logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu do 1300 PLN - który model z Allegro wybrać?

jackuc 09 Sie 2004 09:42 3336 12
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 784296
    3chudy3
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Minolte nie pamiętam modelu - ale z zoomem bodajrze optycznym 10x , 3.2 Mps, w fotojokerze jest za 1299 albo 1399.
  • #3 785700
    Tomek-Poznań
    Poziom 12  
    Witam.
    Ogllądałem zdjęcia z aparatów OLIMPUS i CANONA aparaty był 3,2 mega pixela nie było rużnicy w nich jedyna bardzo dobra funkcja to zoom optyczny i wtedy jest ogromna rużnica ja niestety się pospieszyłem i kupiłem aparat bez optycznego zoomu. Widziałem też zdjęcia z aparatu firmy TRUST i bardzo pięknie wyglądały aparat posiadał zoom optyczny. Moim zdaniem jak będe następnym razem kupować aparat to musi być wyposażony w zoom optyczny.
  • #4 785764
    3chudy3
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Znajomy kupił TRUSTA bodajrze 4 Mps bez zoomu optycznego - to całe szczęscie że miał możliwość oddania tego aparatu zdjęcia robił tragicznie, po ciemku juz wogóle nic nie było widać, jeżeli zrobił zdjęcie zlampą - to wszystko było białe.
    Mogę załaczyć zdjęcie z mojego aparatu HP 735 i proponuje załaczać fotki z innych aparatów podając model i jakość robionych zdjęć
    HP 735 jakoś ** rozdzielczość taka jak w jakości najlepszej tylko jest wiekszy stopien kompresji. Zdjęcie zrobione przy bardzo dobry nasłonecznieniu z zoomem optycznym 3 x
    Załączniki:
    • Wybór aparatu do 1300 PLN - który model z Allegro wybrać? HPIM5481.JPG (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 791316
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    sam aparat to nie wszytsko, do tego jescze akumulatory i ładowarka (30...xxx zł) i pamięć, z kompaktówek polecam Canona (sam mam a60) aparat ma duże mozłiwości. Co wspomnianej Minolty, chodzi zapewne o serie "Z" - chętnie bym poprubował
    Zdecydowanie odradzam szmelc za złotych set...
    Lepiej sie dobrze zorierntuj w tym czego chcesz. polecam odwiedzić "Świat obrazu"
  • REKLAMA
  • #6 821961
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Mialem kilka Canon'ow w reku i z kazdego bylem bardzo zadowolony - szczegolnie z jakosci zdjec, pentaxa nie mialem wiec nic Ci o nim nie powiem, gdybys nie byl zdecydowany na te 2 o ktorych piszesz i udaloby Ci sie znalezc gdzies taniej to polecam olympusa c-740 UZ - swietna maszynka !
  • #7 823553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 823832
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Niestety nie znalazlo mi takiej aukcji, ja patrze z dystansem na niefirmowe cyfrowki, przydalby sie jakis profesjonalny test tego aparatu, to wtedy mozna o nim podyskutowac.
  • #9 825763
    RaVeK
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Moja dziewczyna ma PENTAGRAM Photon 41 zoom-3 Combo i musze przyznac ze zdjecia niczego sobie robi. Jedyny minus tego aparatu to gabaryty. Kilka wrzucam (nie sa w max rozdzielczosci).

Natomiast siostra dzis kupila w MediaMarkt w promocji OLYMPUS C460 za 980zl we Wroclawiu. Aparat wizualnie calkiem mily, i mozliwosci tez spore. Zdjec jeszcze nie robilismy.
    Załączniki:
    • Wybór aparatu do 1300 PLN - który model z Allegro wybrać? Simg0021.jpg (248 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór aparatu do 1300 PLN - który model z Allegro wybrać? Simg0009.jpg (304 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór aparatu do 1300 PLN - który model z Allegro wybrać? Simg0375.jpg (276 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 852763
    PJS
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jeśli jeszcze nie kupiłeś to zajrzyj na http://recenzje.net.pl.
    Ja mam Canona powershot A10 (matryca 1,3M, 3x zoom optyczny). Robi dobre zdjęcia (lepsze niż niejeden aparat o matrycy 2M lub 3M), ale praktycznie brak mu nastaw ręcznych. Osobiście uważam, że jeśli chodzi o aparaty do 1300pln to patrz tylko na olympusy i canony - chyba są najlepsze (to moja opinia i paru moich znajomych i proszę nie uważać jej za wykładnię :) )
    Gdybyś chciał aparat o większym optycznym zoomie niż 5x to raczej szukaj aparatów ze stabilizatorem obrazu - ale one są drogie (na allegro od 2000pln). Zastanów się też do jakich to ma być zastosowań: jeżeli tylko do pstrykania pamiątkowych zdjęć z wakacji itp. to kup jakiegoś canona powershot A60-A85, a jeśli coś więcej to uzbieraj trochę więcej i kup powershot S1 IS lub coś analogicznego. I pamiętaj, że do każdego aparatu potrzeba dodatkowo kupić (akumulatorki, być może ładowarkę, większą kartę pamięci). Nie kupuj też używanego sprzętu, jeżeli nie możesz go wcześniej dobrze przetestować, bo matryca w aparacie to bardzo czuły element, który przy nieprawidłowym używaniu (np. długie naświetlanie mocnym światłem) ulega zniszczeniu, które różnie się objawia.
  • #12 853250
    blade80
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Zdecydowanie Canon A85 mają bardzo dobre obiektywy i funkcje lustrzanki (tzn. można wszystko ustawić ręcznie).

Jest teraz dobry Sony DSC-P73 4Mega, zoom x3. w Carrefurze w dobrej cenie 999zł, ja mam Sony z 2 Megowym przetwornikiem i jestem bardzo zadowolony :) Sony daje w komplecie ładowarke i akumulatory
    oto zdjęcie co potrafi 2 mega z dobrym obiektywem
    Załączniki:
    • Wybór aparatu do 1300 PLN - który model z Allegro wybrać? DSC02548.JPG (491.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 862880
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Ja polecam OLYMPUS C4000.Aparat ma świetne parametry a cena to ok 1200zł.Robi super zdjęcia!!.Możliwości ma massssse.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru aparatu cyfrowego do 1300 PLN, z uwzględnieniem ofert z Allegro. Użytkownicy podkreślają znaczenie zoomu optycznego jako kluczowej cechy wpływającej na jakość zdjęć, zwłaszcza w porównaniu do zoomu cyfrowego. Wskazywane są aparaty z matrycą około 3-4 megapikseli, z możliwością ręcznych nastaw, co jest istotne dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Polecane marki to Canon i Olympus, które oferują dobre parametry i jakość zdjęć w tym przedziale cenowym. Wspomniane modele to Canon Powershot A60, A85, A10, Olympus C460, C4000, C-740 UZ oraz Pentagram Photon 484 i Photon 41 zoom-3 Combo. Zwraca się uwagę na dodatkowe koszty związane z akumulatorami, ładowarkami i kartami pamięci. Niektórzy odradzają zakup aparatów bez zoomu optycznego lub tanich, nieznanych marek, wskazując na problemy z jakością zdjęć, szczególnie przy słabym oświetleniu. Rekomendowane jest także zapoznanie się z profesjonalnymi testami i opiniami na forach fotograficznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA