logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Wi-Fi z bramką VoIP kompatybilny z ADSL Netia i PLFON?

przema86 26 Mar 2010 10:51 4939 9
REKLAMA
  • #1 7881566
    przema86
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    chciałbym znaleźć takie router Wi-Fi który miałby wbudowaną bramke VoIP ale chciałbym mieć pewność że będzie to współpracowało z :
    - łącze internetowe ADSL z Netii
    - telefonia VoIP: www.plfon.pl

Czy ktoś może korzysta z tej telefoni?

jak to jest z konfuguracją takiego routera, jak sprawdzić czy on jest kompatybilny z takim internetowym operatorem?

na stronie tego operatora www.plfon.pl istnieje propozycja podłączenia zwykłego analogowego telefonu poprzez urzadzenie które oni nazwali PLFON box, które jest tylko bramką VoIP, a ja bym wolał miec wszystko w jednym, czy jest na to szansa ?

czy takie urządzenie będzie się nadawało?
    http://allegro.pl/item966144249_linksys_wrtp54g_router_wifi_bramka_voip_kablowka.html
  • REKLAMA
  • #2 7881642
    apacen1
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Polecam Fritz box fon 7050 lub wyższy.Ma DSL/ale musisz dobrać do twojego łącza,czy jest to anex A czy cyfrowe Anex B/.
  • REKLAMA
  • #3 7881669
    przema86
    Poziom 10  
    o podoba mi się,
    a jak to dobrać?
    moje łącze w Netii to ADSL 8 Mbit/s na łączach TPSa.. ? jak dobrać ten anex ?
  • REKLAMA
  • #4 7881866
    apacen1
    Poziom 16  
    Chyba masz łącze Analogowe Anex A.Więcej info dowiesz się w biurze obsługi Neti,czy to na pewno A.A poza tym Fritz jest to Mercedes w swojej klasie.
  • #5 7881959
    przema86
    Poziom 10  
    no dobra.. a to nie jest dziwne ze np ten model
    FRITZ BOX FON WLAN 7170 na allegro jest po 290zł , a nowy kosztuje 550 zł ?

na allegro piszą ze zostały one sprowadzone z Niemiec i że są lekko używane.. czy tu nie ma jakiegoś ryzyka? normalnie tego typu urządzenia widzę ze kosztują powyżej 500 zł , nie chciałbym kupić czegoś co potem mi się nie przyda..
  • #6 7882755
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Urządzenia z niemiec = raczej na 100% annex B. jak masz po kabelku od TP to na 99% annex A. Masz to łącze po BSA czy LLU? Chociaż LLU chyba też annnex A, ale tego nie jestem pewny.
  • #7 7882790
    przema86
    Poziom 10  
    na aukcji na allegro napisane jest że oprogramowanie jest zmienione na Annex A,

http://allegro.pl/item972538315_fritz_box_fon_wlan_7170_annexa_gwar_synchronizacji.html

natomiast czy mam łącze BSA czy LLU no to nie wiem co to znaczy, ale na umowie z netią w górnym prawym rogu napisane jest LLU.

kabelek mam w TPSIe, a netia chciała mi wysłać taki router:
    http://www.interprojekt.pl/katalogp.aspx?p=pirelli-drg-a125g.aspx&k=PIRELLI-DRG-A125G

teraz pytanie jeszcze mam, czy kupując ten przerobiony Fritz Box Fon Wlan 7170, będzie on mógł wyciągnąć maksymalną prędkość łącza ( 8 Mbit/s) ?
  • REKLAMA
  • #8 7884419
    apacen1
    Poziom 16  
    Jest to chyba najlepsze urzadzenie.
    Info znajdziesz na stronie przedstawiciela Polskiego.http://www.fritzbox.pl/seria-fritz-box-fon-wlan/fritz-box-fon-wlan-7170
  • #9 7884470
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Tak faktycznie mam Fritza, co prawda bez WiFi ale szczerze mogę powiedzieć, że jest to urządzenia bardzo niezawodne. Raz skonfigurowane nie dało mi jeszcze nigdy od ponad 1,5 roku powodów do zaniepokojenia.

Podłączając się do tematu chciałem zapytać czy jest coś takiego z WANem pod RJ-45 + możliwość podłączenia HDD (np. usb) i obsługą torrentów?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera Wi-Fi z wbudowaną bramką VoIP, który będzie kompatybilny z łączem ADSL od Netii oraz telefonem VoIP z PLFON. W dyskusji polecane są modele takie jak Fritz Box Fon 7050 i 7170, które obsługują różne typy annexów (A i B). Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w cenach urządzeń, szczególnie tych sprowadzonych z Niemiec, oraz na konieczność sprawdzenia, czy router będzie w stanie osiągnąć maksymalną prędkość łącza 8 Mbit/s. Inna propozycja to Thomson 716WL, który łączy funkcje modemu, AP i bramki VoIP w jednym urządzeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA