logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu cyfrowego 500-600zł: Samsung A50, Panasonic LS2, Olympus FE-130

Ziom123 29 Maj 2006 15:37 5314 31
REKLAMA
  • #1 2675813
    Ziom123
    Poziom 11  
    Zastanawiam się nad kupnem aparatu cyfrowego. Chciałbym kupić aparat w cenie 500-600zł.
    Aparat powinien mieć:
    przynajmniej 5 mln megapixeli
    przynajmniej 3x zoom optyczny
    slot na dodatkową kartę pamięci
    ekran 2.0-2.5 cali

mam na oku: Samsung Digimax A 50, Panasonic Lumix DMC-LS2, Olympus FE-130. Jeżeli ktoś posiada taki aparat proszę, aby napisał opinie o nim.
    Moderowany przez TONI_2003:

Przeniesiono z Inne !

• REKLAMA
  • #2 2675854
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    nie mam tych aparatów, ale zasugeruje, ponieważ nie masz zbyt dużo funduszy żebyś zrezygnował z 5 mln na rzecz 4 mln matrycy. To nic nie daje amatorowi a zawsze coś zaoszczędzisz i będziesz mógł wydać na przykład na dodatkową karte.
  • #3 2675872
    Ziom123
    Poziom 11  
    Czy kupując aparat posiadający 4 zamiast 5 mpix dużo strace na jakości zdjęcia ?
  • #4 2675947
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    od tego nie zależy jakość zdjęcia tylko do optyki, przetwornika itd. ja sam mam 5 mln matryce i mam na stałe ustawione 4 mln z jednego głownego powodu - szybciej aparat robi zdjęcie a jakość ta sama. Oczywiście jeżeli chciałbyś potem wydobyć jakiś szczegół podczas np. obróbki to polecałbym większą matryce, ale do zwykłego fotografowania wystarczy spokojnie 4.
  • REKLAMA
  • #5 2679611
    Ziom123
    Poziom 11  
    Czy myślicie, że Samsung Digimax A50 to dobry wybór ? A może są jakieś lepsze aparaty w tej cenie...?
  • #7 2718378
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Co naczy 'slot na dodatkowa kartę' ? :)

Jest 2006 rok, wiec na wbudowanej pamieci rzędu 16 lub 32MB nikt fotek robil nie bedzie .....

Kupujac aparat cyfrowy musisz wziac pod uwage zakup:

dodatkowej karty pamieci (standardowo jest to 16 lub 32MB) - obecnie najczesciej uzywa sie w kompaktach kart 512 lub 1024MB,

akumulatorków

ładowarki (chyba, ze jest w komplecie fabrycznym)

pokrowca

To jest podstawowe minimum, wiec do ceny aparatu trzeba doliczyc jeszcze co nieco . . .
  • REKLAMA
  • #8 2725568
    adamlen
    Poziom 11  
    A nie lepiej od tego A430 kupić używany a510 lub Nikon 4200?? Bo sam się nad tym zastanawiam.
  • #9 2725864
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Cytat:
    kupić używany a510 lub Nikon 4200??

Używane przeważnie nie mają gwarancji, a jak posiada uszkodzenie lub zepsuje się, to co wtedy.
  • #10 2786107
    leszelka
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    bratek58 napisał:
    Proponuję dobry, markowy Canon PowerShot A430, świetny model, bardzo dobre zdjęcia, w cenie do 600zł. Używa najpopularniejszych kart pamięci SD i MMC

Zaciekawił mnie ten model aczkolwiek wydaje mi sie ze ma ciut za maly ekranik - 1,8''.
    Moze więc zaproponujesz coś zbliżonego biorąc pod uwagę i ten element?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2786164
    bio3y
    Poziom 12  
    ja bym jednak polecał canona. w porównaniu do samsunga i tym podobnych cenowo z przedziału robi o niebo leprze jakościowo zdjęcia. są ostrzejsze i mają mniej szumow. pozatym a430 posiada poza wyswietlaczem LCD jeszcze wizjer który jest juz żadko spotykany w dzisiejszych kompaktach. a szkoda bo przydaje się w niektorych momentach no i nie wymaga prądu :] przez co można na jednym komplecie bateri zrobi wiecej zdjęć. pozatym moim zdaniem 1,8" lcd jest wystarcząjacy.
  • #12 2786187
    leszelka
    Poziom 16  
    Na sąsiednim temacie ktoś zachwala tez olympusy. Moze ktoś zapraponuje porównywalny model? Moze z wiekszym wyświetlaczem LCD, tak dla porównania?
  • #13 2786217
    bio3y
    Poziom 12  
    olympusy sa dobrymi aparatami ale moim zdaniem canon ma sporą przewage nad nim. ma leprzą optyke(w tym przedziale cenowym ma sie rozumieć.). testowalem swego czasu model u-digital S olympusa i moge powiedziec jedno. tragedia. pozatym ceny kart xD ktorych uzywa olympus sa o wiele wyzsze niz kart SD uzywanych przez canona. moja odpowiedz moze byc troche subjektywna bo sam uztwam canona :D ale naprawde te aparaty sa godne polecenia
  • #16 2786629
    bio3y
    Poziom 12  
    ja osobiscie jestem anty samsung. mam na kompie zdjęcia robione samsungiem to jest tragedia jednym slowem. w dzień jakos ujdzie ale w nocy to już szkoda mówić. a co do praktica to pocztaj dobrze opinie na jej temat nawet chyba na elektrodzie byl ten problem poruszany.
  • #17 2786760
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    elektrit dla Ciebie mały cytat z innego forum:

"Zastanawia mnie, czemu ludzie ciągle z uporem maniaka, mając spory wybór spośród aparatów, szukają cały czas jakichś imitacji."
  • #18 2787451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 2787600
    bio3y
    Poziom 12  
    najwidoczniej się to zmieniło :] bo teraz opinie o kompaktach cyfrowych praktiki są mieszane. oczywiscie decyzja nalezy do kupujacego ale ja przychylam sie do zdanie wroblewg. na rynku jest bardzo duzy wybór w aparatach sprawdzonych, z renomą itd wiec po co udziwniać.
  • #20 2787628
    tomek-o
    Poziom 16  
    Tylko że dzisiaj Praktica to tylko napis na obudowie, a obudowa z wnętrznościami to chińska tandeta kupowana na kontenery. Równie dobrze mogłoby tam być napisane "Manta" albo i nawet "elektrit".
    Moim zdaniem w tej cenie są tylko dwie marki: Canon i Olympus. Ja osobiście wolę Olympusa, bo ma mniej podbite kolory, wszystko wygląda naturalniej. W zasadzie jest tak, że jak się kupi markowy (w sensie fotograficznym) sprzęt, to nie będzie się narzekać na jakość. Natomiast ta jakość jest nie do osiągnięcia dla innych producentów (typu Medion czy Pentagram).
    A 5 megapikseli czy 4 megapiksele to nie ma większego znaczenia. Do odbitek A4 i tak starczy, a kto robi większe z kompaktu? Zresztą aparaty o mniejszej liczbie pikseli mają mniejsze szumy, ze względu na większe rozmiary subpikseli na matrycach CCD.
  • #21 2787885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2789266
    leszelka
    Poziom 16  
    Ziom123 napisał:

mam na oku: Samsung Digimax A 50, Panasonic Lumix DMC-LS2, Olympus FE-130.

Wracając do początku tematu to chciałbym zwrócic uwagę na 1 mały ale w sumie ważny element. Otóż Panasonic oraz Olympus mają 2 lata gwarancji, a canon oraz samsung tylko 1 rok.
  • #23 2791707
    wroblewg
    Poziom 21  
    Cytat:
    w każdym razie miałem sentyment do firmy

Tylko sentymentem nie zrobisz dobrych fotek ;)
  • #24 2795901
    Ziom123
    Poziom 11  
    A więc mówicie, że ten samsung digimax a50 to zły wybór... Patrząc na parametry samsung ma zadowalające... Czy firma ma tak wielkie znaczenie?
  • #25 2838975
    ..::radzio::..
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja mam od kilku dni samsunga digimax s500.kupilem w zestawie z 2 akumulatorkami i karta 512 za niecale 600zl.
    aparat jest fajny,5MPx ,3x optyczny.filmy kreci z max rozdz 640*480,30klatek/s.wiec naprawde ladnie.zdjecia tez sa fajne.
    jednum minus jaki zauwazylem to kabel USB. Samsung ma wlasny kabel USB po stronie aparatu,wiec jak zapomnisz kabla to od innej firmy nie bedzie pasowal.
    aha, ekran 2,4 cala
    a oto on
    http://www.samsung-foto.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=127&Itemid=47
  • #26 2841199
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    ..::radzio::.. napisał:
    ja mam od kilku dni samsunga ..... aparat jest fajny

Jeżeli jesteś zadowolony to OK :)

U nas w ofercie:

CANON A620 (12 m-cy gwarancji w autoryzowanym serwisie Canon'a w Polsce)

Ładowarka procesorowa MW8168 (12 m-cy gwarancji)

SD Kingston 1024MB (dożywotnia gwarancja Kingston'a)

Akumulatorki ENERGIZER 2500mAh + plastikowe etui

Pokrowiec na aparat i akcesoria marki COBRA

Cena za powyższy zestaw: 1225zł. (rachunek lub faktura VAT)

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=115399961

Opcjonalnie można nabyć zestaw w innej konfiguracji:

np. z ładowarką VANSON V1000 (szybsza, opcja łądowania także z gniazda zapalniczki samochodowej...)

z inną (Sandisk, Lexar, Pretec, Goodram...) kartą pamięci.

Zapraszam!
  • #27 2941220
    Ziom123
    Poziom 11  
    Ostatnio zainteresował mnie Canon PowerShot A430... Prosze o opinie...
  • #28 2989864
    Jurek2805
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Ziom123 napisał:
    Ostatnio zainteresował mnie Canon PowerShot A430... Prosze o opinie...

W tej cenie Canon A430 to naprawdę niezły aparat.
    Przestrzegam natomiast przed "Olkiem" FE 130 (może też być sprzedawany pod symbolem x720 - to to samo tylko na amerykański rynek). Możecie się rozczarować i stracić trochę nerwów.
  • #29 2990769
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Jurek2805 napisał:
    Przestrzegam natomiast przed "Olkiem" FE 130

Nie przeceniałbym tak "Olka", jako automat jest niezły...

W kwocie 600zł. mozna juz kupić nie tylko A430, ale takze A520 (chociaz moze juz trochę "przeleżany" lub A530 - obecnie wśród średniaków cenowych (wśród kompaktów) sprzedaje się bardzo dobrze.

Za nieco wyższą kwotę można także kupić aparat wielkości pudełka papierosów (nie ujawnię nazwy firmy :) ) z kolorowym designem etc... z tym, że obiektyw raczej powinien znaleźć się w telefonie komórkowym, a nie aparacie foto... ale - - - - bajerancko takie coś podobno wygląda (hmm...)

Dodam tylko, że aparacik kupiła sobie wczoraj pewna dosyć atrakcyjna "blondi", a głównym problemem przy zakupie był kolor jego obudowy.
  • #30 2991546
    Jurek2805
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    wilde_hilde napisał:
    Jurek2805 napisał:
    Przestrzegam natomiast przed "Olkiem" FE 130

Nie przeceniałbym tak "Olka", jako automat jest niezły...

W kwocie 600zł. mozna juz kupić nie tylko A430, ale takze A520 (chociaz moze juz trochę "przeleżany" lub A530 - obecnie wśród średniaków cenowych (wśród kompaktów) sprzedaje się bardzo dobrze.

Za nieco wyższą kwotę można także kupić aparat wielkości pudełka papierosów (nie ujawnię nazwy firmy :) ) z kolorowym designem etc... z tym, że obiektyw raczej powinien znaleźć się w telefonie komórkowym, a nie aparacie foto... ale - - - - bajerancko takie coś podobno wygląda (hmm...)

Dodam tylko, że aparacik kupiła sobie wczoraj pewna dosyć atrakcyjna "blondi", a głównym problemem przy zakupie był kolor jego obudowy.

Wiesz wilde może miałem w rękach jakiś felerną sztukę, ale nie mam czasu na testowanie kilku egzemplarzy. Ten "Olek" ostrzy gorzej od Canona w gorszym świetle. Jako prosta "małpka" typu "just point, shot and forget" nie ma porównania. To moje zdanie. Szkoda, bo do "Olków" miałem wielki sentyment.

A kolor obudowy? Wiesz jaki to szpan, jak taka blond Alutka wyjmie takie kolorowe "cuś" z torebki przy koleżankach? :D Liczy sie kolor twarzy przyjaciółek, które zielenieją z zazdrosci.:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru aparatu cyfrowego w cenie 500-600 zł, z wymaganiami co najmniej 5 mln pikseli, 3x zoomem optycznym, slotem na kartę pamięci oraz ekranem 2,0-2,5 cala. Wskazano, że różnica między 4 a 5 megapikselami nie wpływa znacząco na jakość zdjęć amatorskich, a ważniejsza jest optyka i przetwornik. Wśród rozważanych modeli Samsung Digimax A50, Panasonic Lumix DMC-LS2 i Olympus FE-130, użytkownicy polecają także Canon PowerShot A430 jako lepszą alternatywę, ze względu na lepszą jakość zdjęć, obecność wizjera optycznego i popularność kart SD/MMC. Zwrócono uwagę na różnice w gwarancji – Panasonic i Olympus oferują 2 lata, Canon i Samsung 1 rok. Samsung A50 chwalony jest za 5 MP, 3x zoom, ekran 2,4 cala i nagrywanie filmów w rozdzielczości 640x480 przy 30 kl./s, jednak ma nietypowy kabel USB. Olympus FE-130 oceniany jest różnie, z uwagi na gorsze ostrzenie i wyższą cenę kart pamięci. Praktica jest krytykowana za niską jakość i chińskie komponenty. Użytkownicy rekomendują zakup markowych aparatów z renomą, gdyż gwarantują lepszą jakość zdjęć i niezawodność. Warto rozważyć także używane modele Canon A510 lub Nikon 4200, choć bez gwarancji. Przy zakupie należy uwzględnić dodatkowe koszty na kartę pamięci, akumulatory, ładowarkę i pokrowiec.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA