Po wrzuceniu kasety mechanizm pracuje prawidłowo ale głowica obraca się bardzo szybko powodując po chwili wyłączenie magnetowidu. Proszę o trop. Pozdrawiam.
To dobrze, że Ci przynajmniej się wyłącza. Ja w Samsungu tej serii (już nie pamiętam numeru, miałem taki bajer, że za szybko przewijal i w pewnym momencie nie wytrzymal - "pomiętolił" calą taśmę z kasety, po czym pękła prowadnica do wyciągania kasety. A co do tropu to niestety niewiem, ale na pewno prędkość kontroluje jakiś procek - coś mu się mogło zamotać.
Sprawdź impulsy 'D-FG' ('DRUM FG' - speed control/kontrola prędkości) na 9.pin-ukł. SERVO CPU: HD49748NT (pow. być sinus >2Vss); jeśli brak, to czy są na 3.pin-gniazda CN202 (z silnika DRUM - tu pow. być sinus o amplit. kilkadziesiąt mVss).
Jeśli też brak, to połącz 'na sztywno' przewód 'D-FG' ze zworą J3 - na module DRUM.
W tych modelach czesto wystepowały przerwy na łączówce silnika głowic (zapewne od wytwarzanych drgań). Przelutowanie moze byc nieskuteczne,dlatego radzę zeskrobać farbe z fragmentu ścieżek przy łączówce i połączyć z odpowiednimi pinami kenarem. POMAGA!
amik9m- Napięcie na nóżce 9 układu wynosi 2,6V a na 3pinie złącza na silniku 0,016V. Po sztywnym połączeniu wg. wskazówek silnik głowicy wchodzi od razu na hiperprędkość.
Sorry, ale miałem zamglony umysł z tym połączeniem na sztywno.
Połączyłem tak jak post wyżej. Nie mogę teraz stwierdzić że jest OK.
Jak będzie mi chodził przez tydzień dobrze, to zaliczę go do naprawiaonych ( oczywiście z Waszą pomocą ) Dziękuję i pozdrawiam.
✨ W magnetowidzie Samsung VX-1560 po włożeniu kasety głowica obraca się zbyt szybko, co powoduje automatyczne wyłączenie urządzenia. Problem może wynikać z nieprawidłowego działania układu kontroli prędkości silnika głowicy (sygnał D-FG). Zaleca się sprawdzenie impulsów D-FG na nóżce 9 układu SERVO CPU HD49748NT oraz na pinie 3 złącza CN202 silnika DRUM, gdzie powinny występować sygnały sinusoidalne o określonej amplitudzie. W przypadku braku sygnałów można tymczasowo połączyć przewód D-FG ze zworą J3 na module DRUM, co może ustabilizować prędkość obrotową. Częstym problemem w tych modelach są przerwy na łączówce silnika głowicy spowodowane drganiami, które można usunąć poprzez oczyszczenie i ponowne lutowanie lub bezpośrednie połączenie ścieżek. Po zastosowaniu tych działań magnetowid może działać poprawnie przez dłuższy czas. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.