logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy moje parametry linii ADSL są prawidłowe? Jak je poprawić?

pAnes 29 Mar 2010 13:25 2279 2
REKLAMA
  • #1 7894224
    pAnes
    Poziom 10  
    Witam czy statystyki mojej lini są dobre? Proszę o wytłumaczenie tych statystyk od czego zależą, jak naprawić jeśli są kiepskie.

Czy moje parametry linii ADSL są prawidłowe? Jak je poprawić?
  • REKLAMA
  • #2 7898887
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    Zacytuję siebie sprzed kilku dni:
    "...masz to w ADSL2+ z lepszą korekcją błędów...

Ogólnie: im wyższy margin (Sygnał/Szum) i im niższe tłumienie tym lepiej. Granicznie margin nie powinien spadać poniżej 6 dB (choć już 10 to kiepsko), a tłumienie być wyższe niż 50 dB (ja bym to podwyższył do 60, bo wielu osobom chodzi, choć to zależy od prędkości, na stronie dostawcy na kablach TP - firmy Etlink - można zobaczyć jak oni to widzą)."

Parametry masz bardzo dobre, wysoki margin, 0 błędów, tryb ADSL2+, 6 Mb/s pójdzie bez problemu (wyżej może być problem z tłumieniem 30,4, więc za 10 Mb/s głowy nie dam).
  • #3 7899554
    CzłowiekX
    Poziom 17  
    pAnes napisał:
    od czego zależą, jak naprawić jeśli są kiepskie.

Masz za dużą rozbieżność tłumienia bo tłumienie sygnału up i down powinno być takie samo. Tłumienie 30db i 12db to aż 18db różnicy i świadczy, że nie masz filtra po swojej stronie.

30db to spadek sygnału o 1000x (downstream)
    12db to spadek sygnału o 16x (upstream)

terrade napisał:

6 Mb/s pójdzie bez problemu (wyżej może być problem z tłumieniem 30,4, więc za 10 Mb/s głowy nie dam).

Dlaczego ma mu nie pójść 10Mb/s? PSD mask przy częstotliwości powyżej 1.1Mhz to -50/51.3dB/Hz. Jak teraz korzysta z tonów o mocy -40dB/Hz to po obłożeniu wyższych częstotliwości SNR spadnie mu o 11.3db. Spokojnie powinno pójść 28.8Mb/s.
REKLAMA