIAGO 1200, ale ML-145 też dobrze sie sprawuje. Nie wierz w opowieści typu " mam antenę o długości 40 cm i zasięg 15km " bo to niemożliwe. Antena mobilowa musi mieć conajmniej około 1,5m lub więcej żeby mieć zadowalające osiągi odległościowe wtrakcjie łączności.

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 12 i 15.
    Po co mącisz w głowie chłopakowi i namawiasz go na antenę mobilową w domu?
    Autor tematu chce się zapoznać z tematem CB a antena mobilowa zamiast anteny stacjonarnej tylko go zniechęci.

• #11 8880105
    Lukas32
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Ja polecam herberta I. Jak dobrze poszukasz, to w tej cenie znajdziesz. Ja takowe radio mam, co prawda kupiłem je z przeznaczeniem do mobila, ale obecnie siedzi na mojej skromnej bazie. Do tego mam antenę pół falową, własnoręcznie zrobioną. Na początek wystarczy. Cudów nie ma, ale te 30km spokojnie z bazami robię. (antena jest dość nisko zawieszona, po podniesieniu powinno być dużo lepiej, ale mrozy mnie złapały i już sobie odpuściłem montaż na maszcie na budynku).

Ale mrozy, chyba nie przeszkadzają pisać poprawną polszczyzną, w dodatku każdego z nas obowiązuje regulamin forum. Proszę to poprawić, albo kosz. Regulamin pkt 15. / Olek II/
  • #12 8882483
    8EcuGO
    Poziom 14  
    Dziękuję za odpowiedź, no cóż trzeba będzie wydać te 130zł, zdecydowałem się na Sirio AS-100.

P.S. Dokładnie to jest AS-100 Mag, jak jest z rozbieralnością tej że anteny, łatwo się dostać do cewki?
  • #13 8887736
    8EcuGO
    Poziom 14  
    Przepraszam muszę napisać post pod postem... Jutro idę zakupić cały zestaw, dlatego informacja na temat anteny jest mi bardzo przydatna. Nie chcę nikogo zmuszać na siłę do wypowiedzi, proszę jedynie o pomoc.
  • #14 8887929
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    8EcuGO - pytałeś o superstara 3900 - ja ostatnio kupiłem uszkodzonego (stopień mocy) jego poprzednika 360FM. Powiem Ci, że porównując odbiór z Presidentem Lincolnem to muszę przyznać, że to fajne radio. Także modulacja jest bardzo ładna.
    Jeśli chodzi o SSB to trochę się to ciężko obsługuje (brak wyświetlacza częstotliwości) ale oczywiście idzie się przyzwyczaić. Niestety za tą sumę na nic z częstotliwością nie możesz liczyć. Myślę, że warto dorzucić parę PLN do tych 300PLN i cieszyć się radiem z SSB. Nie mówiąc już o możliwościach regulacyjnych na AM/FM.

W przyszłym roku prawdopodobnie będziemy mieli piękną propagację fal radiowych - więc SSB umożliwi ci nawiązywanie kontaktów praktycznie z całym Światem. Uważaj bo to świetna zabawa i bardzo wciąga :o)

Co do anteny - kup najtańszą antenę 5/8 fali (oczywiście stacjonarną, bo pewnie trafisz też 5/8 mobilną - co jest oczywiście bzdurą). Ta antena ma ok 6m wysokości. Będziesz bardziej niż zadowolony.
  • #15 8892157
    8EcuGO
    Poziom 14  
    Dziękuję Wszystkim za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Grzegorz poszukuje taniego CB radia samochodowego do 300 zł, które będzie używane jako stacjonarne. Użytkownicy forum sugerują różne modele, w tym Alan 109, 199, 102 oraz Alan 48 Classic, a także radia takie jak President Jackson I i SUPERSTAR 3900. Wskazują na znaczenie anteny stacjonarnej, zalecając modele takie jak Danita czy ML-145, oraz podkreślają, że radio powinno mieć dodatkowe funkcje, takie jak filtry ANL, RF gain, pamięć kanałów i skaner, aby ułatwić użytkowanie w miejskich warunkach. Użytkownicy radzą również, aby nie ograniczać się do prostych modeli, ponieważ mogą one zniechęcić do dalszego korzystania z CB radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA