logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak załączyć układ 9V przy oddalaniu magnesu od kontaktronu NO?

Nouvion 20 Sie 2013 10:26 3783 7
REKLAMA
  • #1 12646793
    Nouvion
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Poszukuję kontaktronu NO lub innego pomysłu na rozwiązanie następującego problemu:
    Chciałbym aby oddalający się magnes powodował załączenie kontaktronu i włączenie układu (9 V). Czyli kiedy magnes jest w pobliżu kontaktronu, układ jest w spoczynku i nie pobiera prądu, a kiedy zwiększa się odległość między kontaktronem a magnesem, układ włącza się.

A może można to zrealizować w inny sposób bez dodatkowego układu elektrycznego załączającego kontaktron po oddaleniu od magnesu?
  • REKLAMA
  • #2 12646806
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Możesz zastosować kontrakton + przekaźnik. Najprościej i najtaniej. Odsuwany magnes rozłącza styki, a te przerywają obwód cewki przekaźnika. Można jeszcze za pomocą tranzystorów, itd. Możliwości jest sporo.
  • REKLAMA
  • #3 12646863
    Prepond
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Ja proponuje hallotron - są w wentylatorach od PC ale innego typu niż potrzebujesz, jednak cały układ od wentylatora będzie się nadawał. Wystarczy kupić taki typ:

http://www.tme.eu/pl/Document/9c72c4594653942ea50790272db50e5d/SL353_series.PDF

Reaguje on zarówno na biegun S jak i N wiec nada się do Twojego celu - kupisz go np. w TME

Po podmianie w układzie od wentylatora na kabelku zółtym będziesz miał sygnał kiedy magnes będzie w pobliżu hallotron'a.

W razie pytań GG 3703209
  • #4 12647011
    Nouvion
    Poziom 10  
    dzimi napisał:
    Możesz zastosować kontrakton + przekaźnik. Najprościej i najtaniej. Odsuwany magnes rozłącza styki, a te przerywają obwód cewki przekaźnika. Można jeszcze za pomocą tranzystorów, itd. Możliwości jest sporo.

Ale ten przekaźnik wymaga oddzielnego zasilania, a ja chcę uzyskać efekt załączenia układu tylko wtedy gdy nastąpi "rozdzielenie" jego dwóch części.
    Na przykładzie: podnoszę pokrywę pojemnika gdzie ma działać ten układ i wtedy włącza się układ. Po zamknięciu pokrywy cały układ "zasypia".

Jeśli nie pojawią się nowe pomysły to zastanowię się nad zastosowaniem halotronu SL353LT.
  • REKLAMA
  • #6 12647075
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Są kontaktrony z 3 stykami z czego jeden wspólny i przełącza w zależności od obecności pola magnetycznego. Miałem kiedyś taki kontaktron wymontowany z jakiegoś urządzenia. Niestety nie pamiętaj już skąd i czy go gdzieś jeszcze mam. Sprawdzę w swoich szpargałach i dam znać.

Nawet w TME mają:
    http://www.tme.eu/pl/details/kc-90/kontaktrony/#
  • #7 12647100
    Nouvion
    Poziom 10  
    Prepond napisał:
    ale do hallotronu potrzebujesz tez napięcie... wiec jedyna metoda która pozwoli na załączenie się zasilania to kontaktron:

http://www.tme.eu/pl/Document/2d2ab5e2a8114bdef15a968e7f6043b5/2221902054.pdf

albo po prostu jakaś dźwignia mechaniczna.

Wiem, że jest potrzebne napięcie. Przejrzałem na szybko notę i widzę, że maks. obciążenie tego halotronu to 5mA. Nie wiem czy sobie poradzę aby to wystarczyło do wysterowania mojego układu - początkujący jestem.
    Mój układ ma przez tranzystor załączyć LED i buzer.

korrus666 napisał:
    Są kontaktrony z 3 stykami z czego jeden wspólny i przełącza w zależności od obecności pola magnetycznego....

Ooo... to może być coś czego szukam.
  • REKLAMA
  • #8 12647212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoli na załączenie układu 9V w momencie oddalania się magnesu od kontaktronu NO. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie kontaktronu w połączeniu z przekaźnikiem, co pozwala na rozłączenie obwodu cewki przekaźnika w momencie oddalenia magnesu. Alternatywnie, zaproponowano użycie hallotronu, który reaguje na pole magnetyczne, jednak wymaga on zasilania. Użytkownik rozważa również kontaktrony NC, które mogą być bardziej odpowiednie do jego zastosowania, ale są trudniej dostępne. Wskazano również na możliwość użycia mechanicznej dźwigni jako alternatywnego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA