logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę wrócić do Neostrady po podpisaniu umowy z Netią 2M?

malutka1554 20 Mar 2010 12:59 14861 17
REKLAMA
  • #1 7855955
    malutka1554
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam pewien problem. Do 31.03.2010 roku mam podpisaną umowę na internet 512 z neostradą. 12.02.2010 roku podpisałam umowę z netią 2 M. Czy jest mozliwośc żebym powróciła do neostrady? dodam, że oferują mi lepsze warunki. Wiem, że miałam 10 dni na zerwanie umowy z netią, ale czy jest jeszcze taka możliwość zerwania lub wypowiedzenia im umowy? Ich usługa miałaby byc świadczona dopiero od 1.04.2010, więc jest jeszcze czas chyba:) do kogo mam się zgłosić? prosze o pomoc i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 7856191
    CzłowiekX
    Poziom 17  
    Będzie kara pieniężna jak ją zerwiesz teraz. Teraz to już jest za późno.
  • REKLAMA
  • #3 7856654
    malutka1554
    Poziom 10  
    a orientujesz sie może jaka to kwota??
  • #4 7857889
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    W umowie masz napisane lub regulaminie. Zapraszam do lektury :)
  • REKLAMA
  • #5 7857941
    malutka1554
    Poziom 10  
    otóż przeczytałam i nic nie znalazłam, chyba że cos przeoczyłam, ale nie sądzę:)
  • #6 7857961
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Może podpisałaś coś o czym nie wiesz? :) W regulaminie musi być napisane jakie kary są przewidywane. Jak niby nie ma to zadzwoń i zapytaj ich.
  • #7 7857996
    krzysiek1959
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 31
    Moim zdaniem jeszcze umowa nie weszła w zycie i jest taka możliwość aby od niej odstąpić .Szybko udaj się lub zadzwoń do Rzecznika Konsumentów
    aby się upewnić -czy umowa w tym momencie jest wiążąca
  • #8 7858024
    basilio2
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    krzysiek1959 napisał:
    Moim zdaniem jeszcze umowa nie weszła w zycie i jest taka możliwość aby od niej odstąpić .Szybko udaj się lub zadzwoń do Rzecznika Konsumentów
    aby się upewnić -czy umowa w tym momencie jest wiążąca

Liczy się data podpisania umowy i ustawowe 10 dni na rozwiązanie
  • #9 7858108
    CzłowiekX
    Poziom 17  
    malutka1554 napisał:
    a orientujesz sie może jaka to kwota??

http://www.netia.pl/files//dom/uslugi/swp_promo/styczen_10///swp_-_internet_superliga.pdf

Kara jest taka, że musisz zapłacić im za rabat promocyjny który dają za aktywowanie usługi czyli 198.81/298.81zł.

Do tego dochodzi jeszcze kara za każdy okres rozliczeniowy korzystania z promocyjnej usługi i wynosi ona tyle ile różnica między cenną w cenniku na czas nieokreślony a ceną na czas określony * ilość miesięcy jakie skorzystałaś z promocji. Czyli jeśli zapłaciłaś już za pierwszy miesiąc to musisz zapłacić im 111.80zł bo tyle wynosi rabat promocyjny za pierwszy miesiąc.
  • #10 7858148
    malutka1554
    Poziom 10  
    tylko, że ja jeszcze mam neostradę( do 31.03.2010), usługa netii nie została jeszcze aktywowana, więc nie dostałam żadnego rachunku do zapłacenia
  • #11 7858180
    CzłowiekX
    Poziom 17  
    malutka1554 napisał:
    tylko, że ja jeszcze mam neostradę( do 31.03.2010), usługa netii nie została jeszcze aktywowana, więc nie dostałam żadnego rachunku do zapłacenia

No to jeśli nie zapłaciłaś jeszcze za pierwszy miesiąc to kara za okres rozliczeniowy wynosi 0zł.
    W takim przypadku musisz zapłacić tylko karę za aktywacje usługi czyli te 198.81zł/298.81zł
    Samo podpisanie umowy to już jest zaliczane jako aktywacja usługi.
  • #12 7858325
    malutka1554
    Poziom 10  
    Chciałam dodać, że pani, która zadzwoniła do mnie z tp powiedziała, że nie dostanę żanej kary (poinformowałam ją, że podpisałam juz umowe z netią), ponieważ netia nie wysłała do nich żadnego pisma z wypowiedzeniem. Pogmatwało to sie wszystko, naczytałam się z resztą troszkę na temat tej całej netii, ich terminu aktywacji usługi czy tez obsługi klienta i naprawde chce trzymac się od nich z daleka.

Dodano po 30 [minuty]:

A gdyby umowa z neostradą została przedłużona automatycznie, czy ta umowa z netią nie zostałaby uznana za nieważną? być może większości z Was moje pytania wydadzą się głupie, ale nie znam się na tym naprawdę i już żałuję, że podjęłam zbyt pochopną decyzję.
  • REKLAMA
  • #13 7858575
    CzłowiekX
    Poziom 17  
    malutka1554 napisał:
    Chciałam dodać, że pani, która zadzwoniła do mnie z tp powiedziała, że nie dostanę żanej kary (poinformowałam ją, że podpisałam juz umowe z netią), ponieważ netia nie wysłała do nich żadnego pisma z wypowiedzeniem. Pogmatwało to sie wszystko, naczytałam się z resztą troszkę na temat tej całej netii, ich terminu aktywacji usługi czy tez obsługi klienta i naprawde chce trzymac się od nich z daleka.

To że Netia nie wysłała jeszcze pisma do TP to już inna sprawa. Najwyżej Netia dostanie karę za zbyt długie aktywowanie usługi jak ci jej nie aktywują w wyznaczonym w umowie terminie.

Tak więc nie możesz zerwać umowy teraz bez zapłacenia kary. Netia ma do kwietnia jeszcze czas na aktywację twojej usługi.

malutka1554 napisał:

A gdyby umowa z neostradą została przedłużona automatycznie, czy ta umowa z netią nie zostałaby uznana za nieważną? być może większości z Was moje pytania wydadzą się głupie, ale nie znam się na tym naprawdę i już żałuję, że podjęłam zbyt pochopną decyzję.

Nie ma takiego czegoś jak przedłużenie automatyczne. Kończy ci się umowa na Neostradę to musisz podpisać ręcznie następną umowę z TP.

Jeśli Netia jeszcze nie wysłała pisma do TP to możesz szybko podpisać umowę z TP i wtedy pismo Netii o wypowiedzenie będzie odrzucone przez TP ( jest to jedyny sposób na ominięcie kary). Umowę Netii musi odrzucić TP jeśli ty ją odrzucisz to zapłacisz karę.
  • #14 7859276
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Cytat:
    Nie ma takiego czegoś jak przedłużenie automatyczne. Kończy ci się umowa na Neostradę to musisz podpisać ręcznie następną umowę z TP.

Przypadkiem umowa nie przechodzi automatycznie na DROŻSZĄ bezterminową ? To się chyba dalej nie zmieniło.
  • #15 7860641
    CzłowiekX
    Poziom 17  
    Fredw napisał:
    Cytat:

Przypadkiem umowa nie przechodzi automatycznie na DROŻSZĄ bezterminową ? To się chyba dalej nie zmieniło.

No tak ale malutkiej chodziło o automatyczne przedłużenie umowy na terminową.:D
  • #16 7860869
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Malutka w zasadzie nie sprecyzowała o jakie dokładnie przedłużenie chodzi. Z automatu umowa przedłuża się tylko na wariant bezterminowy, więc lepiej uświadomić zawczasu aby uniknąć pytania "czemu przyszła faktura na 200 pln ?".

Cytat:
    wtedy pismo Netii o wypowiedzenie będzie odrzucone przez TP

Ja jestem prosty człowiek i rozumiem to tak: umowa terminowa się kończy, Netia w imieniu klienta składa wniosek o rezygnację. Wyjaśnij mi więc proszę na jakiej podstawie TP odrzuci to wypowiedzenie ?
    Jak jest jakiś kruczek mocno podparty przepisami/regulaminami/umowami wewnętrznymi to warto go znać :wink:

Temu co mówią panie konsultantki z TP to ja bym nie wierzył do końca, bo mówić jest łatwo tylko w razie czego to na klienta spada odpowiedzialność za podwójną umowę.
    Ja bym skontaktował się z Netią (wymyślając nawet jakąś bajeczkę o konieczności rezygnacji) lub z rzecznikiem konsumenta lub dla świętego spokoju złożył wypowiedzenie, zapłacił tę "karę", WZIĄŁ papier o dopełnieniu warunków rozwiązania umowy i miał święty spokój.
  • #17 7861151
    malutka1554
    Poziom 10  
    CzłowiekX napisał: Jeśli Netia jeszcze nie wysłała pisma do TP to możesz szybko podpisać umowę z TP i wtedy pismo Netii o wypowiedzenie będzie odrzucone przez TP ( jest to jedyny sposób na ominięcie kary). Umowę Netii musi odrzucić TP jeśli ty ją odrzucisz to zapłacisz karę.

to samo usłyszałam w rozmowie (z panią z TP) przez telefon, jutro spróbuję dowiedzieć się czegoś wiecej, wybiorę się osobiście do TP. a wracając do umowy, którą chciałam przedłużyć z TP to 24 miesiące.
    Dziękuję serdecznie za wszystkie opinie i rady:)
  • #18 8185869
    kwadry
    Poziom 1  
    Witam mam taki problem od około 3 tygodni nie mam telefonu domowego ani internetu , tata kilka razy dzwonił na infolinie i za kazdym razem pajce mowili co innego , raz ze umowa nie wazna a pozniej ze trzeba poczekac, czekamy i nic w tym kierunku sie nie dzieje a cierpiwość sie konczy, czy w takim wypadku mozna zerwac z nimi umowe bez dodatkowych kosztow bo niby jest to niedotrzymywanie umowy ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma umowę na internet z Neostradą do 31.03.2010, ale podpisał umowę z Netią na 2M 12.02.2010. Zastanawia się, czy może wrócić do Neostrady, ponieważ Netia oferuje gorsze warunki. Odpowiedzi wskazują, że zerwanie umowy z Netią może wiązać się z karą finansową, która zależy od zapisów w umowie. Użytkownik nie otrzymał jeszcze rachunku, ponieważ usługa Netii nie została aktywowana. Wskazówki sugerują, aby skontaktować się z Rzecznikiem Konsumentów lub bezpośrednio z TP, aby upewnić się co do statusu umowy i możliwości jej wypowiedzenia. Istnieje również możliwość, że umowa z Neostradą mogła zostać automatycznie przedłużona, co mogłoby wpłynąć na ważność umowy z Netią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA