logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie transformatora przy ściemniaczu Kontakt MS9 - jak to wyeliminować?

tjanyska 08 Sie 2004 18:50 13384 13
REKLAMA
  • #1 783511
    tjanyska
    Poziom 2  
    Zamontowałem lampę na 14 żarówek halogenowych z transformatorem i chciałem zamontować ściemniacz zamiast zwykłego włącznika. Niby wszyscy mówią, że potrzebny jest jakiś specjalny ściemniacz. W Castoramie zakupiłem ściemniacz firmy Kontakt (MS9) (w instrukcji jest napisane, że można go stosować do lamp halogenowych 12V z transformatorem toroidalnym. Zamonowałem go i ściemnia, tylko lampa (chyba transformator w lampie) strasznie buczy. Buczenie zmienia się w zależności od ustawionej jasności. Czy ktoś wie co z tym fantem zrobić? Ja nie znam się na elektryczności w ogóle. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 783523
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    tak będzie , taki transformator .
    dlatego lepiej jest stosować żarówki halogenowe na 230V i nie ma strat na tarafie , a to są duże moce , no i nie ma traf idealnych

spróbuj jeszcze dać podkładki gumewe przy mocowaniu trafa , chociaż myślę że już tam są , no i trzeba uważać na temperaturę
  • #3 783535
    tjanyska
    Poziom 2  
    Ale jak miałem podłączoną lampę przez normalny włącznik, to nic nie buczało. Wtedy tylko przy włączaniu co jakiś czas wyskakiwał bezpiecznik - jak włączałem delikatnie, to wszystko było ok - wydaje mi się, że to wina włącznika.
  • REKLAMA
  • #4 792721
    iras
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Sprawa jest prosta ,nie da sie podlaczyc sciemniacz po stronie pierwotnej transformatora. Przy sciemnianiu zawsze bedzie buczal. Mozna to zrobic po stronie wtornej, ale musi byc sciemniacz na 12v. O taki trudno. Pozostaje tylko zwykly wylacznik i dobranie odpowiedniego bezpiecznika
  • #5 792759
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    trafo buczy bo jest traktowane przeciegami wynikającymi z charakterystyki pracy ściemniacza- prawdopodobnie pracuje metodą kluczowania połówek sinusoidy, co w wyniku daje przebieg z dużą iloscią harmonicznych, a tego nie lubi żaden trafo. ponieważ jedynym sposobem regulacji takiego układu po stronie 230V jest autotrafio lub trafo z odczepami, praktycznym rozwiązaniem jest zastosowanie regulatora po stronie 12V, ale tego juz nie zmieścisz w puszcze wyłacznika. Musi być gdzieś przy lampie, i najlepiej sterowany pilotem( widziałem coś takiego w praktyce,lampa przypominala palmę a trafo z regulatprem była w kokosie :) . Poszukaj w kitach do samodzielnego montażu albo u znajomego konstruktora- elektronika.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #6 793319
    tjanyska
    Poziom 2  
    Dzięki za porady, ale w końcu zrezygnowałem ze ściemniacza po tym jak kupiłem jeszcze inny i z tym też lampa buczała. Przetestowałem go na drugiej lampie z trafo i tam trafo też buczy.
    Jeśli chodzi o "wyskakiwanie" bezpiecznika, to występowało nawet, gdy wymieniłem żarówki na słabsze, a nawet wyjęcie kilku żarówek nic nie pomagało, więc popytałem i poradzono mi, żeby zareklamować lampę. Tak też zrobiłem i a właściwie wymieniłem na lampę z mniejszym trafo i mniejszą liczbą żarówek. Teraz wszystko działa poprawnie ze zwykłym włącznikiem.
  • #7 793455
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    a może wystarczy Ci regulacja świecenia stopniowa : full; 1/2ga ; ciemno ? Wtedy starczy wyłącznik i dioda . I nic nie buczy :)
  • #8 793518
    tjanyska
    Poziom 2  
    Pewnie że wystarczy. Tylko nikt mi do tej pory nie sugerował takiego rozwiązania (a ja się na tym nie znam). Czy można takie coś zakupić w komplecie, czy trzeba samemu "zmajstrować"?
  • #9 793555
    radocha
    Poziom 28  
    Trzeba se zmajstrować. Po prostu w szereg z obciążeniem dodajesz uczciwy wyłącznik, do jego 2-uch śrubek gdzie dokręciłeś drutu dokręcasz również uczciwą diodę , obojętnie w którą stronę nóżkami i gotowe :)
  • REKLAMA
  • #10 793747
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    trochę moze pobuczeć, trafo nie lubi przebiegów po jednej stronie osi
    Pozdr.J.
  • #11 793807
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    polecam założenie diody ale na pierwotnej stronie :lol: nie stosować!!!

dioda na wtórnej stronie to dobry pomysł, ale trafko rzeczywiście tak nie lubi

a może żarówka w szereg z pierwotnym trafa? żarówki tanie, powinno chodzić, albo jakiś przełącznik na wtórnej, żeby żarówki chodziły np. po dwie w szeregu a po przełączeniu równolegle?

pozdr :)
  • #12 795105
    radocha
    Poziom 28  
    U mnie już 3 lata nie buczy, trafo zwykłe - nie te niby specjalne do halogenów- toroid.
    Jeśli już coś po pierwotnej, to jeśli nie za wielkie moce kondensator
  • #13 8748999
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Ja miałem właśnie podobny problem. Żyrandol na 12V x 20W x 12 żarówek.
    Rozwiązanie jest banalnie proste.
    Zakupiłem ściemniacz GOVENA (działa też na pilota) i do tego transformator elektroniczny z napisem "Przeznaczony do pracy z inteligentnymi ściemniaczami" a takim właśnie jest ten który kupiłem. Działa wyśmienicie.
    Problem rozwiązany.
  • #14 8751214
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Wykopaliska zasypuję - zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem buczenia transformatora toroidalnego w lampie halogenowej 12V przy zastosowaniu ściemniacza Kontakt MS9 wynika z charakterystyki pracy ściemniacza po stronie pierwotnej transformatora. Metoda kluczowania połówek sinusoidy generuje przebiegi z dużą ilością harmonicznych, które powodują buczenie transformatora. Nie jest możliwe skuteczne ściemnianie po stronie pierwotnej bez buczenia. Rozwiązaniem jest stosowanie ściemniacza po stronie wtórnej 12V, jednak takie urządzenia są rzadkie i trudne do znalezienia. Alternatywnie można zastosować regulację stopniową (np. pełne świecenie, połowa, ciemno) za pomocą zwykłego wyłącznika i diody w szeregu, co eliminuje buczenie. W przypadku problemów z bezpiecznikami i przeciążeniem zaleca się dobranie odpowiedniego bezpiecznika lub wymianę lampy na model z mniejszym transformatorem i mniejszą liczbą żarówek. Użytkownik ostatecznie zrezygnował ze ściemniacza Kontakt MS9 na rzecz zwykłego włącznika. W dyskusji pojawiła się także rekomendacja ściemniacza GOVENA wraz z transformatorem elektronicznym przeznaczonym do pracy ze ściemniaczami inteligentnymi, co rozwiązało problem buczenia w podobnym zastosowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA