logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kontaktron NO na NC za pomocą przekaźnika?

brucek21 29 Mar 2010 17:38 3374 8
REKLAMA
  • #1 7895126
    brucek21
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam,jak w temacie,mam kontaktron taki jak poniżej,ale jest on NO czyli bez magnesu w pobliżu jest NO a potrzebuje żeby było NC czyli bez magnesu w pobliżu obwód zamknięty a z magnesem otwarty.Czytałem gdzieś że jakiś przekaźnik trzeba ale nie jestem pewny dlatego pytam.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 7895267
    wojtek8-7
    Poziom 13  
    Możesz sygnał wyjściowy zanegować np za pomocą tranzystora...
  • #3 7895307
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Można spróbować z drugim magnesem, ustawionym blisko kontaktronu ale odwrotnie do tego ruchomego magnesu. Gdy ruchomy jest daleko to styk jest zwarty, a gdy się zbliży, to jego pole znosi pole magnesu umocowanego na stałe i styki się rozwierają. Druga metoda to układ:

Tyle, że powyższy układ wymaga dodatkowego zasilania.

W jakim obwodzie pracuje ten kontaktron i jakie jest napięcie na jego zaciskach ?
  • REKLAMA
  • #4 7895404
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    Sa też kontaktrony z przełącznymi stykami NO/NC ( 3 końcówki), ale nie spotkałem sie z nimi w gotowych obudowach jak wyżej na zdjęciu i trzeba by zastosować /dorobic miniaturową obudowę z tworzywa .
  • REKLAMA
  • #5 7895453
    Paweł Es.
    Kontaktron ze stykiem przełącznym
  • #6 7895509
    brucek21
    Poziom 10  
    no tak tylko ze już kupiłem takie:/i na nic się nie przydadzą jakbym znów miał kupić nowe
  • #7 7895514
    Paweł Es.
    To spróbuj z dodatkowym magnesem.
  • #8 7895594
    brucek21
    Poziom 10  
    aha i będzie pracował na 12V.
  • REKLAMA
  • #9 7895615
    Mirek Z.
    Ocena: 529
    Regulamin - p.11 i p.15.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zmianę działania kontaktronu NO (normalnie otwartego) na NC (normalnie zamknięty) przy użyciu przekaźnika. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod, w tym użycie dodatkowego magnesu ustawionego w przeciwnym kierunku, co pozwoli na zamknięcie obwodu bez magnesu w pobliżu. Inna propozycja to zastosowanie tranzystora do negacji sygnału wyjściowego. Wskazano również na możliwość użycia kontaktronów z przełącznymi stykami NO/NC, jednak nie są one powszechnie dostępne w standardowych obudowach. Użytkownik potwierdził, że jego obwód działa na napięciu 12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA